Co przygotować z mięsa mielonego?

Często w prywatnych wiadomościach pytacie mnie co można przygotować z mięsa mielonego. Znudziły się już Wam kotlety mielone, pulpety oraz gołąbki. W dzisiejszym poście zaprezentuję Wam kilka pomysłów na mięso mielone wieprzowe i drobiowe 🙂

Mięso mielone jako składnik zupy

Mięso mielone coraz częściej dodawane jest do wszelkiego rodzaju zup. Jest m.in. składnikiem bardzo popularnej zupy gołąbkowej, czyli zupy przypominającej w smaku gołąbki. Jej głównymi składnikami są oczywiście: kapusta, ryż, mięso mielone i pomidory. Zupa jest sycąca, z powodzeniem zastępuje drugie danie.

Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa

W bardzo podobny sposób przygotowałam zupę z brukselką, którą również polecam. Jest to taka jesienna wersja zupy gołąbkowej.

Zupa z brukselką, mięsem mielonym i ryżem

Zupa z brukselką, mięsem mielonym i ryżem

Trzecią propozycją na zupę jest zupa wywodząca się luźno z kuchni amerykańskiej. Mianowicie mowa o zupie cheesburgerowej. Jest to zupa bardzo pyszna, ale bardzo kaloryczna. Oczywiście raz na jakiś czas nie zaszkodzi jeśli zjemy coś kalorycznego 🙂 Smakiem naprawdę przypomina cheesburgera.

Zupa cheesburgerowa

Zupa cheesburgerowa

Czwarta propozycja na zupę z mięsem mielonym to delikatna zupa z białych szparagów podana z mięsnymi pulpecikami. Mówię Wam, niebo w gębie 😉 Przygotujcie ją koniecznie w sezonie na szparagi 😉

Zupa z białych szparagów z drobiowymi pulpecikami

Zupa z białych szparagów z drobiowymi pulpecikami

Mięso mielone jest też głównym składnikiem bardzo popularnej zupy serowej. Zupa jest pyszna, podaję ją z bagietką.

Zupa serowa

Zupa serowa

Mięso mielone w zapiekance

Mięso mielone najczęściej używam do przygotowania bardzo prostej zapiekanki z sosem pomidorowym, sosem beszamelowym i serem - czyli kokardki zapiekane pod beszamelem. Zapiekanka stanowi sycący obiad dla kilku osób. Na pewno zasmakuje dzieciom.

Kokardki zapiekane pod beszamelem

Kokardki zapiekane pod beszamelem

Mięso mielone jest też głównym składnikiem greckiej zapiekanki - musaki, którą przygotowałam na bazie cukinii.

Musaka cukiniowa

Musaka cukiniowa

Chcę Wam gorąco polecić mięso mielone w wytrawnym placku do barszczu. Jest to placek przygotowany na bazie kruchego ciasta. Jest świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Wśród składników znajdziecie także jajka i pieczarki.

Placek do barszczu

Placek do barszczu

Moją czwartą propozycją jest zapiekanka w cieście francuskim w stylu orientalnym. W jej skład wchodzi m.in. kolorowa papryka, a także ser feta. Polecam orientalny zawijaniec z fetą osobom lubiącą kuchnię orientalną.

Orientalny zawijaniec z mięsem mielonym i fetą

Orientalny zawijaniec z mięsem mielonym i fetą

Mięso mielone jako farsz do naleśników

Nie ma wątpliwości, że mięso mielone świetnie pasuje do naleśników. Dużym zainteresowaniem cieszą się na blogu naleśniki meksykańskie. Nic dziwnego, są naprawdę pyszne. Co najważniejsze, możemy je przygotować wcześniej, ułożyć w naczyniu, posypać serem i schować do lodówki. Wystarczy je później tylko zapiec i smaczny obiad mamy gotowy.

Ciekawym pomysłem możemy być przygotowanie meksykańskiego torcika - czyli zapiekanki naleśnikowej. Naleśniki układamy w tortownicy, przekładamy mięsnym sosem i serem. Gwarantuję Wam, że zakochacie się w nim 🙂

Naleśniki meksykańskie

Naleśniki meksykańskie

Moja trzecia propozycja na naleśniki z mięsem mielonym jest równie smaczna co dwie poprzednie. To połączenie mięsa mielonego i kiszonej kapusty. Przygotowując je nie sądziłam, że aż tak będą mi smakować. Możne zjeść je same, z ketchupem lub sosem pomidorowym. Będzie pasował do nich także czerwony barszcz.

Naleśniki z kiszoną kapustą i mięsem mielonym

Naleśniki z kiszoną kapustą i mięsem mielonym

Czwarta moją propozycją na naleśniki są naleśniki jak lazania czyli naleśniki z farszem z sosu bolońskiego, zapieczone pod sosem beszamelowym i żółtym serem. Takie naleśniki sprawdzą się świetnie na rodzinny obiad lub danie imprezowe. Przecież któż z nas nie lubi lazanii? 🙂

Naleśniki zapiekane po bolońsku (a'la lazania)

Naleśniki zapiekane po bolońsku (a'la lazania)

Wszystkie propozycje naleśnikowe sprawdzą się z powodzeniem na rodzinnych imprezach.

Mięso mielone z makaronem

Makaron z sosem z mięsa mielonego to bardzo popularne połączenie. Połączyłam go m.in. z sosem szpinakowym z mięsem, a także z sosem bolońskim i grzybami.

Grzyby w sosie bolońskim

Grzyby w sosie bolońskim

Boloński garnek

Boloński garnek

Makaron i mięso mielone to również główny składnik bolońskiego garnka. Boloński garnek to danie jednogarnkowe znane głównie z reklam. Zamiast przygotowywać je z torebki zróbcie je samodzielnie od początku do końca. Danie zawiera m.in. pieczarki i pomidory.

Makaron z mięsem mielonym znajdziecie również w zapiekance, którą prezentowałam Wam wyżej - kokardki zapiekane pod sosem beszamelowym.

Mięso mielone z indyka możecie wykorzystać do przygotowania pysznego dania w orientalnym stylu. Makaron ryżowy smażony z mięsem mielonym i brokułem to pyszne danie obiadowe.

Makaron smażony z mięsem mielonym drobiowym i brokułami

Makaron smażony z mięsem mielonym drobiowym i brokułami

Mięso mielone z ryżem lub kaszą

W tej kategorii polecam Wam pyszne kaszotto z papryką i pieczarkami. Danie w sam raz na sycący, zdrowy obiad. Można je zabrać także na lunch do pracy.

Kaszotto z trójkolorową papryką, pieczarkami i mięsem mielonym

Kaszotto z trójkolorową papryką, pieczarkami i mięsem mielonym

Warzywa faszerowane mięsem mielonym

Mięso mielone naprawdę daję nam wiele możliwości przy nadziewaniu warzyw. Najbardziej znane to nadzienie przywodzące na myśl gołąbki. W ten sposób nadziałam paprykę, a do farszu dodałam jeszcze pieczarki. Sprawdźcie przepis na paprykę faszerowaną.

Papryka faszerowana mięsem mielony, ryżem i grzybami

Papryka faszerowana mięsem mielony, ryżem i grzybami

Z dodatkiem mięsa mielonego możecie także przygotować kalarepkę po bolońsku.

Kalarepka faszerowana po bolońsku

Kalarepka faszerowana po bolońsku

A jeśli lubicie meksykańskie smaki na pewno przypadnie Wam do gustu cukinia faszerowana po meksykańsku. To jedna z moich ulubionych potraw na blogu.

Cukinia po meksykańsku

Cukinia po meksykańsku

Wiem, że pieczarki to nie warzywo lecz umieściłam je także w tej kategorii. Polecam pieczarki faszerowane mięsem mielonym i zapieczone w sosie pomidorowym. To bardzo sycące i efektowne danie. Świetnie się odgrzewa. Super sprawdzi się na imprezach.

pieczarki faszerowane mięsem mielonym z sosem pomidorowym

Danie jednogarnkowe z mięsem mielonym

Wszyscy lubimy dania jednogarnkowe 😉 Przy ich przygotowaniu nie brudzimy zbyt wielu naczyń, wszystko gotuję się razem, same plusy.

Najczęściej zdarza mi się przygotowywać z dodatkiem mięsa mielonego leczo. Uwielbiamy je i robimy nawet częściej niż tradycyjne.

Leczo z mięsem mielonym

Leczo z mięsem mielonym

Mięso mielone po rosyjsku to potrawka, którą podałam z bagietką (można także z innym pieczywem). Danie jest sycące i szybkie do przygotowania, świetnie się odgrzewa.

Mięso mielone po rosyjsku

Mięso mielone po rosyjsku

Druga potrawka to a'la bigos. Napisałam a'la bigos ponieważ nie ma w nim kapusty. Są za to kiszone ogórki, które nadają tej charakterystycznej dla bigosu kwaśności. Danie jest godne polecenia, najlepsze jest 2-3 dni po przygotowaniu.

Bigos pieczarkowy

obiad, bigos,

Trzecia potrawka to duszona papryka z grzybami i mięsem. Nam najlepiej smakuję z ryżem. Danie pięknie pachnie lasem, jest sycące i bardzo smaczne.

Paprykowa potrawka z grzybami leśnymi i mięsem

Paprykowa potrawka z grzybami leśnymi i mięsem

Czwarte danie jednogarnkowe to potrawka a'la gołąbki. W jednym garnku połączyłam mięso i kapusty oraz pomidory. Wyszło bardzo smacznie i treściwie, a danie podałam z pieczywem.

Pomidorowa potrawka z kapusty i mięsa mielonego

Pomidorowa potrawka z kapusty i mięsa mielonego

Kolejną propozycją jest gulasz z mięsnymi kuleczkami i kiełkami sojowymi. Często do niego wracam. Daniem jednogarnkowym przygotowanym z mięsem mielonym będzie także wspomniane wyżej kaszotto z papryką i pieczarkami.

Inne propozycje z mięsem mielonym

Mięso mielone to podstawowy składnik sosu bolońskiego. Sos boloński to gęsty, aromatyczny sos mięsno-pomidorowy. Gotuję się go długo, na wolnym ogniu. Po tym czasie gęstnieje i smakuje wybornie. Podajemy go do makaronów, jest m.in. głównym składnikiem lasagne bolognese.

Sos boloński (ragù alla bolognese)

Sos boloński (ragù alla bolognese)

Skoro o sosie bolońskim mowa to polecam pysznego kalafiora z sosem bolońskim. To szybsza wersja sosu bolońskiego, do przygotowania w pół godziny, ale równie smaczna 😉

Kalafior po bolońsku

Kalafior po bolońsku

Mięso mielone możemy stanowić nadzienie roladek mięsnych. Takie roladki to potrawa iście męska 🙂 Mięso z mięsem to mężczyźni bardzo lubią. A niejedna kobieta się na nie skusi 🙂

Roladki z udek drobiowych faszerowane mięsem mielonym

Roladki z udek drobiowych faszerowane mięsem mielonym

Z mięsa mielonego możecie przygotować pyszną i bardzo dekoracyjną pieczeń z cukinią. To jeden z moich pierwszych przepisów. Mam do niego ogromny sentyment.

Nadziewka z cukinią

cukinia, papryka, mięso mielone

Gorąco polecam także placki ziemniaczane z mięsem mielonym. Podane z sosem pomidorowym smakują wyśmienicie. Są szybkie i proste do zrobienia.

Placki ziemniaczane z mięsem

Placki ziemniaczane z mięsem

A jeśli nie wiecie co przygotować na imprezę, czy rodzinne spotkanie, z mięsa mielonego to polecam mięsne babeczki. To potrawa bardzo dekoracyjna i łączy w sobie mięso i ziemniaki. Mięso pieczemy w formie muffinkowej i dekorujemy ziemniaczanym puree, które wyciskamy ze szprycy.

Mięsne babeczki z kremem ziemniaczanym

Mięsne babeczki z kremem ziemniaczanym

Ciekawą przekąską są oszukane przepiórcze udka. Są to małe smażone pierożki z mięsem, które dzięki dodatkowi paluszka przypominają małe udko. Stąd ich nazwa 🙂 Naprawdę można się oszukać 🙂

Oszukane przepiórcze udka

Oszukane przepiórcze udka

Kotlety z mięsem mielonym

Na samym końcu postanowiłam jednak dodać moje propozycje na smaczne kotlety przygotowane z użyciem mięsa mielonego. Jako pierwsze proponuję kotlety mielone, ale duszone w pysznym sosie cebulowym. Uwierzcie mi, że ten sos odmieni smak zwykłych kotletów.

Kotlety mielone w sosie cebulowym

Kotlety mielone w sosie cebulowym

Nie tak dawno przygotowałam kotlety mielone z pieczarkami. Są bardzo smaczne. Nadałam im oryginalnego kształtu. Spróbujcie takich, zwłaszcza w karnawale.

Mięsno-pieczarkowe oponki

Mięsno-pieczarkowe oponki

Kolejną moją propozycją na mielone są mielone gniazdka z jajkiem. To miła odmiana dla zwykłych mielonych.

Mięsne gniazdka z jajkiem

jajka, obiad, kotlety mielone

Mięso mielone możecie przygotować na grillu - proponuję na obiad szaszłyki bałkańskie. Są bardzo smaczne, zwłaszcza podane z zieloną sałatą.

Bałkańskie szaszłyki czyli cevapcici

Bałkańskie szaszłyki czyli cevapcici

Na koniec proponuję połączenie kaszy gryczanej i mięsa mielonego czyli kotlety z kuchni polskiej - hreczanyki. Podałam je z sosem pieczarkowym. Mówię Wam Kochani, jakie to było dobre... 🙂

Hreczanyki czyli kotlety z kaszy gryczanej i mięsa mielonego

Hreczanyki czyli kotlety z kaszy gryczanej i mięsa mielonego

Klopsiki i pulpeciki z mięsem mielonym

Moim zdaniem klopsików i pulpecików nigdy dość 🙂 Na lekki obiad polecam gotowane pulpeciki w sosie warzywnym z marchewką i pietruszką. My uwielbiamy je z ryżem, ale dobre będą też ziemniaki.

Pulpeciki w sosie z warzywami i koperkiem

Pulpeciki w sosie z warzywami i koperkiem

Inną propozycją mogą być pulpeciki w sosie chrzanowym. Pulpeciki również gotujemy, nie smażymy. Pod koniec dodajemy chrzan, a sos zagęszczamy mąką. Danie szczególnie smakuje wiosną i w okresie Wielkanocnym, ale można je przygotowywać przez okrągły rok.

Pulpeciki w sosie chrzanowym

Pulpeciki w sosie chrzanowym, chrzan, pulpeciki, sos chrzanowy

Kolejne dwie propozycje wykorzystują mięso mielone drobiowe. Pulpeciki tym razem smażymy. Do obu sosów dodałam śmietanę kremówkę. Dzięki temu sos jest delikatny i kremowa. Oba sosy podałam z makaronem. Spaghetti z pulpecikami w sosie z pesto to sposób na wykorzystanie otwartego słoiczka z pesto. Zaś kokardki z pulpecikami w sosie śmietanowo-pomidorowym to połączenie smaków znanych i lubianych. Często do sosu pomidorowego dodaję kremówkę, aby otrzymać sos łagodniejszy w smaku. My uwielbiamy takie połączenie 🙂

Spaghetti z pulpecikami drobiowymi w sosie z pesto

Spaghetti z pulpecikami drobiowymi w sosie z pesto

Kokardki z pulpecikami z indyka w sosie śmietanowo-pomidorowym

Kokardki z pulpecikami z indyka w sosie śmietanowo-pomidorowym

Polecam przygotowanie pulpecików również na sposób węgierski - czyli duszone w sosie po bakońsku. Mamy tam m.in. paprykę, pomidory, pieczarki i boczek.

Pulpeciki po bakońsku

Pulpeciki po bakońsku

Zachęcam również do przygotowania pulpecików sezonowych - w sosie kurkowym. Sos jest delikatny, kremowy i aromatyczny.

Pulpeciki w sosie kurkowym

Pulpeciki w sosie kurkowym

A jaki jest Wasz ulubiony sposób na mięso mielone? 🙂 Zaglądajcie do tego wpisu, będę go na bieżącą aktualizować.





2 komentarzy

  1. Świetne zestawienie, a będzie je Pani aktualizowała o nowe przepisy? Mam ochotę na te kotlety z kaszą gryczaną, wyglądają pysznie, a my tak lubimy kaszę gryczaną

    • cukiereczek

      Dziękuję 🙂 Tak, jak tylko dodam nowy przepis z mięsem mielonym pojawi się też w tym zestawieniu 🙂
      Kotlety z kaszą gryczaną są przepyszne, naprawdę godne polecenia 🙂

Pozostaw odpowiedź Grażyna