Pasztet w kolorach reggae

Święta już coraz bliżej, a ze świętami kojarzą się przede wszystkim pasztety. Chcę Wam zaproponować dziś pasztet warzywny. Pasztet jest bardzo wiosenny, wszystko dzięki pięknym, żywym kolorom 😉 Będzie miłą odmianą dla zwykłych pasztetów i zapewniam Was, że jest pyszny.

Myślałam sobie, że skoro to pasztet warzywny to nie będzie smaczny, ale pomyliłam się, bo bardzo pozytywnie zaskoczył mnie swoim smakiem. Polecam go gorąco na świąteczny stół, na pewno ożywi go swoimi kolorami 🙂

 

Pasztet w kolorach reggae

Składniki:

  • fasola Piękny Jaś 200g,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • WARSTWA ZIELONA:
  • szpinak mrożony 225g,
  • 1 jajko,
  • kasza manna 1,5 łyżki,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • WARSTWA CZERWONA:
  • 2 buraki czerwone (ok. 300g),
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 jajko,
  • kasza manna 1.5 łyżki,
  • WARSTWA ŻÓŁTA:
  • 2 marchewki,
  • 1 jajko,
  • kasza manna 1,5 łyżki,
  • sól,
  • pieprz,
  • kminek

Przygotowanie:

 

Buraki i marchewki gotujemy w łupinach do miękkości. Po ugotowaniu obieramy je.

Fasolę moczymy całą noc w wodzie. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do naczynia blendera wkładamy fasolę, ostudzoną cebulę z czosnkiem i miksujemy na gładką masę. Masę dzielimy na trzy części.

Do jednej części dodajemy pokrojone na mniejsze części buraki – miksujemy na gładką masę za pomocą blendera. Dodajemy mannę, jajko, przyprawy i wyrabiamy. W małej keksówce układamy masę buraczaną jako pierwszą.

Do drugiej części fasoli dodajemy marchewkę, miksujemy – dodajemy mannę, jajko i przyprawy – wyrabiamy i układamy na masie buraczanej.

Szpinak rozmrażamy na patelni, studzimy. Dodajemy go do fasoli, dodajemy również jajko, kaszę mannę, przyprawy i wyrabiamy. Masę zieloną układamy jako ostatnią.

Całość zapiekamy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź