Różane pierogi z truskawkami

Niby zwykłe pierogi z truskawkami, ale dodatek cukru różanego sprawia, ze pierogi te nabrały całkiem innego smaku. Czuć ten aromat, smak róży... Oczywiście wszystko zależy od tego, ile cukru wsypiecie do jednego pierożka. Zapewniam Was, ze te pierogi są pyszne. Ale o tym musicie się już sami przekonać 🙂
Składniki:

  • mąka 250g,
  • letnia woda,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 300g truskawek,
  • kilka łyżek cukru różanego,
  • płatki róży do dekoracji
Przygotowanie:
 

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę. Kilka odkładamy do dekoracji. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy oliwę, stopniowo dodajemy wodę i zagniatamy ciasto pierogowe. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy kółka. Na każdym kółku układamy kilka kawałków truskawek i około 1/3-1/2 łyżeczki cukru. Zlepiamy pieroga. Zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy pierogi i gotujemy je około 3 minut po wypłynięciu. Pierogi podajemy posypane cukrem różanym na płatkach róż. Smacznego 🙂




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź