Kluski leniwe (pierogi leniwe)

Kluski leniwe to najbardziej znany w Polsce obiad na słodko. Często nazywane są także pierogami leniwymi. Kluseczki te są pyszne, mięciutkie, rozpływają się w ustach. Są różne sposoby ich przygotowywania. Jedni przygotowują je na samym serze, inni mieszają ser i ugotowane ziemniaki. Ja uwielbiam leniwe na samym serze – czyli przepis nr 5 w Maratonie Klusek.




Kluski leniwe

Kluski leniwe

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 500g sera twarogowego,
  • 2 jajka,
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • Szczypta soli.

PRZYGOTOWANIE:

Ser mielimy. Możemy użyć już zmielonego sera. Oddzielamy białka od żółtek. Ser mieszamy z cukrem pudrem i żółtkami. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto.

Z ciasta formujemy cienkie wałki grubości 2cm. Kroimy je ostrym nożem na ukośne kluski.

Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wkładamy kluski partiami na gotującą się wodę i gotujemy 1-2 minuty od wypłynięcia.




Podajemyze zrumienioną na maśle bułką tartą lub polane śmietanką, posypane cukrem i cynamonem.

Życzę smacznego  :)

Uwaga:

1) Ciasta nie podsypujemy dużą ilością mąki. Dzięki temu kluseczki wyjdą delikatne.

Kluski leniwe

Kluski leniwe

2 komentarzy

  1. Smak dzieciństwa :) :) Uwielbiam leniwe, robię bardzo podobnie ;)

  2. Córcia się nimi właśnie zajada, polecam przepis ;))

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij