Papryka konserwowa

Papryka marynowana to nieodzowny element moich jesiennych przetworów. Uwielbiamy zajadać się nią zimą. Podaję ją wówczas na imprezach lub jako dodatek do kanapek z wędliną. Papryka przygotowana z mojego przepisu wychodzi pyszna, jędrna i chrupiąca, o słodko-kwaśnym smaku. Polecam 😉

Pamiętajcie, że paprykę możecie wykorzystać także do przygotowania pysznych buraczków z papryką.

Papryka konserwowa

Papryka konserwowa

SKŁADNIKI (4 słoiki o pojemności 1 litr):

  • 2,5kg kolorowej papryki,
  • ZALEWA:
  • 1 szklanka octu,
  • 1 łyżka soli,
  • 6 szklanek wody,
  • 9 czubatych łyżek cukru,
  • DO KAŻDEGO SŁOIKA:
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • ½ łyżeczki gorczycy,
  • 1 łyżeczka oleju,
  • 2 plastry cebuli,

PRZYGOTOWANIE:

Papryki myjemy i osuszamy. Kroimy je na pół i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie każdą połówkę kroimy jeszcze na 3-4 części.

Do czystych słoików wkładamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, gorczycę. Następnie ciasno układamy kawałki papryki. Na wierzchu układamy 2 plastry cebuli. Na wierzch wylewamy również po 1 łyżeczce oleju.

Mieszamy ze sobą składniki zalewy. Zalewę zagotowujemy. Mieszamy ją co jakiś czas, aby cukier i sól się rozpuściły.

Gorącą zalewą zalewamy paprykę tak, aby kawałki papryki były zanurzone w zalewie. Słoiki dokładnie zakręcamy. Ustawiamy je w wysokim garnku. Wlewamy letniej wody tak, aby sięgała do ¾ wysokości słoików. Słoiki pasteryzujemy 15 minut. Po ugotowaniu ostrożnie je wyjmujemy i odwracamy do gór dnem. Słoiki odstawiamy do wystudzenia.

Słoiki przekładamy do spiżarni. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

Życzę smacznego 😉

Papryka konserwowa

Papryka konserwowa

Papryka konserwowa

Papryka konserwowa





2 komentarzy

  1. Dzień dobry,
    często korzystam z Pani przepisów. Papryke zrobilam i jest bardzo delikatna. Bardzo mi smakowała. Dziekuje za przepisy i Pozdrawiam!

    • cukiereczek

      Dziękuję za miły komentarz 🤗

Zostaw odpowiedź