Śledzie salsa

To jedna z bardziej lubianych przeze mnie wersji śledzi. Poznałam je mieszkając w akademiku. Sprawdzą się podczas wigilijnej kolacji czy świąt, a także domowych imprez.

Śledzie salsa

Śledzie salsa

SKŁADNIKI:

  • 500g śledzi matiasów,
  • 2 cebule,
  • 1 duża papryka,
  • 1 duża marchewka,
  • 200g koncentratu pomidorowego,
  • 2-3 łyżki pikantnego ketchupu,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2-3 łyżki octu winnego,
  • 2 łyżki oleju,
  • ¾ szklanki wody,
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy przez kilka godzin. Zmieniamy wodę 1-2 razy. Po tym czasie śledzie wyjmujemy i odsączamy. Ponieważ na rynku możemy kupić śledzie o różnej zawartości soli to czas moczenia może być różny. Najlepiej próbować śledzie i sprawdzić czy już się wymoczyły.

Cebule obieramy i kroimy w piórka. Umieszczamy je na sitku i sparzamy. Następnie pozostawiamy ją do odsączenia. W tym czasie marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Paprykę płuczemy, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy w paski.

Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy marchewkę i smażymy ją przez 2-3 minuty na średnim ogniu często mieszając. Następnie dodajemy cebule i paprykę i smażymy dalej jeszcze 5 minut często mieszając.

Kolejno dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, ocet i miód. Warzywa zalewamy wodą i dusimy do miękkości (około 5-10 minut). Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia.

Śledzie kroimy w kostkę 1cm. Następnie mieszamy je z wystudzonymi warzywami. Śledzie odkładamy do lodówki na kilka godzin, aby się przegryzły.

Życzę smacznego :)

Śledzie salsa

Śledzie salsa

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź