Jagody zapiekane pod kruszonką

Pyszny deser wywodzący się z kuchni angielskiej czyli blueberry crumble. Smakuje przepysznie. Podajemy go z bitą śmietaną i lodami.

Jagody zapiekane pod kruszonką

Jagody zapiekane pod kruszonką

SKŁADNIKI:

  • JAGODY:
  • 450g jagód,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobii kukurydzianej,
  • 2 łyżki cukru,
  • Skórka starta z 1 cytryny,
  • KRUSZONKA:
  • 90g masła,
  • 125g mąki,
  • 80g brązowego cukru,
  • Szczypta soli.

PRZYGOTOWANIE:

W jednej misce mieszamy ze sobą: mąkę, cukier brązowy i szczypta soli. Dodajemy miękkie masło i rozcieramy między palcami tworząc kruszonkę.

W drugiej misce łączymy jagody, mąkę, cukier i skórkę z cytryny.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Duże zaczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą masła. Wykładamy jagody i posypujemy je równomiernie kruszonką.

Jagody zapiekamy około 15-20 minut tzn. do zarumienienia kruszonki.

Życzę smacznego 🙂

Jagody zapiekane pod kruszonką

Jagody zapiekane pod kruszonką

Jagody zapiekane pod kruszonką

Jagody zapiekane pod kruszonką





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź