Krem cytrynowy (lemon curd)

Czas na kolejną porcję słodkości, witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Dziś prezentuję Wam sztandarowy krem kuchni angielskiej czyli lemon curd - angielski krem cytrynowy. Jego tradycyjna wersja zawiera dużą ilość masła. Ja proponuję Wam jego odchudzoną wersję, bo tylko z 1 łyżeczką oliwy. Jego przygotowanie zajmuje góra 10 minut, a smak jest nieziemski, słodko-kwaśny, mocno cytrynowy.

Ja go po prostu uwielbiam 😉 Jego wielką fanką jest również moja dobra koleżanka Agnieszka.

Krem cytrynowy można stosować do ciast i deserów, muffinek i babeczek, przekładania ciasteczek, do naleśników i wielu innych słodkości. Na końcu postu zamieszczam słodkości, w których wykorzystałam lemon curd. A już jutro zapraszam na REWELACYJNY tort cytrynowy z wykorzystaniem kremu cytrynowego 🙂

Krem cytrynowy (lemon curd)

Krem cytrynowy (lemon curd)

SKŁADNIKI:

  • 3 cytryny,
  • 200g cukru,
  • 2 żółtka,
  • 2 jajka,
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka oliwy,

PRZYGOTOWANIE:

Cytryny sparzamy. Następnie ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Do miski przekładamy jajka, żółtka, skórkę i sok z cytryn, cukier i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy je mikserem do połączenia. Masę przelewamy do małego garnka i wstawiamy na mały ogień. Ciągle mieszając doprowadzamy masę do zagotowania. Masa zgęstnieje. Gotujemy ją energicznie mieszając około 2 minut i zdejmujemy z ognia. Wówczas dodajemy oliwę i mieszamy do połączenia. Krem studzimy.

Krem można przechowywać do 7 dni w zamkniętym słoiczku.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Gdyby krem miał grudki zmiksuj go mikserem.

2) Z podanych proporcji wychodzi 1 czubata szklanka kremu cytrynowego.

3) Krem cytrynowy często mieszaj podczas gotowania, żeby jajka się nie ścięły. Ustaw mały ogień.

Krem cytrynowy (lemon curd)

Krem cytrynowy (lemon curd)

Krem cytrynowy (lemon curd)

Krem cytrynowy (lemon curd)

Do czego wykorzystać krem cytrynowy (lemon curd)? Zobaczcie moje propozycje:

Deser cytrynowo-malinowy z bezami

krem cytrynowy, bezy, śmietana kremówka, Deser cytrynowo-malinowy z bezami

Czekoladowa tarta z borówkami i nutą cytrynową

Czekoladowa tarta z borówkami i nutą cytrynową

Serniczki z kremem cytrynowym i owocami jagodowymi

Serniczki z kremem cytrynowym i owocami jagodowymi

Tort cytrynowy

Tort cytrynowy





3 komentarzy

  1. Czy mogę zastąpić czymś oliwę?

    • cukiereczek

      Julia można użyć masła

Pozostaw odpowiedź cukiereczek