Karkówka po żydowsku

Pyszna karkówka zapiekana pod pierzynką z ogórków i pieczarek, całość zalana sosem na bazie zalewy z ogórków - to wspaniała propozycja na domowy obiad. Jej przygotowanie jest niezwykle proste. Karkówka tak przygotowana naprawdę zaskakuję swoim smakiem, mięso jest mięciutkie, przechodzi smakiem ogórków, pieczarek i sosu. Podałam ją ze świeżym pieczywem. Polecam gorąco nie tylko na domowy, ale także na uroczysty obiad. Smacznego 🙂

Składniki:

 

  • 1 kg karkówki,
  • 3 cebule,
  • 5 ogórków konserwowych,
  • 1/2 szklanki zalewy z ogórków,
  • 500g pieczarek,
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

Karkówkę kroimy w plastry i lekko rozbijamy. Każdy z plastrów oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Mięso obsmażamy na patelni. Ogórki kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w ćwiartki. Cebulę kroimy w piórka i szklimy ją na patelni. Dodajemy pieczarki, czekamy aż puszczą sok, odparowujemy go i pieczarki lekko rumienimy.

W tym czasie przygotowujemy zalewę: mieszamy zalewę z ogórków z ketchupem i koncentratem. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry mięsa. Na nie wykładamy podsmażone pieczarki i ogórki. Zalewamy całość sosem. Mięso pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Życzę smacznego 🙂





2 komentarzy

  1. Super przepis 😀
    Zastanawiam się z czym można podać tą karkówkę na eleganckim obiedzie?
    Ryż? kluseczki? kopytka?
    Jaka surówka/sałatka do tego?

    • cukiereczek

      Jak dla mnie najlepsze będą kluseczki, kopytka lub po prostu pieczywo. Myślę, że już nie potrzeba surówki, bo mamy tu mnóstwo warzyw 😉

Zostaw odpowiedź