Tęczowa sałatka

Piękne słoneczko za oknem zachęciło mnie do przygotowania lekkich, wiosennych dań. A jak wiosna to wiadomo, że chętniej sięgamy po warzywa (nowalijki) i sałatki. Chcę Wam dziś zaproponować pyszną sałatkę podaną w bardzo elegancki sposób, bo w szklankach, przez które widać jej kolorowe warstwy. Kolorowa sałatka pięknie się do Was uśmiecha ze szklaneczek i prosi o zjedzenie, smacznego 🙂

Składniki:

 

  • 1 garść szpinaku,
  • 4 łyżeczki kukurydzy,
  • 1/4 pomidora,
  • 1/4 małej papryki czerwonej,
  • 1/2 puszki tuńczyka w oleju,
  • mały kawałek czerwonej cebuli,
  • 1/2 jajka ugotowanego na twardo,
  • garść kiełków rzodkiewki,
  • 2 łyżeczki majonezu,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

Na dnie dwóch małych naczynek układamy liście szpinaku. Pomidora i paprykę kroimy w drobną kostkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Na szpinaku układamy odsączoną kukurydzę. Na kukurydzę wykładamy mieszankę papryki z pomidorem. Tuńczyka odsączamy, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tuńczyka układamy w salaterce. Jajko na twardo drobno siekamy i wykładamy na tuńczyka. Na jajka wykładamy po łyżeczce majonezu, dookoła układamy kiełki rzodkiewki. Do sałatki można dodać również kawałek awokado. Smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź