Sałatka z młodych ziemniaków ze szparagami

Wszystkie wiosenne skarby w jednej sałatce – rzodkiewki, szparagi, młode ziemniaki i dużo świeżego koperku. Kropkę nad i stanowi pyszny sos majonezowy. Sałatka jest bardzo sycąca. Przygotujemy ją bardzo szybko. Wszystkie składniki możecie poukładać na dużym talerzu i polać sosem lub drobno posiekać i wymieszać z sosem w misce. Białe szparagi możecie zamienić na zielone tylko trzeba pamiętać, aby krócej je gotować. Poza sezonem na szparagi i młode ziemniaki możecie użyć zwykłych ziemniaków i fasolki szparagowej.

Sałatka z młodych ziemniaków ze szparagami

Sałatka z młodych ziemniaków ze szparagami

SKŁADNIKI:

  • 500g młodych ziemniaków,
  • 4 jajka,
  • ½ pęczka białych szparagów (250g),
  • ½ pęczka rzodkiewek,
  • SOS:
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki sosu worcestershire
  • Sól,
  • Pieprz,
  • DODATKOWO:
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,

PRZYGOTOWANIE:

SOS: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Młode ziemniaki skrobiemy. Gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Większe ziemniaki kroimy na 2 lub 4 części. Ziemniaki układamy równomiernie na dużym talerzu.

Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu obieramy je i kroimy an ćwiartki.

Ze szparagów usuwamy stwardniałe końcówki. Szparagi obieramy do główki tzn. zostawiamy 3-5 cm od główki nieobrane. Wystarczy poruszać szparagami, a same złamią się w odpowiednim miejscu. Szparagi kroimy na 2-3 części. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i sokiem z cytryny. Dodajemy szparagi i gotujemy 10-12 minut. Czas gotowania zależy od wielkości szparagów. Najlepiej sprawdzić widelcem czy szparagi już się ugotowały. Szparagi wykładamy na sitko i przelewamy zimną wodą.

Rzodkiewki kroimy w plasterki.

Na ziemniaki wykładamy jajka, rzodkiewki i szpraragi. Wierzch sałatki polewamy sosem i posypujemy ziołami.

Życzę smacznego :)

Uwaga:

1) Sos worcestershire możemy zastąpić sosem sojowym (jasnym).

2) Można użyć zamiast białych to zielonych szparagów. Zielone szparagi  gotują się krócej, 3 -4 minuty. Zielonych szparagów nie obieramy.

3) Składniki sałatki możemy też drobno posiekać i wszystko wymieszać w jednej misce.

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij