Karnawałowe słodkości – przepisy na Tłusty Czwartek

Karnawałowe słodkości to nie tylko pączki 🙂 To także faworki, racuchy, ptysie, oponki czy churros. A jeśli nie mamy ochoty na smażone słodkości to możemy pokusić się o przygotowanie gofrów lub rogalików czy bułeczek.

Karnawał to czas zabaw i przyjęć niemal na całym świecie. A na tych przyjęciach serwujemy nasze smakołyki.

Zobaczcie moje propozycje na Karnawałowe Słodkości.

FAWORKI (CHRUSTY)

Faworki nazywane są także chrustami. Są cieniutkie, chrupiące, z mnóstwem bąbelków. Ciasto najczęściej wybija się tłuczkiem lub wałkiem, aby wtłoczyć w nie powietrze. Ale są także inne sposoby ich przygotowania. Po usmażeniu faworki posypujemy obficie cukrem pudrem. Faworki znane są nie tylko w Polsce. Bardzo popularne są na Litwie, a także w innych krajach europejskich. Ich nazwa wywodzi się prawdopodobnie od francuskiego słowa faveur oznaczającego cienką wstążeczkę, tasiemkę.

Faworki (chrusty)

Faworki (chrusty)

TUTAJ znajdziecie przepis na tradycyjne faworki. Możecie je przygotować także w formie ślicznych kokardek. Przepis na faworkowe kokardki znajdziecie TUTAJ.

Faworkowe kokardki

Faworkowe kokardki

Faworki Neli Rubinstein zachwycają smakiem wszystkich, którzy ich spróbują. To jeden z tradycyjnych polskich przepisów na faworki.

Chrust Neli Rubinstein

Chrust Neli Rubinstein

Faworki możecie przygotować także poprzez ubijanie żółtek z cukrem pudrem za pomocą miksera. Takie ubijanie ma na celu wtłoczenie w ciasto jak najwięcej powietrza. Co więcej takiego ciasta nie musi już wybijać. Od razu zabieramy się za smażenie. Zobacz przepis na faworki ubijane mikserem TUTAJ.

Faworki ubijane mikserem

Faworki ubijane mikserem

Dzięki dodaniu do faworków mąki krupczatki są one wyjątkowo kruche. Przygotowuję się je tak jak tradycyjne faworki z tym, że część mąki zastępujemy mąką krupczatką. Przepis na faworki z krupczatką znajdziecie TUTAJ.

Faworki z krupczatką

Faworki z krupczatką

Nietypowym składnikiem, z którego przygotujecie faworki jest mascarpone. Są delikatne w smaku. Przepis na nie znajdziecie TUTAJ.

Faworki z mascarpone

Faworki z mascarpone

Oprócz tradycyjnego chrustu gorąco polecam chrust lany. Chrust lany to połączenie faworka i pączka. Najpierw przygotowujemy ciasto, trochę podobne do naleśnikowego. Następnie ciasto przelewamy do butelki i lejemy je wprost na gorący olej tworząc różne kształty. Zobaczcie przepis na chrust lany TUTAJ.

Słodkie cudaki czyli chrust lany

Słodkie cudaki czyli chrust lany

Taratuszki to puszyste rosyjskie faworki przygotowane z ciasta z dodatkiem kefiru. Robi się je bardzo szybko, a jeszcze szybciej znikają z talerza. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, ciasto rozwałkować, wycinać prostokąty i formować faworki.Zobacz przepis na taratuszki TUTAJ.

Taratuszki

Taratuszki

Ostatnio hitem w naszym domu są chrupiące poduszeczki. To coś pomiędzy faworkami, a pączkami. Przygotowuje się je bardzo szybko, a jeszcze szybciej znikają z talerza. Przepis na nie znajdziecie TUTAJ.

Chrupiące poduszeczki

Chrupiące poduszeczki

PĄCZKI

Nie wyobrażam sobie karnawału bez pączków - mięciutkich, puszystych, z ulubionym nadzieniem 🙂 Przepis na tradycyjne pączki znajdziecie TUTAJ i TUTAJ.

Pączki tradycyjne z marmoladą

Pączki tradycyjne z marmoladą

Pączki z marmoladą

Pączki z marmoladą

Tradycyjne pączki możecie też przygotować w oryginalny sposób tzn. zaplatając je w wianuszek. Zobaczcie jak przygotować miękkie i puszyste pączkowianuszki.

Pączki wianuszki z marmoladą

Pączki wianuszki z marmoladą

Pączki można przygotować ubijając jajka i żółtka na parze - dzięki temu zabiegowi pączki wychodzą mega puszyste i delikatne. Wypróbujcie przepis na pączki wyśmienite. Znajdziecie go TUTAJ.

Pączki z kremem budyniowym z mascarpone

Pączki z kremem budyniowym z mascarpone

Starym sposobem przygotowywania pączków jest dodawanie ugotowanego budyniu do ciasta. Pączki budyniowe to najlepsze pączki na blogu według mojego męża. Przepis na nie znajdziecie TUTAJ.

Pączki budyniowe z wiśniami

Pączki budyniowe z wiśniami

Pączki możemy przygotować również zastępując część mleka piwem. Wychodzą wtedy naprawdę puszyste. Możecie je przygotować w tradycyjny sposób lub tak jak ja w postaci oponek (przepis TUTAJ).

Oponki piwne

Oponki piwne

Bardzo smaczne, puszyste i mięciutkie wychodzą pączki z dodatkiem mąki krupczatki. Ciasto jest z dużą ilością żółtek. Przepis na te pączki znajdziecie TUTAJ.

Pączki z kajmakiem

Pączki z kajmakiem

Pączki, które według mojego męża są na drugim miejscu w jego notowaniu to pączki przygotowane z dodatkiem śmietany kremówki (przepis TUTAJ).

Pączki wg Macieja Kuronia

Pączki wg Macieja Kuronia

Zazwyczaj pączki skąpane są w lukrze. Pamiętajmy jednak, że świetnie smakują także oprószone grubą warstwą cukru pudru. A jako nadzienie do takich pączków proponuje powidła śliwkowe (przepis TUTAJ).

Pączki z cukrem pudrem i powidłami śliwkowymi

Pączki z cukrem pudrem i powidłami śliwkowymi

Mini pączki to tradycyjne pączki przygotowane w mniejszej wersji. Przygotowujemy je z tego samego ciasta co duże pączki. Są idealne dla najmłodszych, bo pasują do małych rączek.

Mini pączki

Mini pączki

Puszyste pączki wypełnione po brzegi kremem czekoladowym i wiśniami to propozycja dla prawdziwych łasuchów.

Pączki z kremem czekoladowym i wiśniami

Pączki z kremem czekoladowym i wiśniami

A pączki z różą zachwycą smakoszy tradycyjnych smaków.

Pączki z różą

Pączki z różą

Oprócz pączków tradycyjnych polecam także:

  • Pączki pieczone - aż trudno uwierzyć, że nie można rozróżnić smaku pączka pieczonego i smażonego!
Pączki pieczone z nadzieniem z budyniu

Pączki pieczone z nadzieniem z budyniu

  • Pączki wegańskie - to pączki bez dodatku jajek, mleka i masła. Przygotowane są wyłacznie na wodzie gazowanej. Odziwo są naprawdę pyszne i mięciutkie.
Pączki na wodzie gazowanej (wegańskie)

Pączki na wodzie gazowanej (wegańskie)

  • Pączki pomarańczowe - to pyszne pączki przygotowane na soku pomarańczowym, nadziane pomarańczowym budyniem i polane pomarańczowym lukrem - niebo w gębie 😉
Pączki pomarańczowe

Pączki pomarańczowe

  • Pączki pistacjowe - to puchate pączki wypełnione kremem pistacjowym, polane białą czekoladą i posypane siekanymi pistacjami oraz malinami liofilizowanymi.
Pączki z kremem pistacjowym i białą czekoladą

Pączki z kremem pistacjowym i białą czekoladą

  • Pączki z mango i kokosem - to pączki nadziane budyniem o smaku mango, z czapą bitej śmietaną, oprószone kokosem. Egzotyczne, ale jakie pyszne!
Pączki z mango i kokosem

Pączki z mango i kokosem

Pączki z masłem orzechowym

Pączki z masłem orzechowym

  • Mandazi - to pączki wschodnioafrykańskie. Przygotowane są na bazie mleczka kokosowego, z dodatkiem takich przypraw jak cynamon i kardamon. Smakują podobnie do wspomnianych wyżej chrupiących poduszeczek.
Mandazi - wschodnioafrykańskie pączki kokosowe

Mandazi - wschodnioafrykańskie pączki kokosowe

  • Pączki z serkiem homogenizowanym - to ekspresowe w przygotowaniu pączusie tylko z 4 składników. Aby je przygotować potrzebujemy serek homogenizowany. Wszystkie składniki mieszamy rózgą kuchenną i od razu przechodzimy do smażenia. Możemy podać je z cukrem pudrem, cukrem cynamonowym czy sosem czekoladowym. Te pączusie to HIT w naszym domu.
Pączki z serka homogenizowanego

Pączki z serka homogenizowanego

  • Pączki wiedeńskie czyli tzw. Gniazdka - pyszne pączki przygotowane z ciasta parzonego. Po usmażeniu polewamy je lukrem lub polewą czekoladową. Możemy je podawać także posypane cukrem pudrem. Sprzedawane są bardzo często w cukierniach.
Pączki wiedeńskie z pomarańczowym lukrem

Pączki wiedeńskie z pomarańczowym lukrem

  • Pączki portugalskie - Malasadas - pyszne, delikatne w smaku - zawdzięczają to ciastu, które nie zawiera aż tyle mąki - dlatego jest troszkę klejące. Warto się jednak poświęcić i przygotować je choć raz - smak jest niezapomniany.
Malasadas - portugalskie pączki

Malasadas - portugalskie pączki

  • Pączki holenderskie - Oliebollen - z mnóstwem rodzynek i jabłek w środku. Różnią się od naszych pączków wyglądem, sposobem formowania, a także składnikami dodawanymi do ciasta. Nie są puszyste, ale bardziej zbite. Ciasto nabieramy łyżką i wkładamy je na gorący olej. Ciasto jest gęste, przypomina trochę ciasto na racuchy.
Oliebollen - pączki holenderskie

Oliebollen - pączki holenderskie

  • Zakręcone pączki angielskie -Yum yums - są połączeniem croissanta z pączkiem, są chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i mają wspaniały kształt splecionego warkocza. Same w sobie nie są słodkie, dopiero skąpane w lukrze nabierają niepowtarzalnego smaku. Swój smak zawdzięczają metodzie przygotowania polegającej na laminowaniu warstw maślanych w cieście drożdżowym. Mnie smakiem przypominały znane wszystkim pączki wiedeńskie (gniazdka).
Yum Yums - zakręcone pączki angielskie

Yum Yums - zakręcone pączki angielskie

  • Churros - meksykańskie pączki z ciasta parzonego. Mają charakterystyczny podłużny, karbowany kształt. Podawane są w najczęściej w towarzystwie sosu czekoladowego.
Churros (hiszpańskie pączki)

Churros (hiszpańskie pączki)

  • Pączki niemieckie z jabłkiem - Apfelberliner - pączki, które wyglądają jak ślimaczki. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt, układamy pokrojone jabłka i rodzynki, zwijamy w roladę. Następnie kroimy na plastry i smażymy.
Apfelberliner czyli pączki z jabłkiem

Apfelberliner czyli pączki z jabłkiem

  • Oponki serowe - pulchne i mięciutkie. To mój smak dzieciństwa.
Oponki serowe

Oponki serowe

Pieczone mini donaty

Pieczone mini donaty

  • Pieczone donaty z cydrem - obtoczone w cynamonowym cukrze - to gratka dla miłośników smaków korzennych. Do ich przygotowania potrzebna jest specjalna foremka. Donaty wychodzą niezwykle miękkie i puszyste.
Pieczone donaty z cydrem

Pieczone donaty z cydrem

  • Donaty - czyli słynne amerykańskie pączki z dziurką. Mają tylko jedną wadę - najlepsze są w dniu przygotowania. Następnego dnia troszkę twardnieją.
Donaty w kolorach tęczy

Donaty w kolorach tęczy

Zachęcam również do przygotowywania malutkich pączków. Polecam szczególnie:

  • Pączusie serowe - to nasze ulubione małe pączki. Nie dość, że są przepyszne to jeszcze bardzo szybko się je przygotowuję.
Pączuszki serowe

Pączuszki serowe

  • Serowe pączusie orkiszowe - to "zdrowsza" wersja pączków serowych. Zamiast mąki pszennej mamy mąkę orkiszową razową, a cukier zastępujemy ksylitolem.
Serowe pączusie orkiszowe

Serowe pączusie orkiszowe

Pączki serowe z jabłkiem

Pączki serowe z jabłkiem

  • Baci di ricotta - włoskie mini pączki przygotowane na bazie sera ricotta. Gotowe (łącznie ze smażeniem) w góra 30 minut! Lekkie, puchate, serowe.
Mini pączki z ricotty (Baci di ricotta)

Mini pączki z ricotty (Baci di ricotta)

  • Kasztanki - małe pączki drożdżowe - lekkie, skąpane w lukrze. Takie w sam raz na jeden kęs.
Kasztanki

Kasztanki

  • Racuchy drożdżowe - to specjał mojej mamy. Racuszki są pulchne, szybkie i proste do przygotowania. Po usmażeniu obtoczone są w grubej warstwie cukru pudru.
Racuchy babci Marysi

Racuchy babci Marysi

  • Zeppole - to włoskie pączusie przygotowane z ciasta parzonego. Jeśli przygotowywałeś kiedyś karpatkę to poradzisz sobie także z ich przygotowaniem.
Zeppole (włoskie pączki)

Zeppole (włoskie pączki)

  • Pączki angielskie - pyszne i szybkie do przygotowanie. Bazę stanowi tutaj serek homogenizowany.
Pączki angielskie

Pączki angielskie

PTYSIE

Ptysie w karnawale jemy głównie z bitą śmietaną. Taka wersja smakuje nam najbardziej. TUTAJ znajdziecie na nie przepis.

Złociste ptysie z bitą śmietaną

Złociste ptysie z bitą śmietaną

Nowością w Polsce są ptysie z chrupką. Ptysie z chrupką są jeszcze lepsze od tradycyjnych. Zachęcam gorąco do ich przygotowania, a przepis znajdziecie TUTAJ.

Ptysie craqueline (Ptysie z chrupką)

Ptysie craqueline (Ptysie z chrupką)

Polecam także ptysie z kremem ajerkoniakowym przygotowanym na bazie kaszy manny. Znajdziecie na nie przepis TUTAJ.

Mini ptysie z ajerkoniakiem i manną

Mini ptysie z ajerkoniakiem i manną

RACUCHY

Racuchy cieszą się w Karnawale dużym powodzeniem. Możemy przygotować je na drożdżach lub bez drożdży (na proszku do pieczenia, sodzie). Do racuchów możemy dodać także owoce, bakalie. Zobaczcie moje propozycje na słodkie racuszki:

  • Puszyste racuchy bez drożdży z jabłkami - to nieustający numer 1 na moim blogu 🙂 Te racuchy są super szybkie do przygotowania – dodajemy do nich proszek do pieczenia. Rosną jak szalone, są pulchne i słodziutkie. Ich sekret tkwi w długim ubijaniu jajka z cukrem. Smażymy je na wolnym ogniu, aby doszły w środku.
Puszyste racuchy z jabłkami

Puszyste racuchy z jabłkami

  • Racuchy drożdżowe - przygotowane wg receptury mojej mamy. Są pyszne, pulchne, do środka dajemy najczęściej jabłka.
Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Placki na zsiadłym mleku z jabłkami

Placki na zsiadłym mleku z jabłkami

  • Racuszki bananowe - przygotowujemy je na proszku do pieczenia. Są gotowe w kilka minut. Nie ma żadnych problemów z ich przygotowaniem. Nie potrzebują dużo cukru, bo dzięki bananom są już słodziutkie.
Puszyste racuszki bananowe

Puszyste racuszki bananowe

  • Racuchy dyniowe - jeśli macie w zamrażarce dyniowe puree to warto się skusić na te racuchy. Są przepyszne, delikatne w smaku.
Racuchy dyniowe

Racuchy dyniowe

  • Racuchy meksykańskie - to racuszki przygotowane z ciasta trochę podobnego do pierogowego. Rosną jak szalone na patelni. Pełnię smaku uzyskujemy przez polanie ich miodem i podanie z granatem.
Meksykańskie racuszki z cynamonem

Meksykańskie racuszki z cynamonem

INNE PROPOZYCJE

Jeśli nie macie ochoty na smażone smakołyki to polecam Wam do przygotowania m.in.:

  • Gofry - chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku. Najlepsze są podane z bitą śmietana i owocami.
Gofry

Gofry

  • Rogaliki maślane - przygotowane z ciasta drożdżowego, pulchne i przepyszne. Jako nadzienia możemy użyć marmolady lub nutelli.
Rogaliki maślane z marcepanem

Rogaliki maślane z marcepanem

  • Rogaliki serowe - to szybkie rogaliki przygotowane ze zmielonego twarogu.
Szybkie rogaliki serowe

Szybkie rogaliki serowe

  • Rogaliki trzyskładnikowe - pyszne kruche rogaliki z dowolnym nadzieniem, do których przygotowania potrzebujemy tylko 3 składników.
Rogaliki trzyskładnikowe

Rogaliki trzyskładnikowe

  • Ciasteczka smalcówki - kruche ciasteczka rozpływające się w ustach. Zwijamy je w charakterystyczny sposób.
Smalcówki

Smalcówki

Ciasteczka serowe naleśniczki

Ciasteczka serowe naleśniczki

Ciasteczka z patelni

Ciasteczka z patelni

  • Orzeszki - dobrze znany przysmak z PRL-u.
Orzeszki

Orzeszki

Rurki z kremem

krem śmietanowy, śmietana kremówka, krem maślany, krem ptysiowy

Więcej propozycji na ciasteczka znajdziecie TUTAJ.





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź