Ryby w mojej kuchni goszczą coraz częściej. Dzisiaj zapraszam na lekki obiad rybny, a w roli głównej dorsz. Oczywiście zamiast dorsza można użyć innej odmiany ryby. Przygotowanie tego dania zajmuje kilka minut, reszta to już tylko pieczenie. Ryby są bardzo zdrowe, zachęcam do częstego ich jedzenia.

Dorsz po włosku

Dorsz po włosku

SKŁADNIKI :

  • 4 filety z dorsza,
  • 1 duży pomidor,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Garść liści bazylii,
  • Szczypta tymianku i oregano,
  • 4 łyżki miękkiego masła,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE:

Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki. Z pomidora wyjmujemy nasionka, a resztę kroimy w kostkę. Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy posiekaną drobno bazylię, szczyptę tymianku i oregano. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie mieszamy całość z sokiem z cytryny i bułką tartą.

Na końcu dodajemy miękkie masło i dokładnie mieszamy. Filety z dorsza oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Filety układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Na filetach rozkładamy przygotowaną pastę. Całość zapiekamy około 15 minut w 180 stopniach.

Życzę smacznego:)

Dorsz po włosku

Dorsz po włosku

Dorsz po włosku

Dorsz po włosku





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź