Łosoś na roszponce w koperkowym sosie

Witajcie po troszkę dłuższej przerwie 🙂 Wracam z pyszną sałatką, w której króluje łosoś.
Łososia w takim wydaniu zaczerpnęłam z książki Nigelli, zmieniłam jednak troszkę składniki i proporcje 🙂
Łosoś na zielonej roszponce, otoczony koperkiem prezentuję się bardzo efektownie. Całość dopełnia pyszny sos na bazie śmietany z koperkiem. Sałatka smakuje naprawdę rewelacyjnie - polecam ją wszystkim smakoszom łososia 🙂
Składniki:
  • Filet z łososia 500g,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1/2 cebuli,
  • sól,
  • cukier,
  • roszponka 100g,
  • SOS
  • śmietana 18% 120ml,
  • cukier trzcinowy 2 łyżeczki,
  • musztarda Dijon 3 łyżeczki,
  • ocet winny 3 łyżeczki,
Przygotowanie:
 
Łososia oczyszczamy. Do garnka wlewamy zimną wodę, dodajemy szczyptę soli i cukru, wkładamy pokrojoną i obraną cebulę, kilka gałązek koperku i łososia. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Po ugotowaniu filet odwracamy na druga stronę i zostawiamy jeszcze kilka minut w ciepłej wodzie.

Następnie łososia wyjmujemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Na talerzu układamy umytą i osuszoną roszponkę. Kolejno wykładamy kawałki łososia. Można udekorować jeszcze pozostałym koperkiem. Z podanych składników przygotowujemy sos. Do sosu dodajemy 2 łyżki posiekanego drobno koperku. Łososia podajemy polanego sosem lub sos stawiamy obok. Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź