Nuggetsy amerykańskie

Pyszne kąski z kurczaka w delikatnym kukurydzianym cieście maślankowym to świetna propozycja na imprezy, rodzinne spotkania, a także obiad czy kolację. Proponuję podawać je z ketchupem, sosem majonezowo-ketchupowym, sosem barbecue czy też sosem tysiąca wysp. Podane na imprezie znikają pierwsze ze stołu. Kąski te smakują świetnie na ciepło jak i na zimno. Przygotowuję się je dość szybko. Zamiast kurczaka możemy użyć też mięsa z indyka.

 


Składniki:

  • 2/3 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 2/3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 szklanka maślanki,
  • 1 jajko,
  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • olej do głębokiego smażenia


Przygotowanie:

W misce łączymy mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, sól, pieprz, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy maślankę i jajko, mieszamy mikserem aż do uzyskania kremowej konsystencji. Ciasto odstawiamy, a w tym czasie przygotowujemy kurczaka. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej.

Kawałki kurczaka maczamy w cieście i smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy je na papierowych ręcznikach. Podajemy z sosem np. barbecue bądź ketchupem. Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź