Zapiekanka z pęczakiem i jajkami

Postanowiłam troszkę odpocząć od truskawek i dziś chcę Wam pokazać przepis na przepyszną zapiekankę. Mówię o niej, że jest zdrowa, bo główne składniki to kasza i szpinak, ale nie wiem czy zapiekanka może być zdrowa 😉 Na pewno jest bardziej lekka od znanych mi zapiekanek. Naprawdę warto się skusić na taką zdrowszą wersję obiadową 🙂 Zapiekanką nakarmiłam 5 dorosłych osób - jest sycąca. Mnie naprawdę bardzo smakowała więc gorąco polecam 🙂

Składniki:

  • pierś z kurczaka 350g,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • kasza jęczmienna pęczak 200g,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szpinak w liściach 450g,
  • śmietana 18% 120g,
  • 1 jajko,
  • ser żółty 100g,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • 4 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:

 

Kurczaka kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką i podsmażamy na patelni na rumiano z obu stron. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do cebuli dodajemy szpinak mrożony i podsmażamy tak długo, aż cała woda odparuję. Wówczas dodajemy kaszę i kurczaka, całość doprawiamy do smaku.

Następnie dodajemy jajko wymieszane ze śmietaną i 3/4 sera i całość po wymieszaniu przekładamy do żaroodpornej formy. W masie robimy cztery wgłębienia, w których układamy ugotowane na twardo jajka. Każde z jajek posypujemy słodką papryką. Zapiekankę posypujemy pozostałym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut. Życzę smacznego 😉





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź