Dorsz pieczony z bananami

Na pewno wiele osób zdziwi się z takiego połączenia - dorsz + banan. Sama podeszłam sceptycznie do tego dania, ale moje obawy okazały się niepotrzebne. Bowiem tak przyrządzona ryba smakuje wspaniale. Przekonałam się jednak, że nie jest to danie dla każdego. Mimo, że mnie danie bardzo pozytywnie zaskoczyło to moim bliskim nie za bardzo się spodobało. Mimo wszystko bardzo polecam tak przygotowanego dorsza.

 

 

Składniki:

 

  • 500g dorsza (filet),
  • 1/4 łyżeczki tymianku,
  • 1/4 łyżeczki estragonu,
  • 1/4 łyżeczki koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 banan,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1,5 łyżki wody,
  • 1,5 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka cukru,

Przygotowanie:

 

Banana obieramy i kroimy w plasterki. W miseczce mieszamy ze sobą koncentrat pomidorowy, cukier, oliwę i wodę. Następnie dodajemy banana i mieszamy. Cały sos pomidorowy powinie pokryć plasterki banana.

Dorsza układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu. Oprószamy go solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami: estragonem, koperkiem i tymiankiem. Na rybę wykładamy przygotowanego banana. Całość odstawiamy do lodówki na 1 h do schłodzenia. Następnie pieczemy go 30 minut w 180 stopniach. Życzę smacznego 🙂

 

 





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź