Pierożki serowe z truskawką

Sezon na truskawki powoli dobiega ku końcowi. Nie mogło oczywiście zabraknąć pierogów z truskawkami 🙂 Ale to nie są zwykłe pierogi z truskawkami – te pierogi przygotowałam z ciasta serowego. Ciasto jest mięciutkie, delikatne w smaku, smakuje jeszcze lepiej niż zwykłe ciasto. Na pewno rozsmakują się w nich dzieci i dorośli.

Pierożki serowe z truskawką

Pierożki serowe z truskawką

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:

  • 300g białego sera mielonego,

  • 1 jajko,

  • 1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania stolnicy,

  • 1 łyżka miękkiego masła,

  • Szczypta soli,

  • NADZIENIE:

  • 250g truskawek,

  • Cukier,

  • DO PODANIA:

  • Truskawki i listki mięty,

  • Miód lub syrop klonowy

  • Śmietanka i cukier,

  • Bułka tarta zrumieniona na maśle

PRZYGOTOWANIE:

NADZIENIE: Truskawki płuczemy i osuszamy. Następnie kroimy je w mniejszą kostkę.

CIASTO: Do miski wkładamy ser, masło, dodajemy jajko i mieszamy do połączenia. Stopniowo dodajemy mąkę zagniatając ciasto. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i cienko rozwałkowujemy. Z ciasta wycinamy szklanką koła. Na każdym krążku umieszczamy 1 łyżeczkę pokrojonych truskawek oraz ¼ łyżeczki cukru. Pierogi dokładnie zlepiamy formując kształt pieroga. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Pierogi wrzucamy na wrzątek. Gdy wypłyną gotujemy je 1 minutę i wyjmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej.

Podajemy je na ciepło polane stopionym masłem lub śmietanką i posypane cukrem. Drugim sposobem jest podanie ich ze zrumienioną na maśle bułką tartą. Możemy podać je także polane syropem klonowym lub miodem ze świeżymi truskawkami.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

  1. Jeśli ciasto będzie się kleiło to dosypujemy więcej mąki.

  2. Najlepiej użyć twarogu i go zmielić lub użyć mielonego twarogu dobrej jakości.

  3. Pierogi zlepiamy i od razu gotujemy, bo truskawki szybko puszczają sok.

Pierożki serowe z truskawką

Pierożki serowe z truskawką

Pierożki serowe z truskawką

Pierożki serowe z truskawką





4 komentarzy

  1. świetne pierogi 🙂

    • cukiereczek

      Dziękuję Aniu i polecam 🙂

  2. Bardzo apetyczne danie – pięknie sfotografowane 🙂

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂

Zostaw odpowiedź