Jest to propozycja śniadaniowa, rodem z Hiszpanii. Danie jest bardzo kolorowe, sycące, pikantne 🙂 Bardzo lubię kuchnię meksykańską, o czym już pewnie kilka razy wspomniałam, stąd pomysł na takie danie, co prawda hiszpańskie, ale te kuchnie są do siebie zbliżone.
Pikanterii oprócz chili dodał czerwony pieprz. Dodatkowo pieprz świetnie zdobi potrawę.

 Składniki:

  • salami 150g,
  • ½ czerwonej papryki,
  • ½ żółtej papryki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pomidory krojone w puszce 400g,
  • fasola szparagowa 100g,
  • zielony groszek 100g,
  • sól,
  • pieprz czerwony,
  • chili,
  • 4 jajka

Przygotowanie:
 

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w paski. Kroimy cztery bardzo cienkie plasterki salami, a resztę kroimy w słupki. Na patelni podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pomidory i paprykę, całość smażymy 1-2 minuty. Następnie dodajemy fasolkę i groszek i salami i całość dusimy pod przykryciem około 10 minut, dodajemy wymienione przyprawy do smaku. Po tym czasie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i w masie robimy cztery dołki, do których wbijamy jajka. naczynie wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy 5-10 minut, aż do ścięcia białka. Po upieczeniu oprószamy oprószamy czerwonym pieprzem. Podajemy ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego 🙂




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź