Bigos w kilku odsłonach – przepisy na domowy bigos

Bigos to jedna z najbardziej znanych potraw kuchni polskiej. Nie może go zabraknąć podczas świąt Bożego Narodzenia, Wielkanocy czy większych spotkań rodzinnych. Przygotowujemy go jednak częściej, a zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy kiszona kapusta jest najsmaczniejsza :) Już w XVIII wieku bigosem nazwano potrawę z gotowanej kapusty i siekanego mięsa. Z czasem nazwa bigos zaczęła ewaluować. Dziś bigosem możemy określić duszone drobno posiekane warzywa i/lub mięso. każda gospodyni ma swój sprawdzony przepis n bigos.

Bigos

Bigos

Podstawą najbardziej znanego i tradycyjnego bigosu jest kiszona kapusta, różne rodzaje mięs oraz suszone grzyby, tudzież suszone śliwki. Wszystkie składniki drobno posiekane dusimy razem możliwie długo. Zaleca się nawet, aby bigos gotować przez kilka dni. Bigos po ugotowaniu powinien mieć ciemnobrązową barwę oraz powinien być gęsty. Ja do swojego bigosu dodaje mięso wieprzowe oraz wołowe, a także kiełbasę i boczek. Nie może zabraknąć u mnie suszonych grzybów. Zobaczcie mój przepis na tradycyjny bigos.

Bigos najczęściej podajemy z pieczywem. Bigos jest taką potrawą, która nie traci smaku wraz z  odgrzewaniem, ale go zyskuje. Naszym zdaniem bigos najlepszy jest, gdy już kończy :) Bigos można spokojnie wystawić za okno i przemrozić, wpłynie to dość pozytywnie na jego smak.

Bigos z fasolą i suszonymi pomidorami na wiśniówce

Bigos z fasolą i suszonymi pomidorami na wiśniówce

Bigos tradycyjny gotuję najczęściej. Pragnę Was również zachęcić do przygotowania jego nietradycyjnej wersji, czyli bigosu z fasolą, suszonymi pomidorami, z dodatkiem wiśniówki. Smak tego bigosu na długo zapada w pamięć. Dzięki dodatkowi fasoli jest bardzo sycący. Charakteru dodają mu suszone pomidory oraz wiśniówka. Wzbogacony jest także szczyptą chili. Oczywiście im dłużej stoi tym jest lepszy, jak to bigos :) Z powodzeniem możecie zaserwować go na świątecznym stole.




Bigos cygański z podgrzybkami

Bigos cygański z podgrzybkami

Kolejnym bigosem, który często przygotowuję, a zwłaszcza na imieniny i imprezy urodzinowe jest bigos cygański. Przygotowuję go na dwa sposoby. W sezonie grzybowym przygotowuję bigos cygański z grzybami leśnymi, a poza sezonem z pieczarkami. Uwielbiam ten smak :) Nie jest to tradycyjny bigos, który znacie. Powstaję on przez uduszenie drobno posiekanych grzybów, kapusty kiszonej, cebuli i pieczarek. Całość zalewamy sosem cygańskim lub doprawiamy odpowiednio przyprawami i gotowe :) Bigos ten najlepszy jest 2-3 dni od przygotowania. Świetnie się mrozi, można go przygotować dużo wcześniej.

Bigos z pekinki

Bigos z pekinki

Bigos możemy przygotować także ze świeżej kapusty. Wiosną, gdy mammy dostęp do młodej kapusty, polecam przygotowanie bigosu z młodej kapusty. Ma on delikatnie słodki smak. Podobny efekt uzyskamy dusząc kapustę pekińską. Bigos z kapusty pekińskiej jest przepyszny, bardzo odpowiada mi jego smak. Jest lekki, ma słodszy smak od tradycyjnego bigosu. Plusem może być fakt, że przygotowuję się go dość szybko, bo pekinka szybko mięknie. Ja dodałam do niego kiełbasę, ale możecie dodać mięso z kurczaka bądź indyka wówczas będzie stanowił potrawę dietetyczną.

Modry bigos

Modry bigos

Kolejnym zaskakującym bigosem jest bigos przygotowany z czerwonej kapusty – bigos wrocławski. Łączy on w sobie świeżą czerwoną kapustę i kapustę kiszoną. Na pewno warto go przygotować, gdy znudził się Wam tradycyjny bigos lub gdy chcecie zaskoczyć rodzinę.




Bigosik z młodej kapusty z boczkiem

Bigosik z młodej kapusty z boczkiem

Wiosną, gdy pojawi się młoda kapusta obowiązkowo przygotowuję bigosik z młodej kapusty. Jego wielką zaletą jest szybkość przygotowania. W smaku jest słodszy i delikatniejszy niż bigos przygotowany z kiszonej kapusty.

Bigos z cukinii

Bigos z cukinii

Bigos nie zawsze musi zawierać kapustę ;) Bardzo znanym bigosem jest bigos z cukinii. Powstaje on przez uduszenie startej cukinii i marchewki z dodatkiem kiełbasy i boczku. To moja obowiązkowa propozycja letnią porą. Jeśli pominiemy wędlinę to otrzymamy bardzo smaczny wegetariański bigos. Bigos z cukinii przygotowałam także z karkówką. Dzięki długiemu duszeniu mięso jest miękkie i soczyste.

Bigos z cukinii z karkówką

Bigos z cukinii z karkówką

Bigos pieczarkowy

obiad, bigos,

Moją ostatnią propozycja bigosu jest także bigos bez kapusty – bigos pieczarkowy. Kwaśny smak uzyskujemy tutaj dzięki kiszonym ogórkom. Koncepcja tego bigosu jest bardzo podobna do tego cygańskiego. Wszytskie składniki drobno siekamy, a później razem dusimy. To bardzo smaczne danie jednogarnkowe. W jego skład wchodzą: pieczarki, ogórki kiszone, papryka konserwowa, mięso mielone i cebula.

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź