Lody porzeczkowe

Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Po raz kolejny na blogu zagościł przepis mojej siostry Justyny. W takie upalne dni, z jakimi ostatnio mieliśmy do czynienia, warto zaopatrzyć się w pudełeczko lodów, a najlepiej domowych. Justyna proponuję Wam lody o słodko-kwaśnym smaku. Można je przygotować z porzeczek czarnych lub czerwonych. Lody na zdjęciu to lody z czarnej porzeczki. Lody najbardziej smakowały naszej babci Stasi.

Lody porzeczkowe

Lody porzeczkowe

SKŁADNIKI:

  • 500g czarnych lub czerwonych porzeczek,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka śmietany kremówki,
  • 3 żółtka,
  • ½ szklanki cukru,

PRZYGOTOWANIE:

Porzeczki przełóż do rondelka i zasyp ½ szklanki cukru. Postaw je na palniku, podgrzewaj do momentu rozpuszczenia cukru. Gorącą masę porzeczkową przetrzyj przez sito i wystudź.

Do garnka wlej mleko i śmietanę kremówkę, zagotuj.

Do miski wbij żółtka, dodaj cukier i utrzyj na puszystą masę. Do żółtek wlej połowę gorącego mleka, zmiksuj, aby zahartować masę. Całość przelej z powrotem do garnka i mieszając podgrzewaj kilka minut aż masa wyraźnie zgęstnieje. Masy nie wolno zagotować. Gdy masa zgęstnieje dodaj do niej porzeczkowy mus i wymieszaj. Masę schłodź przez kilka godzin w lodówce. Następnie przelej je do maszyny do lodów i postępuj zgodnie z instrukcją. Gdy lody będą gotowe, schłodź je kilka godzin w zamrażarce.

Możesz użyć czerwonej bądź czarnej porzeczki.

Jeśli nie masz maszyny do lodów to mieszankę lodową włóż do zamrażarki i co pół godziny miksuj, aby rozbić kryształki lodu. Czynność powtórz kilka razy.

Życzę smacznego!

Lody porzeczkowe

Lody porzeczkowe

Lody porzeczkowe

Lody porzeczkowe





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź