Clafoutis z bobem i tuńczykiem

Clafoutis wywodzi się z kuchni francuskiej. Najczęściej spotkać je można w wersji na słodko. U mnie możecie zobaczyć jak przygotować je z czereśniami. Ja zaś przygotowałam wersję wytrawną tego dania. Jest to wspaniała przekąska na ciepło i na zimno. Dość łatwa i szybka w przygotowaniu, nie licząc łuskania bobu 🙂 Polecam Wam jej przygotowanie.

SKŁADNIKI:

  • 500g bobu,
  • 1 puszka tuńczyka w oleju,
  • 1 jajko,
  • 2/3 szklanki mleka,
  • ½ szklanki mąki,
  • ½ łyżeczki oregano,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • Sól,
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i wrzucamy bób. Gotujemy 7 minut od zagotowania. Następnie odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Bób obieramy ze skórek. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Półokrągłą formę keksową o wymiarach 10x30cm wykładamy papierem do pieczenia.

Wkładamy do niej bób i tuńczyka. Jajko, mleko, mąkę i przyprawy miksujemy ze sobą. Gotowe ciasto wlewamy do keksówki. Pieczemy w 180 stopniach około 35 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź