Czekoladowe pancakes z wiśniami

Wczoraj pokazałam Wam mój pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie. Dziś też chcę Wam pokazać śniadaniową potrawę, będą to placuszki, ale Ci co mnie znają wiedzą, że placuszki wprost uwielbiam 🙂 Takie placuszki można usmażyć i zaserwować również na deser. Najlepiej jednak smakują na ciepło. Placuszki podałam z wiśniami, które uważam, że pasują bardzo do czekoladowych potraw, ale także z budyniem waniliowym. Na zdjęciu widnieją wiśnie, ale placuszki z budyniem smakowały równie dobrze. Są naprawdę pyszne i godne polecenia, zachęcam do ich przygotowania.
Składniki:
  • 275 g mąki,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 2 jajka,
  • 175 ml mleka,
  • 200 ml napoju czekoladowego,
  • 75 g rozpuszczonego masła,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 50 g cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 400 g wiśni,
  • 5 łyżek cukru,
  • kilka kropli soku z cytryny
Przygotowanie:
 
Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko zwykłe i czekoladowe i dokładnie roztrzepujemy. Następnie dodajemy wszystkie suche składniki, łączymy je z mlekiem. Na koniec dodajemy rozpuszczone i mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Naleśniki smażymy pojedynczo na średnim ogniu na oleju.

Placuszki wychodzą pulchne i rumiane. Wiśnie drylujemy, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i smażymy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Placuszki podajemy z wiśniami na ciepło lub zimno. Dodatkowo można je podać jeszcze z budyniem waniliowym. Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź