Jeżynowa manna

Kochani, dziś będzie krótko i smacznie 🙂 Często robię sobie kaszę mannę, staram się ją urozmaicać np. dodając soku malinowego. Tym razem postawiłam na świeże owoce. Dodatkowo owoce przetarłam przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Wyszło pysznie 🙂 Mówię Wam palce lizać, bardzo aromatycznie i owocowo, gorąco polecam na śniadanie czy nawet zdrowy deser 🙂
Składniki:
  • 250ml mleka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 100g jeżyn + kilka do dekoracji,
  • kasza manna błyskawiczna 2,5 łyżki,
  • kilka malin do dekoracji,
  • listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
 
Jeżyny oczyszczamy i płuczemy. Umieszczamy je w naczyniu i miksujemy za pomocą blendera. Mus jeżynowy przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek (Nie jest to konieczne). Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier, cukier waniliowy i kaszę mannę, dokładnie mieszamy. Całość zagotowujemy i gotujemy około 5 minut często mieszając.

Pod koniec gotowania dodajemy jeżynowy mus i jeszcze chwilkę gotujemy. Masę rozlewamy do dwóch naczynek i dekorujemy świeżymi owocami i listkami mięty. Danie można jeść na zimno lub na ciepło, na śniadanie lub deser. Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź