Puszyste kuleczki łososiowe

Pulpeciki są delikatne w smaku, a charakteru dodają im suszone pomidory. Już od jakiegoś czasu stosuję podwójną panierkę tzn. najpierw obtaczam pulpeciki w mącę, później maczam w jajku, a na koniec panieruję w bułce tartej.

Puszyste kuleczki łososiowe

Puszyste kuleczki łososiowe

SKŁADNIKI (30 sztuk):

  • 350g łososia,
  • 150g dorsza (lub innej ryby),
  • 6 suszonych pomidorów z oleju (odsączone),
  • 1 kajzerka + mleko do moczenia,
  • 3 łyżeczki posiekanego koperku,
  • Bułka tarta, mąka do panierowania,
  • 2 jajka,
  • Olej do smażenia,
  • Sól,
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Jeśli używamy ryb mrożonych to wcześniej je rozmrażamy.

Z łososia ewentualnie usuwamy skórę i siekamy go bardzo drobno. Sprawdzamy czy dorsz nie ma ości i również kroimy go w bardzo drobną kostkę. Kajzerkę namaczamy w mleku. Suszone pomidory kroimy w małą kostkę.

Do miski wkładamy łososia, dorsza, suszone pomidory, koperek i odciśniętą kajzerkę. Składniki mieszamy ze sobą, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Jeśli masa jest za luźna, aby uformować pulpecika to dodajemy odrobinę bułki tartej. Z masy rybnej formujemy małe pulpeciki. 2 jajka roztrzepujemy. Panierujemy je w mące, maczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rumiano na patelni na wolnym ogniu. Osączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Życzę smacznego  :)

Uwaga:
1) Do rozdrobnienia ryb możemy użyć melaksera. Nie rozdrabniamy masy blenderem, bo wtedy wyjdzie za rzadka.

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź