Dorsz pieczony w warzywach

To już kolejna propozycja na danie rybne na moim blogu. Tym razem przygotowałam rybę bez panierki. Jak dotąd ryba w panierce królowała na moim blogu m.in. po grecku, andaluzyjsku czy japońsku :) Czas jednak na lżejszą wersję :) Tym razem ryby nie smażyłam, ale upiekłam. Ryba może w smaku przypominać rybę po grecku, bo mamy tutaj bukiet warzyw korzeniowych oraz pomidorowy akcent. Jest jednak bardziej soczysta i lżejsza w smaku. Proponuję jej podanie z pieczywem lub ziemniakami czy ziemniaczanym puree. Możemy podać ja na ciepło, a nawet zjeść na zimno na lunch w pracy.

Dorsz pieczony w warzywach

Dorsz pieczony w warzywach

SKŁADNIKI (4-6 porcji):

  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • ½ średniej wielkości selera,
  • 1 cebula,
  • pół czerwonej papryki,
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400g),
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 500g dorsza,
  • 2 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 1 szklanka soku pomidorowego,
  • Sok z cytryny,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej lub masło do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Marchewki, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w paseczki.




W większej patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu do smażenia i szklimy cebulę. Gdy się zeszkli to dodajemy starte warzywa, smażymy razem 2-3 minuty. Wówczas dodajemy paprykę oraz pomidory z puszki oraz ziela angielskie i liście laurowe i dusimy razem pod przykryciem około 15-20 minut. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką papryką oraz doprawiamy warzywa solą i pieprzem do smaku. Ewentualnie warzywa możemy podlać odrobiną wody.

Umyte i osuszone filety z dorsza kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy je solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą masła. Wykładamy do niego uduszone, lekko przestudzone warzywa. Na warzywa wykładamy równomiernie kawałki ryby. Sok pomidorowy mieszamy ze śmietaną i zalewamy nim zawartość naczynia żaroodpornego. Gotową zapiekankę wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 25-30 minut.

Tak przygotowaną rybę możemy podać z pieczywem lub puree z ziemniaków.

Życzę smacznego  :)

Dorsz pieczony w warzywach

Dorsz pieczony w warzywach

Dorsz pieczony w warzywach

Dorsz pieczony w warzywach

2 komentarzy

  1. oj,co za pychota,koniecznie spróbuję ;)

  2. super pomysł na pieczoną rybę i do tego w lżejszej wersji, co kupuję od razu :)

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij