Placki jogurtowe z bananami

Żadnego dania nie przygotowuję tak często jak placuszki 🙂 Stąd na blogu znajdziecie ich sporą ilość (TUTAJ). Gdy przygotowałam po raz pierwszy jogurtowe placki z bananami to usłyszałam od mojego męża: „ale te placuszki są pyszne”.  Placuszki robi się wyjątkowo szybko. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki mikserem lub rózgą kuchenną. Warto do ich przygotowania użyć bardzo dojrzałego banana, będą dzięki temu wyjątkowo słodkie.

Placki jogurtowe z bananami

Placki jogurtowe z bananami

SKŁADNIKI:

  • 250g gęstego jogurtu naturalnego,

  • 2 jajka,

  • 2 łyżki cukru pudru,

  • ½ łyżki cukru waniliowego,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 1 łyżeczka sody,

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,

  • 2 łyżki roztopionego masła lub oleju,

  • Olej lub masło do smażenia,

  • DODATKOWO:

  • 2 banany

PRZYGOTOWANIE:

Banany obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

Do miski przekładamy jogurt. Dodajemy jajka, cukier waniliowy, cukier puder i wystudzone rozpuszczone masło. Mieszamy rózgą do połączenia. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.




Placuszki możemy smażyć bez tłuszczu, na suchej patelni. Możemy je też smażyć na odrobinie oleju lub masła. Nakładamy po 1 łyżce ciasta i smażymy placki na rumiano z jednej strony – około 1,5 minuty. W połowie czasu smażenia z pierwszej strony układamy 1-2 plasterki banana. Placki obracamy i dosmażamy z drugiej strony – około 1-2 minuty. Placki smażymy na wolnym ogniu. Po każdym smażeniu należy ostrożnie przetrzeć patelnię papierowym ręcznikiem, bo może się do niej przykleić banan.

Placuszki podajemy polane syropem klonowym lub miodem albo oprószone cukrem pudrem.

Życzę smacznego 🙂





3 komentarzy

  1. wyszły pyszne, dzisiaj zrobione 🙂

    • cukiereczek

      Nikola, bardzo mi miło 😀

  2. Usmaże je w weekend 😉

Pozostaw odpowiedź Nikola