Ryba w zalewie pomidorowej

Ryba w zalewie pomidorowej gościła u nas w święta Bożego Narodzenia.  Okazała się hitem świąt :) Smakuje świetnie na ciepło i na zimno. Pierwszy raz spróbowałam jej na imprezie firmowej. Od razu mi zasmakowała i poprosiłam o przepis Panią Marię. Przygotowanie ryby nie zajmuje dużo czasu. Najbardziej pracochłonną czynnością jest smażenie ryby, bo zalewę robi się dosłownie kwadrans. Podsmażone kawałki ryby układamy w większym naczyniu np. żaroodpornym i zalewamy gorącą zalewą. Rybę warto przygotować 1-2 dni przed podaniem, aby zdążyła się przegryźć. Ja przygotowuje ją na różne rodzinne imprezy i święta. Jeszcze raz dziękuję Pani Marii za przepis.

Ryba w zalewie pomidorowej

Ryba w zalewie pomidorowej

SKŁADNIKI:

  • 1 kg filetów rybnych np. dorsza, miruny, tilapii,
  • 2-3 jajka,
  • Mąka do panierowania,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia,
  • ZALEWA:
  • 4 cebule,
  • 1-1,5 szklanki wody,
  • ½ szklanki octu,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ¼ szklanki oleju,
  • 1 szklanka ketchupu,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,

PRZYGOTOWANIE:

Filety rybne kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy je solą i pieprzem z obu tron. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy z kawałeczków ryby panierujemy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku i ponownie w mące. Smażymy je na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. Usmażone kawałki ryby układamy w większym naczyniu.

Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W większym naczyniu rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i smażymy kilka minut aż się zeszkli. Wówczas dodajemy tyle wody, aby zakryła cebulę. Dodajemy pozostałe składniki zalewy, mieszamy i zagotowujemy. Zalewę gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając.

Gorącą zalewą zalewamy kawałki ryby. Rybę odstawiamy do wystygnięcia. Następnie umieszczamy ją w lodówce na co najmniej 12 godzin, aby się przegryzła.

Życzę smacznego :)

Ryba w zalewie pomidorowej

Ryba w zalewie pomidorowej

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź