Kardamonki

Słodkie placuszki to jest to co uwielbiam jeść na śniadanie. Najczęściej do ich przygotowania używam mąki pszennej, ale staram się urozmaicać moje śniadaniowe menu i tym razem użyłam mąki gryczanej i pełnoziarnistej. Placuszki wyszły lekkie i puszyste. Świetnie pasuje do nich dżem brzoskwiniowy.

 


SKŁADNIKI:

  • 3 jajka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
  • 3/4 szklanki mąki gryczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • olej do smażenia,
  • dżem brzoskwiniowy do podania

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszamy sypkie składniki: mąki, proszek do pieczenia, sól, kardamon i cynamon. Oddzielamy białka od żółtek. Do miski przekładamy żółtka, dodajemy cukier i roztopione, wystudzone masło i ucieramy chwilę mikserem. Następnie dodajemy mleko, mieszamy. Stopniowo dodajemy sypkie składniki i mieszamy do połączenia.




Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z pozostałą masą. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką porcję ciasta i smażymy placuszki. Placuszki podajemy na ciepło np. z dżemem brzoskwiniowym – wystarczy dżem przełożyć do garnuszka, podgrzać go i polać nim placuszki. Życzę smacznego :-)

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij