Ryby w mojej kuchni goszczą coraz częściej. Dzisiaj zapraszam na lekki obiad rybny, a w roli głównej dorsz. Oczywiście zamiast dorsza można użyć innej odmiany ryby. Przygotowanie tego dania zajmuje kilka minut, reszta to już tylko pieczenie. Ryby są bardzo zdrowe, zachęcam do częstego ich jedzenia.

Dorsz po włosku

Dorsz po włosku

SKŁADNIKI :

  • 4 filety z dorsza,
  • 1 duży pomidor,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Garść liści bazylii,
  • Szczypta tymianku i oregano,
  • 4 łyżki miękkiego masła,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE:

Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki. Z pomidora wyjmujemy nasionka, a resztę kroimy w kostkę. Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy posiekaną drobno bazylię, szczyptę tymianku i oregano. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie mieszamy całość z sokiem z cytryny i bułką tartą.




Na końcu dodajemy miękkie masło i dokładnie mieszamy. Filety z dorsza oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Filety układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Na filetach rozkładamy przygotowaną pastę. Całość zapiekamy około 15 minut w 180 stopniach.

Życzę smacznego:)

Dorsz po włosku

Dorsz po włosku

Dorsz po włosku

Dorsz po włosku

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij