Młoda kapusta po węgiersku

To pyszne danie obfituje w moc warzyw. Oprócz młodej kapusty mamy tutaj pomidory, paprykę i cukinię. Danie jest bardzo proste do przygotowania - wszystko robimy w jednym garnku. Zaczynamy od poszatkowania młodej kapusty i pokrojenia warzyw. Następnie wszystko razem dusimy do miękkości. Mięsny akcent mamy tutaj w postaci boczku i kiełbasy. Danie możemy przygotować również w wersji wegetariańskiej – wystarczy wówczas pominąć kiełbasę i boczek, a nawet wegańskiej – masło zastępujemy np. olejem kokosowym.

Młoda kapusta po węgiersku

Młoda kapusta po węgiersku

SKŁADNIKI :

  • 1 główka młodej kapusty,

  • 1,5 szklanki wody,

  • 1 papryka,

  • 1 cukinia,

  • 2 pomidory,

  • 1 cebula,

  • 150g cienkiej kiełbasy,

  • 100g boczku,

  • 2 liście laurowe,

  • 3 ziela angielskie,

  • 1-2 łyżeczki słodkiej papryki,

  • ½ łyżeczki ostrej papryki,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • 2 łyżki masło do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Opłukaną i osuszoną młodą kapustę drobno szatkujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. Umytą cukinię kroimy w kostkę podobną wielkością do kostki papryki. Pomidory sparzamy i obieramy je ze skórki. Następnie kroimy je w ósemki. Kiełbasę kroimy w plasterki lub półplasterki. Boczek kroimy w kostkę. Kiełbasę i boczek obsmażamy na osobnej patelni.

W większym garnku rozpuszczamy 1-2 łyżki masła i szklimy cebulę. Dodajemy poszatkowaną młodą kapustę i smażymy razem jeszcze 2 minuty. Zalewamy wodą. Dodajemy ziela angielskie i liście laurowe oraz szczyptę soli. Kapustę zagotowujemy. Gotujemy razem 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy kiełbasę, paprykę, cukinię i pomidory. Gotujemy jeszcze około 15-20 minut – do miękkości warzyw. Pod koniec kapustę doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem.

Życzę smacznego 🙂

Młoda kapusta po węgiersku

Młoda kapusta po węgiersku

Może spodobają Ci się także:

BIGOSIK Z MŁODEJ KAPUSTY Z BOCZKIEM

MŁODA KAPUSTA Z KURCZAKIEM

PENNE Z MŁODĄ KAPUSTĄ

 





2 komentarzy

  1. Jej! Ale narobiłaś mi smaka swoją młodą kapustką – jutro to danie pojawi się u mnie na obiad. Dzięki:)

    • cukiereczek

      Super, mam nadzieję, że zasmakuje 🙂

Pozostaw odpowiedź cukiereczek