Marynowany łosoś z chili i pomarańczą

Łososia możemy piec, smażyć, grillować i podawać z wieloma różnymi składnikami.
Mam dla Was orzeźwiająca, pięknie pachnącą i kolorową propozycje na danie z łososia.
Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda 🙂
Tak przygotowany łosoś jest bardzo soczysty, aromatyczny - zapach pomarańczy unosi się w całej lodówce.
Polecam go serdecznie, być może pojawi się na Waszym wigilijnym stole... 🙂

Składniki:

  • łosoś 250g,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • MARYNATA:
  • oliwa z oliwek 200ml,
  • kolendra cała 1 łyżeczka,
  • posiekana dymka - zielona część 1 łyżka,
  • 1 papryczka chili,
  • czosnek 1 ząbek,
  • wytrawne wino 1,5 łyżki,
  • ocet winny 1,5 łyżki,
  • 1 pomarańcza (starta skórka + sok)

Przygotowanie:
 

Filet z łososia płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie solimy i pieprzymy go z obu stron i podsmażamy na patelni około 3 minuty z każdej strony, Przygotowujemy marynatę, Ścieramy skórkę z jednej pomarańczy i wyciskamy sok z 1/2 pomarańczy. Czosnek dokładnie obieramy i kroimy w cienkie paski. Papryczkę chili myjemy, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na pól.

Jedną część kroimy w drobną kostkę, zaś drugą w paski. Dymkę kroimy w kostkę. Na patelni prażymy chwilkę kolendrę. Następnie lekko ją zgniatamy. Składniki marynaty dodajemy do siebie i dokładnie je mieszamy. Do marynaty wkładamy łososia i naczynie zakrywamy folią aluminiową. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Łososia podajemy z pieczywem i ulubioną sałatą, Życzę smacznego 🙂

 





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź