Czekoladowe placuszki (chocolate pancakes)

Placuszki są szybkie i proste do przygotowania. Możemy je serwować posypane cukrem pudrem lub z różnymi dodatkami np. syropem owocowym, świeżymi owocami lub polewą czekoladową. Dzieci je pokochają.

Czekoladowe placuszki (chocolate pancakes)

Czekoladowe placuszki (chocolate pancakes)

SKŁADNIKI (20 placków):

  • 2 jajka,

  • 1 i ¼ - 1 i ½ szklanki mleka,

  • 3 łyżki rozpuszczonego masła,

  • 1 i ½ szklanki mąki,

  • 1/3 szklanki kakao,

  • ½ łyżeczki soli,

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 3 łyżki cukru,

  • Olej lub masło do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugiej misce umieszczamy jajka, dodajemy 1 i ¼ szklanki mleka i ubijamy je chwilkę mikserem aż masa zrobi się puszysta. Dodajemy roztopione i przestudzone masło, mieszamy. Dodajemy suche składniki i mieszamy tylko do połączenia składników. Jeśli ciasto wydaje nam się zbyt gęste dodajemy jeszcze ¼ szklanki mleka,

Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Za pomocą chochli nabieramy porcję ciasta i wylewamy ją na patelnię. Placuszki smażymy około 1-2 minuty z jednej strony tzn. do momentu aż zauważymy pojawiające się na powierzchni bąbelki. Następnie obracamy je na drugą stronę i dosmażamy przez 1-2 minuty.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Do ciasta możesz dodać 1/2 szklanki kropelek czekoladowych.





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź