Sałatka z tuńczykiem i awokado

Wystarczą tylko 4 składniki, aby skomponować pyszną i lekką sałatkę – idealną do szkoły czy pracy. Pewnie większość z nich macie w domu. Chwila siekania, mieszamy i gotowe. Sałatkę tę możemy porcjować i ułożyć warstwami w kilku szklankach/kieliszkach, pięknie się wówczas prezentuje. Ponieważ awokado szybko ciemnieje sałatkę trzeba zjadać nie za późno po przygotowaniu.




Sałatka z tuńczykiem i awokado

Sałatka z tuńczykiem i awokado

SKŁADNIKI :

  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju lub sosie własnym,
  • 1 awokado,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • Pół czerwonej cebuli,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • Sól,
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Tuńczyka odsączamy dokładnie na sitku. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę drobno kroimy. Z awokado usuwamy pestkę, obieramy je i od razu skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Kroimy je w kawałki. Składniki sałatki umieszczamy w misce, dodajemy majonez i mieszamy, doprawiamy do smaku. Składniki sałatki możemy także ułożyć warstwowo w ozdobnych kieliszkach czy szklankach – serwując gościom porcje.

Życzę smacznego :)

Sałatka z tuńczykiem i awokado

Sałatka z tuńczykiem i awokado

2 komentarzy

  1. Tą zrobię! Wygląda bardzo obiecująco! ;)

    • cukiereczek cukiereczek

      życzę smacznego! :D

Zostaw odpowiedź