Omlet ze szparagami i fetą

Omlety to pomysł na szybkie i pełnowartościowe śniadanie. Praktycznie możemy je przygotować z dowolnymi dodatkami.

Tym razem postawiłam na sezonowe warzywo czyli zielone szparagi. Jajka świetnie komponują się ze szparagami. Przekonałam się już o tym przygotowując kanapki z jajecznicą, boczkiem i szparagami. Omlet jest jeszcze szybszy do usmażenia. Myślę, że w 10 minut spokojnie go przygotujemy. Nie trzeba go obracać na drugą stronę. Najpierw wlewamy na rozgrzaną patelnię jajka roztrzepane z odrobiną mleka. Po chwili dokładamy szparagi i fetę. Omlet możemy zjeść sam lub z dodatkiem pieczywa.

Omlet ze szparagami i fetą

Omlet ze szparagami i fetą

SKŁADNIKI (1 porcja):

  • 3 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • 3-4 szparagi,
  • 40g sera feta,
  • 1-2 łyżeczki masła,
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Usuwany stwardniałe końcówki szparagów. Szparagi same złamią się w odpowiednim miejscu. Kroimy je skośnie na 1cm kawałki. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i cukru. Wrzucamy szparagi i gotujemy 2 minuty. Przekładamy je do zimnej wody, aby zakończyć proces gotowania. Następnie wyjmujemy je i osuszamy.

Przygotowanie omletu

Przygotowanie omletu

Jajko roztrzepujemy z mlekiem, szczyptą soli i pieprzu.

Na patelni rozpuszczamy masło. Wlewamy masę jajeczną. Smażymy 1 minutę. Następnie wykładamy szparagi i smażymy pod przykryciem około 2-3 minuty aż cała masa jajeczna się zetnie. Pod koniec omlet posypujemy pokruszoną fetą. Zdejmujemy z ognia i od razu podajemy.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:


1)
Omlet będzie zawierał około 423kcal, w tym:

  • węglowodany – 4,3g,
  • białko – 30,8g,
  • tłuszcz – 32,3g,
  • błonnik – 1,1g.

Omlet proponuję podać na śniadanie lub lunch.

2) Omlet sprawdzi się jako śniadanie w diecie cukrzycowej. Należy wówczas podać go z dozwolonym pieczywem (np. żytnim). Można dodatkowo podać więcej warzyw.





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź