Chow mein z kurczakiem, papryką i grzybami mun

Polecam pyszne danie kuchni chińskiej. Jego przygotowanie to zaledwie kilka minut. Najpierw wszystkie składniki drobno kroimy, później krótko smażymy, mieszamy z makaronem, następnie z sosem i gotowe :) Kawałki papryki pozostają chrupiące, a kurczak wychodzi soczysty. Takie danie to super pomysł jeśli nie mamy czasu stać długo w kuchni – jego przygotowanie jest ekspresowe ;)

Potrawę podajemy od razu po przygotowaniu. Nam troszkę zostało i podgrzewaliśmy ją. Również była smaczna, choć już nie tak jak świeża.

Chow mein z kurczakiem, papryką i grzybami mun

Chow mein z kurczakiem, papryką i grzybami mun

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 1 papryka,
  • 500g piersi z kurczaka,
  • 20g grzybów mun,
  • 4 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki białego pieprzu,
  • 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych,
  • 250g makaronu chow mein,
  • SOS:
  • 10 łyżek sosu sojowego jasnego,
  • 6 łyżek wody,
  • 6 łyżek soku z cytryny,
  • 4,5 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej,

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy w paski. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie odcedzamy je i kroimy w cienkie paseczki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę 1cm. Mięso delikatnie oprószamy solą, białym pieprzem, dodajemy 2 łyżki oleju roślinnego, czosnek i mieszamy.




Składniki sosu umieszczamy w miseczce i mieszamy aż do połączenia się składników.

W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego. Wrzucamy kurczaka i smażymy mieszając około 2 minuty. Dodajemy paprykę i grzyby mun. Smażymy 2-3 minuty, również mieszamy. Papryka zmięknie, ale nadal pozostanie chrupiąca. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i chwilkę smażymy. Wówczas dodajemy sos i mieszamy. Potrawę zagotowujemy, gotujemy chwilkę i zdejmujemy z ognia.

Każdą porcję możemy dodatkowo skropić olejem sezamowym i posypać posiekaną natką pietruszki.

Życzę smacznego  :)

Chow mein z kurczakiem, papryką i grzybami mun

Chow mein z kurczakiem, papryką i grzybami mun

Chow mein z kurczakiem, papryką i grzybami mun

Chow mein z kurczakiem, papryką i grzybami mun

9 komentarzy

  1. Ala

    mmmm

  2. Czy można użyć zwykłego pieprzu? Gdzie dostanę ten biały pieprz?

    • cukiereczek cukiereczek

      Lepiej sprawdziłby się biały pieprz, ma taki charakterystyczny smak – ostatecznie można użyć także zwykłego. Kupiłam go w jakimś supermarkecie :)

  3. świetny przepis

    • cukiereczek cukiereczek

      dziękuję ;)

  4. Pyszna propozycja. Kuchnia, która coraz częściej u mnie się pojawia :)

  5. Bardzo lubię to danie!

  6. A to moj obiadek :) niestety nie mialam jasnego sosu wiec uzylam ciemnego ale i tak wyszło super. Polecam :)

    • cukiereczek cukiereczek

      Bardzo dziękuję za miłe słowa :)

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij