Lazania (Lasagne bolognese)

To jedna z naszych ulubionych potraw kuchni włoskiej. Lubimy świeżą, a także odgrzewaną. Sos boloński wystarczy przygotować wcześniej i zrobienie całej lazanii nie zajmie dużo czasu.

Lazania (Lasagne bolognese)

Lazania (Lasagne bolognese)

SKŁADNIKI(8 porcji):

  • Około 15-20 płatów makaronu lasagne,
  • 200g parmezanu (lub innego twardego sera, ewentualnie zwykłego),
  • SOS BOLOŃSKI:
  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 150g boczku,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 średnie marchewki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • ¾ szklanki białego wytrawnego wina,
  • 1 szklanka wody lub bulionu,
  • 500g passaty pomidorowej,
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia
  • SOS BESZAMELOWY:
  • 650ml mleka,
  • 4 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Gałka muszkatołowa,

PRZYGOTOWANIE:

SOS BOLOŃSKI: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Seler naciowy kroimy w kostkę. Boczek drobno kroimy.

Na patelni obsmażamy boczek, przekładamy go na talerz. Na te samą patelnie przekładamy mięso mielone. Smażymy je na rumiano. Przekładamy do boczku.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy cebulę i szklimy ją. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy marchewkę i selera. Smażymy razem kilka minut. Do warzyw dokładamy mięso i boczek, smażymy razem 1 minutę. Wlewamy wino i gotujemy na średnim ogniu około 3 minut. Następnie wlewamy passatę pomidorową, bulion (lub wodę) oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość zagotowujemy. Gotujemy razem około 2 godzin na wolnym ogniu pod przykryciem. W między czasie dodajemy przyprawy. Sos co jakiś czas mieszamy. Sos możemy gotować nawet dłużej 2,5-3h (im dłużej gotujemy tym jest bardziej aromatyczny) – ewentualnie podlewamy wodą. Sos możemy przygotować już 1-2 dni wcześniej.




SOS BESZAMELOWY: W rondlu rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i smażymy ciągle mieszając przez około 2 minuty. Stopniowo wlewamy mleko i cały czas mieszamy, żeby nie było grudek. Sos wyraźnie zgęstnieje. Powinien być gładki. Gotujemy sos na wolnym ogniu przez 1-2 minuty. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

PRZYGOTOWANIE LAZANII: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Prostokątne naczynie żaroodporne o wymiarach 20x30cm smarujemy cienką warstwą masła. Na dno naczynia wylewamy około 100ml sosu beszamelowego i rozprowadzamy go równomiernie. Następnie na dnie układamy pierwszą warstwę płatów lasagne (surowy makaron). Płaty makaronu mogą na siebie delikatnie zachodzić. Na makaron wykładamy 1/5 sosu bolońskiego i dokładnie rozsmarowujemy. Kolejno wylewamy 1/5 sosu beszamelowego i dokładnie rozsmarowujemy. Następnie całość posypujemy 1/5 startego sera. Ponownie układamy płaty makaronu, rozprowadzamy sos boloński, sos beszamelowy i posypujemy startym serem. Postępujemy tak aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być ser.

Lazanię pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie pieczenia przykrywamy ją folią, aby się za bardzo nie spiekła. Po upieczeniu lazanię zostawiamy na kwadrans (a nawet dłużej), wówczas będzie się dobrze kroiła.

Życzę smacznego :)

Lazania (Lasagne bolognese)

Lazania (Lasagne bolognese)

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź