Puszyste kuleczki łososiowe

Pulpeciki są delikatne w smaku, a charakteru dodają im suszone pomidory. Już od jakiegoś czasu stosuję podwójną panierkę tzn. najpierw obtaczam pulpeciki w mącę, później maczam w jajku, a na koniec panieruję w bułce tartej.

Puszyste kuleczki łososiowe

Puszyste kuleczki łososiowe

SKŁADNIKI (30 sztuk):

  • 350g łososia,
  • 150g dorsza (lub innej ryby),
  • 6 suszonych pomidorów z oleju (odsączone),
  • 1 kajzerka + mleko do moczenia,
  • 3 łyżeczki posiekanego koperku,
  • Bułka tarta, mąka do panierowania,
  • 2 jajka,
  • Olej do smażenia,
  • Sól,
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Jeśli używamy ryb mrożonych to wcześniej je rozmrażamy.

Z łososia ewentualnie usuwamy skórę i siekamy go bardzo drobno. Sprawdzamy czy dorsz nie ma ości i również kroimy go w bardzo drobną kostkę. Kajzerkę namaczamy w mleku. Suszone pomidory kroimy w małą kostkę.

Do miski wkładamy łososia, dorsza, suszone pomidory, koperek i odciśniętą kajzerkę. Składniki mieszamy ze sobą, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Jeśli masa jest za luźna, aby uformować pulpecika to dodajemy odrobinę bułki tartej. Z masy rybnej formujemy małe pulpeciki. 2 jajka roztrzepujemy. Panierujemy je w mące, maczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rumiano na patelni na wolnym ogniu. Osączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Życzę smacznego  :)

Uwaga:
1) Do rozdrobnienia ryb możemy użyć melaksera. Nie rozdrabniamy masy blenderem, bo wtedy wyjdzie za rzadka.

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij