Szpinakowa stefanka

Pewnie wszyscy znacie szpinakową roladę  serkiem i łososiem. Sama robiłam ją kilka razy i pewnie pojawi się na blogu. Ale dzisiaj chcę Was zaprosić na  wytrawną stefankę. To smaczna i efektowna przekąska na rodzinne imprezy. Do serka dodałam suszone pomidory, które podkręcają jego smak.

SKŁADNIKI:

  • 450g mrożonego rozdrobnionego szpinaku,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Gałka muszkatołowa,
  • 400g kremowego serka z ziołami,
  • 4 suszone pomidory,
  • 150g wędzonego łososia

PRZYGOTOWANIE:

Szpinak rozmrażamy na patelni, dusimy do momentu aż cała woda wyparuję, a szpinak pozostanie „suchy”. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę studzimy. Następnie mieszamy ją z żółtkami. Białka ubijamy na puszystą pianę i łączymy delikatnie z masą szpinakową, dodajemy mąkę. Masę wykładamy na formę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy około 10-15 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto szpinakowe studzimy. Następnie kroimy je na cztery paski o wymiarach 10x20cm. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Łączymy je z serkiem (1/4 serka odkładamy do posmarowania wierzchu ciasta), doprawiamy całość solą i pieprzem. Na talerzyku układamy pierwszy blat ciasta. Smarujemy serkiem i wykładamy porcję łososia wędzonego. Przykrywamy kolejnym blatem i postępujemy analogicznie. Wierzch ciasta i boki smarujemy pozostawionym serkiem. Gotowe ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Życzę smacznego 🙂





2 komentarzy

  1. Piękna! Ile wcześniej można ją przygotować, chciałabym ją podać w Niedzielę Wielkanocną

    • cukiereczek

      dzięki 🙂 Można przygotować ją 2-3 dni wcześniej 🙂

Zostaw odpowiedź