Pierogi z leśnymi owocami w sosie cytrynowym

Przygotowanie pierogów wymaga dłuższej chwili. ale jak już je robię, to od razu większą ilość. Latem obowiązkowo na moim stole pojawiają się pierogi z owocami. Tym razem połączyłam maliny, jagody i jeżyny. Tak oto powstały warte grzechu pierogi z owocami leśnymi skąpane w pysznym, cytrynowym sosie. Lekkie, pyszne, gorąco polecam 🙂

Składniki:

 

  • 200g mąki,
  • 1 łyżka oliwy,
  • letnia woda,
  • 100g malin,
  • 100g jagód,
  • 100g jeżyn,
  • 1 cukier waniliowy (32g),
  • 1,5 cytryny,
  • 150ml wody,
  • 100g śmietany kremówki,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki wody

 

Przygotowanie:

 

Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo letnią wodę - zagniatamy ciasto na pierogi. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok.

Owoce myjemy i wkładamy do miski, dodajemy cukier waniliowy i skórkę startą z połowy cytryny, mieszamy. Na każdym placku układamy porcję farszu i zlepiamy pieroga. Pierogi gotujemy około 3 minut po wypłynięciu. W tym czasie przygotowujemy sos. Sok z cytryny mieszamy z wodą, cukrem i kremówką. Wstawiamy na gaz i ciągle mieszając zagotowujemy. Mąki rozpuszczamy w 2 łyżkach wody i wlewamy do masy cytrynowej, chwilkę całość razem gotujemy aż masa zgęstnieje. Pierogi wykładamy na talerz i polewamy sosem, dekorujemy świeżymi owocami. Smacznego 😉

 





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź