Chińskie naleśniki dwuwarstwowe – Hui two-layer crepes

Zapraszam na kolejny naleśnikowy przepis. Naleśniki są znane na całym świecie. Każdy kraj może pochwalić się ich własną wersją. Naleśniki chińskie składają się z dwóch warstw: słonej, którą smaży się jako pierwszą oraz słodkiej, bardziej wyrazistej, smaży się ją jako drugą. Mimo, że obie warstwy nie zawierają mleka, a jedynie wodę, to naleśniki wychodzą miękkie i puszyste. Takie naleśniki można dostać m.in. w prowincji Qinghai.

Naleśniki te możemy zjeść na słodko, oprószone tylko cukrem pudrem, bądź z dodatkiem dżemu, sera, bitej śmietany. Możemy je także podać na wytrawnie – szczególnie do mięs przygotowanych na sposób chiński.

Chińskie naleśniki dwuwarstwowe

Chińskie naleśniki dwuwarstwowe

SKŁADNIKI (4 sztuki = 1-2 porcje):

  • WARSTWA I:

  • ¾ szklanki mąki,

  • Szczypta soli,

  • 1 łyżka oleju,

  • 1 szklanka wody (niepełna),

  • WARSTWA II:

  • ½ szklanki mąki,

  • 2 łyżki cukru pudru,

  • 1 jajko,

  • ½ szklanki wody,

  • DODATKOWO:

  • Olej do smażenia,

  • Cukier puder do prószenia,

  • Dżem, bita śmietana do podania

PRZYGOTOWANIE:

Do jednego naczynka wkładamy mąkę, szczyptę soli, olej i wodę – miksujemy do otrzymania gładkiego ciasta. Do drugiego naczynka wbijamy jajko, dodajemy cukier puder, mąkę i wodę – miksujemy ciasto do gładkości. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęły. Po tym czasie należy je zamieszać łyżką.




Rozgrzewamy patelnię z odrobiną tłuszczu. Wylewamy porcję ciasta z I warstwy i smażymy cienkiego naleśnika przez 1 minutę. Dolewamy porcję ciasta z 2 warstwy i smażymy razem jeszcze 2 minuty. Następnie naleśnika odwracamy i smażymy jeszcze przez 1 minutę. Postępujemy tak do wyczerpania ciasta.

Naleśniki podajemy same, oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem dżemu czy bitej śmietany.

Życzę smacznego :)

Chińskie naleśniki dwuwarstwowe

Chińskie naleśniki dwuwarstwowe

Chińskie naleśniki dwuwarstwowe

Chińskie naleśniki dwuwarstwowe

1 Komentarz

  1. o takich naleśnikach nie słyszałam, ciekawe :)

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij