Kotleciki kalafiorowo-ryżowe

Jeśli szukacie pomysłu na wegetariański obiad to te kotleciki będą idealne dla Was. Świetnie sprawdzą się jako bezmięsny obiad podane np. z dodatkiem sosu tzatziki czy surówki. Możemy podać je także jako dodatek do dań mięsnych.

Ich przygotowanie jest bardzo proste. Formowanie i smażenie kotlecików nie sprawia trudności. Odgrzewają się także świetnie.

Kotleciki kalafiorowo-ryżowe

Kotleciki kalafiorowo-ryżowe

SKŁADNIKI (15 sztuk):

  • 1 średni kalafior,
  • 100g ryżu,
  • 1 jajko,
  • 1,5 łyżki posiekanego koperku,
  • 1-2 łyżki bułki tartej,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia,
  • Bułka tarta do panierowania

PRZYGOTOWANIE:

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ryż po ugotowaniu studzimy.

Kalafiora dzielimy na różyczki. Wkładamy go do garnka, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wodą i zagotowujemy. Kalafiora gotujemy do miękkości przez około 15-20 minut. Wykładamy go na sitko i studzimy. Następnie kalafiora odciskamy przez gazę, aby pozbyć się wody. Jest to bardzo ważne. Jeśli kalafiora dobrze odciśniemy z wody to kotleciki nie będą się rozpadały podczas smażenia.

W misce umieszczamy ryż, kalafiora, jajko, słodką paprykę i koperek. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Powinniśmy otrzymać gęstą masę, z której da się formować kotleciki. Jeśli nie będzie odpowiednio gęsta to dodajemy jeszcze odrobinę bułki tartej.

Z masy ryżowo-kalafiorowej formujemy małe kotleciki.

Na patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki panierujemy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron na średnim ogniu.

Życzę smacznego 🙂

Kotleciki kalafiorowo-ryżowe

Kotleciki kalafiorowo-ryżowe





2 komentarzy

  1. Bardzo smaczny i łatwy w wykonaniu przepis, zajadaliśmy się kotletami 🙂
    Na pewno skorzystam z innych przepisów, super!

    IMG_20180721_131418_540

    • cukiereczek

      Ilona bardzo się cieszę, że smakowały 🙂

Zostaw odpowiedź