Dynia z soczewicą, papryką i pomidorami

Dzisiaj na blogu pojawia się kolejna propozycja dla osób dbających o linię. Jest to bardzo szybkie i zdrowe danie z jednego garnka, którego głównymi składnikami są: soczewica, dynia, papryka i pomidory. Potrawę przygotowuję się bardzo szybko. Wystarczy pokroić wszystkie składniki w kostkę, a następnie dusić razem pod przykryciem. Potrawę wzbogaciłam przyprawami takimi jak curry i kolendra, które świetnie pasują do dyni. Danie to oczywiście znalazło się w zakładce z niskokalorycznymi przepisami – LICZYMY KALORIE. Tak przygotowany gulasz warzywny może stanowić także dodatek do dań mięsnych.

Dynia z soczewicą, papryką i pomidorami

Dynia z soczewicą, papryką i pomidorami

SKŁADNIKI(2 porcje):

  • 80g czerwonej soczewicy (około 4/5 szklanki),
  • 1 i 1/3 szklanki wody,
  • 300g dyni,
  • ½ papryki (120g),
  • 2 średnie pomidory (260g),
  • 1 cebula,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • ¾ łyżeczki curry,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1/3 łyżeczki kolendry,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • 1 łyżka oleju do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę 1cm. Dynię kroimy w kostkę 1cm. Pomidory nacinamy i sparzamy. Następnie obieramy je ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.

Na większej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i szklimy cebulę. Kolejno dodajemy soczewicę oraz przyprawy i smażymy razem mieszając 1 minutę. Następnie dodajemy dynię, paprykę i pomidory i całość zalewamy wodą, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem na wolnym przez 15-20 minut. Danie kilka razy mieszamy podczas gotowania. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Danie odkrywamy i gotujemy jeszcze 1-2 minuty, aby odparować nadmiar płynu. Danie ewentualnie doprawiamy do smaku.

Życzę smacznego :)

Uwaga:

1) Całe danie będzie zawierało około 575 kcal. Proponuję podanie dwóch porcji. Wówczas jedna porcja będzie zawierała około 287,7kcal, w tym:

  • węglowodany – 47,8g,
  • białko – 15,1g,
  • tłuszcz – 9,0g,
  • błonnik – 11,6g.

Potrawę proponuję podać na lunch.


 

 Wypróbuj też inne przepisy z tymi składnikami:
DYNIA  / PAPRYKA / POMIDOR

Może spodobają Ci się także:

RISOTTO Z DYNIĄ I KURCZAKIEM

RISOTTO Z PAPRYKĄ I CUKINIĄ I KURCZAKIEM

KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI I POMIDORÓW

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij