Łosoś balsamiczny

Łososia podajemy zazwyczaj z ryżem i brokułem z wody. To nasz ulubiony obiad na piątek.

Łosoś balsamiczny

Łosoś balsamiczny

SKŁADNIKI:

  • 4 porcje fileta z łososia,
  • MARYNATA:
  • ¼ soku wyciśniętego z pomarańczy,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka posiekanej drobno cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki posiekanej drobno natki pietruszki,
  • 2 łyżeczki posiekanej drobno bazylii,
  • Duża szczypta soli,
  • Szczypta pieprzu,

PRZYGOTOWANIE:

Mieszamy ze sobą składniki marynaty. 2 łyżki marynaty możemy odłożyć do serwowania. Resztą marynaty zalewamy łososia. Odstawiamy go na 30 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Filety z łososia układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej folią aluminiową (lub papierem do pieczenia). Łososia pieczemy około 12 minut. W połowie czasu pieczenia możemy filety odwrócić na drugą stronę.

Życzę smacznego :)

Łosoś balsamiczny

Łosoś balsamiczny

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź