Ostatnio dodane przepisy

Ostatnie przepisy



  • Kasza jaglana z gąskami

    Przepis na tę zupę pochodzi od mojej babci Stasi. Babcia gotują ją odkąd pamiętam. Gotuję ją także moja mama, a teraz ja. Przygotowanie zupy jest bardzo proste. Smakuje jednak tylko z gąskami, żadne inne grzyby do...

    Czytaj więcej
  • Polędwiczki pieczone z ziemniakami i papryką

    Bardzo łatwa do przygotowania potrawa z polędwiczek wieprzowych. Idealna na lunch lub obiad. Ziemniaki wcześniej obgotowujemy. Dzięki temu zabiegowi całą potrawę pieczemy krócej w piekarniku i nie dopuszczamy do wysuszenia mięsa. SKŁADNIKI (2 porcje): 200g polędwiczki...

    Czytaj więcej
  • Puszyste placki kokosowe (na mące kokosowej)

    Ostatnio eksperymentuję z różnymi rodzajami mąk. Kto już próbował potraw na bazie mąki kokosowej ten o tym wie. Udało mi się jednak usmażyć pyszne, intensywnie kokosowe placuszki. Placuszki smażymy o średnicy troszkę mniejszej niż tradycyjne pancakes....

    Czytaj więcej
  • Raffaello

    Witajcie w “Weekendowej Cukierence”. Prezentuję Wam dzisiaj nasze ulubione ciasto bez pieczenia. Moja mama znalazła przepis na to ciasto kilkanaście lat temu w kolorowej gazecie. Od tamtej pory przygotowujemy je na każde święta i większe uroczystości....

    Czytaj więcej
  • Krem z pieczonej papryki i pomidorów

    Sezon na paprykę w pełni. TUTAJ możecie zobaczyć jak ją przygotować na kilkadziesiąt sposobów. Na blogu znajdziecie przepis na zupę z dodatkiem papryki. Dzisiaj proponuję Wam zupę krem z pieczonej papryki, a więc papryka gra w...

    Czytaj więcej
  • Koktajl jogurtowy o smaku szarlotki

    Bardzo lubię koktajle owocowe. Przygotowuję je często, zwłaszcza latem, gdy mam dostęp do świeżych owoców i warzyw. Koktajl szarlotkowy to pomysł na pyszny i zdrowy koktajl, który możemy pić przez okrągły rok. Ale czyż jabłka nie...

    Czytaj więcej
  • Kotlety z kurczaka zapiekane pod grzybową pierzynką

    To pomysł na urozmaicenie zwykłych kotletów z piersi kurczaka. Nadzienie grzybowe możemy przygotować dzień wcześniej. Kotlety możemy ułożyć w naczyniu, a zapiec tuż przed podaniem. Możemy je przygotować jesienią ze świeżymi grzybami, ale także zimą –...

    Czytaj więcej
  • Maślane rogaliki z jabłkiem

    Uwielbiam te rogaliki, są pulchne i miękkie, Długo utrzymują świeżość. Jesienią piekę je obowiązkowo z jabłkami. Z przepisu wychodzi ich całkiem spora porcja. SKŁADNIKI (36 sztuk) : CIASTO: 1 szklanka  mleka, 1/2 szklanki cukru, 3  jajka,...

    Czytaj więcej
  • Ciasteczka owsiane

    To podstawowy przepis, z którego przygotujemy chrupiące ciasteczka owsiane. To troszkę zdrowsza wersja zwykłych ciastek. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Najpierw ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajko i kolejno suche składniki. Z gotowego ciasta formujemy kulki,...

    Czytaj więcej
  • Pieczona owsianka z jabłkiem i bananem

    Ostatnio prezentowałam Wam przepis na pieczoną owsiankę z cukinią. Owsianki to moje najczęstsze śniadania. Jem je ostatnio co najmniej 4 razy w tygodniu Moją ulubioną jest owsianka z bananem i rodzynkami. A gdy nie mam za...

    Czytaj więcej
  • Lazania (Lasagne bolognese)

    To jedna z naszych ulubionych potraw kuchni włoskiej. Lubimy świeżą, a także odgrzewaną. Sos boloński wystarczy przygotować wcześniej i zrobienie całej lazanii nie zajmie dużo czasu. SKŁADNIKI(8 porcji): Około 15-20 płatów makaronu lasagne, 200g parmezanu (lub...

    Czytaj więcej
  • Colesław

    Ta surówka znana jest na całym świecie. Zawiera trzy główne składniki: kapustę, marchewkę i cebulę. Najważniejszym jej elementem jest jednak sos. SKŁADNIKI: Pół główki białej kapusty (około 2,2kg), 3 marchewki, 1,5 cebuli, SOS: ¾ szklanki maślanki,...

    Czytaj więcej
  • Brownie z malinami i mleczną czekoladą

    Dzisiaj w “Weekendowej Cukierence” prezentuję Wam przepis na najbardziej znane na całym świecie ciasto czekoladowe – brownie. Brownie może być niedopieczone, lejące w środku, gliniaste. Ale może być też zwarte, twarde i zbite. Wielkim atutem brownie...

    Czytaj więcej
  • Risotto z dynią i kurczakiem

    To risotto jest obłędnie kremowe, a to dlatego, że część bulionu zastąpiłam mlekiem. Dynia świetnie komponuje się z przyprawą curry. Dzięki dodatkowi kurczaka całe danie jest bardzo sycące. SKŁADNIKI (2-3 porcje): 150g ryżu arborio, 250g piersi...

    Czytaj więcej
  • Kotlety z kurczaka w płatkach kukurydzianych

    Moczenie mięsa w maślance to mój sekretny przepis na soczystego kurczaka. Przetestowałam ten sposób przygotowywania mięsa już kilka razy przygotowując nuggetsy z kurczaka. Tym razem przygotowałam mięso tak, aby podać je na obiad. A więc mięso...

    Czytaj więcej
  • Szarlotka z połówkami jabłek

    “Weekendowa Cukierenka” wita Was w ten deszczowy dzień. Nastała jesień, a jesień to zdecydowanie czas szarlotek, jabłeczników i ciast z jabłkami. Prezentuję Wam dzisiaj najlepszą i najprostszą, najszybszą do przygotowania szarlotkę, jaką kiedykolwiek jadłam. Oczywiście bazą...

    Czytaj więcej
  • Kurki marynowane

    W tym roku udało mi się nazbierać mnóstwo kurek. Byłam w lesie chyba kilkanaście razy. Pomysłów na wykorzystanie kurek znajdziecie na moim blogu całkiem sporo. Jedynym minusem tych grzybów jest ich czyszczenie. Jak już się z...

    Czytaj więcej
  • Cukinie faszerowane mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami

    To pomysł na pyszny letni obiad. Takie danie możemy spokojnie zaserwować również na niedzielny obiad. Farsz możemy przygotować wcześniej, a cukinie zapiec tuż przed podaniem. SKŁADNIKI(4-6 porcji): 5-6 średnich cukinii, 100g ryżu, 500g mięsa mielonego wieprzowego,...

    Czytaj więcej
  • Ciasto serowo-cytrynowe z jabłkami

    Pyszne ciasto ucierane, które łączy w sobie trzy ciasta: cytrynowe, szarlotkę i sernik. Robi się dość szybko. Jabłka możemy przygotować nawet dzień wcześniej. Wierzch ciasta możemy oprószyć cukrem pudrem. SKŁADNIKI: CIASTO: 200g masła, 160g cukru, 4...

    Czytaj więcej
  • Polędwiczki w sosie prawdziwkowym

    Podczas urlopu miałam okazję na większe grzybobranie. Nazbieraliśmy całkiem sporo maślaków, podgrzybków i prawdziwków. Z części grzybów zrobiłam pierogi i zupę grzybową. A prawdziwki trafiły do pysznego sosu mięsnego. Do sosu możemy użyć także mrożonych prawdziwków...

    Czytaj więcej
  • Dyniowe kluski śląskie

    Mój siostrzeniec mówi, że te kluski śląskie właśnie wróciły z wakacji i się mocno opaliły J Kluski pysznie smakują, mają piękny żółty kolor – to idealny dodatek do jesiennego obiadu. Ponieważ puree z dyni świetnie się...

    Czytaj więcej
  • Zupa jarzynowa z dynią i boczkiem

    Królową jesieni jest zdecydowanie dynia. Dynię możemy przygotowywać na słodko i na wytrawnie. Ze słodkości bardzo lubimy dyniowe placuszki, bułeczki i sernik. A z potraw wytrawnych naszym hitem jest krem z dyni z curry. Na blogu...

    Czytaj więcej
  • Egzotyczne ciasto marchewkowe

    Ananas, pomarańcza, kokos – te smaki świetnie pasują do ciasta marchewkowego. Do przygotowania ciasta nie potrzebujemy nawet miksera. Krem możemy zrobić ze zwykłego serka kremowego. Ja jednak nie rezygnowałabym z serka philadelphia, bo daje ciastu wspaniały...

    Czytaj więcej
  • Puszyste placki jogurtowe

    Te placuszki są lekkie i puszyste. Ich głównym składnikiem jest gęsty jogurt naturalny. Przygotowanie placuszków zajmuje dosłownie chwilkę. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki dodając je po kolei. Nie używamy miksera, ale wszystko mieszamy rózgą lub po...

    Czytaj więcej
  • Kokosowe ciasto ze śliwkami

    Niecodzienne połączenie śliwek, kokosu i limonki zaowocowało przepysznym ciastem. Ciasto tak szybko zniknęło, że musiałam tego samego dnia upiec drugie. SKŁADNIKI: CIASTO: 500g śliwek węgierek, Sok i skórka starta z 1 limonki, 1 szklanka cukru, ¾...

    Czytaj więcej
  • Risotto z papryką, cukinią i kurczakiem

    Risotto przygotowujemy ze specjalnego rodzaju ryżu arborio. Przygotowujemy je najpierw przez podsmażenie ryżu aż stanie się szklisty. Wówczas podlewamy go stopniowo bulionem, gdy poprzednia porcja bulionu zostanie wchłonięta. Proponuję jego jesienną wersję – z papryką i...

    Czytaj więcej
  • Kurczak w sosie z marchewką, cukinią i koperkiem

    Cukinia zdecydowanie króluje teraz na blogu. Można z niej przygotowywać pasztety, kotlety, ciasta, ale nie tylko… Świetnie sprawdziła się jako składnik sosu. Danie jest bardzo sycące, smakuje delikatnie i kremowo. Przygotujemy je bardzo szybko. Najlepiej smakuje...

    Czytaj więcej
  • Babeczki pomarańczowe z malinami

    Babeczki są przepyszne. Bardzo szybko się je przygotowuje. Bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Do babeczek możemy wykorzystać owoce mrożone. Nie rozmrażamy ich wcześniej. Babeczki są mięciutkie, słodko-kwaśne i takie pachnące pomarańczą....

    Czytaj więcej
  • Deser a’la monte z kaszy manny z jeżynami

    Przygotowanie deseru zajmuje dosłownie chwilkę. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony. Można go przygotować także z mrożonych jeżyn lub zastąpić je jagodami. SKŁADNIKI (3 porcje): MASA A’LA MONTE: 50g mlecznej czekolady, 200g śmietany kremówki, 40g kaszy manny, 300-350ml...

    Czytaj więcej
  • Fasolka szparagowa po bretońsku

    Fasolki szparagowej, jak i cukinii, mamy w tym roku pod dostatkiem. Najczęściej zajadamy się nią samą, po prostu ugotowaną. Niekiedy podają ją ze zrumienioną na maśle bułką tartą jako dodatek do obiadu. Cześć włożyłam do słoików...

    Czytaj więcej