Kasza gryczana zapiekana ze szpinakiem i jajkiem

Zaproponuję Wam dziś mój pomysł na pyszne i sycące śniadanie. Do przygotowania dania możecie wykorzystać np. kaszę pozostałą po obiedzie wówczas nic się nie zmarnuję.
Danie jest bardzo lekkie, sycące, a do tego świetnie się prezentuję. Sprawdzi się również jako kolacja.
Składniki:
  • kasza gryczana 100g,
  • szpinak mrożony 200g,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • 2 jajka
Przygotowanie:
 
Kaszę gryczaną Kupiec gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, wrzucamy szpinak i smażymy aż do rozpuszczenia. Doprawiamy go solą, gałką muszkatołową i pieprzem do smaku. Następnie do kaszy dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy masę gryczaną tworząc gniazdko. W gniazdko wbijamy jajko. Całość zapiekamy z nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, aż jajko nam się zetnie. Podajemy posypane rzeżuchą. Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź