Pierogi z botwinką i ricottą

Zupa botwinka i chłodnik z botwinki to najbardziej znane wiosenne potrawy. Botwinka świetnie pasuje także do pierogów, ryżu czy makaronu.




Moim zdaniem botwinka najlepiej smakuje w połączeniu z serem np. twarożkiem, ricottą, fetą. W tamtym roku przygotowałam pierogi botwinkowe z fetą. Tym razem postawiłam na ricottę. Proponuję pierożki z botwinką podać w towarzystwie sosu koperkowego. Tutaj możecie przeczytać jak przygotować sos koperkowy.

Takie pierożki to pomysł na sycący, wiosenny, a przy tym jarski obiad. Gorąco je polecam, są przepyszne :)

Pierogi z botwinką i ricottą

Pierogi z botwinką i ricottą

SKŁADNIKI (3-4 porcje):

  • CIASTO:

  • 375 g mąki,

  • 1,5 łyżki oleju,

  • Szczypta soli,

  • ciepła woda (około ¾ szklanki),

  • NADZIENIE:

  • 1 pęczek botwinki,

  • 125g sera ricotta,

  • 70g serka mascarpone,

  • 1 łyżka posiekanego koperku,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Cukier,

  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

NADZIENIE: Botwinkę dokładnie płuczemy i osuszamy. Buraczki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Łodygi i liście drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Wrzucamy pokrojone buraczki i smażymy do miękkości kilka minut. Dodajemy posiekane liście i łodygi i smażymy jeszcze 2 minuty. Botwinkę studzimy. Serek ricotta mieszamy z serkiem mascarpone i łączymy z przestudzoną botwinką i koprem. Nadzienie doprawiamy do smaku.

CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Życzę smacznego :-)

Uwaga:

  1. Z podanych proporcji wychodzi około 25-30 pierogów.

  2. Farsz możemy wzbogacić o podsmażoną cebulę i czosnek.

Pierogi z botwinką i ricottą

Pierogi z botwinką i ricottą

Pierogi z botwinką i ricottą

Pierogi z botwinką i ricottą

2 komentarzy

  1. świetny pomysł z tymi pierogami :)

    • cukiereczek cukiereczek

      Dziękuję :) Są bardzo smaczne ;)

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij