Ostatnio dodane przepisy

Ostatnie przepisy



  • Naleśnikowa stefanka z jagodami i serem

    Zachwyciłam moją rodzinę serwując im naleśniki w nietypowy sposób. Stefanka powstaje przez ułożenie 3 warstw naleśników z serem i jagodami. Każdą warstwę naleśnikową smarujemy dodatkowo serem, aby całość się zespoliła. Po ostygnięciu stefanka bardzo ładnie się...

    Czytaj więcej
  • Konfitura truskawkowa z nasionami chia

    Ta konfitura jest ekspresowa w przygotowaniu. Gotujemy ją tylko 5 minut. Nie zawiera cukru, dosładzamy ją miodem. Naturalnym zagęstnikiem są tutaj nasiona szałwii hiszpańskiej czyli nasiona chia. Osoby odżywiające się zdrowo to przepis dla Was! SKŁADNIKI:...

    Czytaj więcej
  • Zupa kurkowa

    To zdecydowanie moja ulubiona sezonowa zupa. Jest delikatna i kremowa. Część zupy odlewamy i blendujemy ną krem, aby ją zagęścić. Ma wówczas delikatniejszy smak i nie jest przezroczysta. Zupę można zagęścić jeszcze odrobiną mąki. A przed...

    Czytaj więcej
  • Tort polski z truskawkami

    Zapraszam na drugi przepis w “Weekendowej Cukierence” Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki mojej siostry Moniki Ciastek. Siostra bardzo zachwalała ten torcik więc nie mogłam go nie przygotować w sezonie truskawkowym. Skoro jest to tort...

    Czytaj więcej
  • Puszyste ciasto z truskawkami

    Sezon na truskawki zbliża się ku końcowi. Udało mi się w tym roku przygotować z nimi kilka ciast. Dlatego w tym tygodniu w “Weekendowej Cukierence” pojawią się aż dwa przepisy na ciasta z truskawkami. Pierwszym z...

    Czytaj więcej
  • Surówka koperkowa z młodej kapusty

    Ta surówka jest banalnie prosta do przygotowania. Sprawdzi się jako dodatek do obiadu czy grilla. SKŁADNIKI : Pół główki młodej kapusty, 1 łyżeczka soli, 1 mała cebula, 3 łyżki posiekanego koperku, 1 płaska łyżeczka cukru, 1-2...

    Czytaj więcej
  • Brownie z czerwonej fasoli

    Już od dłuższego czasu miałam wielką ochotę na ciasto czekoladowe. Zawsze w takich kryzysowych sytuacjach, gdy mój organizm wręcz domaga się czekolady, sięgam po ten przepis. Myślę, że duża część z Was będzie usatysfakcjonowana, bo dzisiaj...

    Czytaj więcej
  • Knedle serowe z truskawkami

    Ciasto na knedle składa się z 3 składników: sera, jajek i mąki. Knedle robi się błyskawicznie. Do przygotowania knedli wybieramy truskawki średniej wielkości – wówczas kluski nie wyjdą za duże, będą ładnie prezentowały się na talerzu....

    Czytaj więcej
  • Koktajl truskawkowo-arbuzowy z lodami

    Bardzo lubimy koktajle owocowe. Teraz mamy dostęp do szerokiej gamy warzyw i owoców więc blendujemy koktajle codziennie. Najczęściej są to zdrowe koktajle – owoce + jogurt naturalny. Ten koktajl przygotowałam w weekend – postanowiłam nagrodzić nim...

    Czytaj więcej
  • Lody z masłem orzechowym

    Jestem wielbicielką masła orzechowego. Najczęściej wyjadam je łyżką prosto ze słoika. Masło orzechowe okazało się świetnym składnikiem domowych lodów. I takie właśnie lody prezentuję Wam dzisiaj w “Weekendowej Cukierence”. Te lody są po prostu uzależniające SKŁADNIKI...

    Czytaj więcej
  • Lody morelowe

    Domowe lody są przepyszne. Ich sekret tkwi w doborze składników. Aby lody udały się pyszne potrzebujemy mleko i kremową śmietankę, żółtka ubite z cukrem na kogel mogel oraz ulubione dodatki np.owoce. Najpierw przygotowujemy masę ala budyniową,...

    Czytaj więcej
  • Sałatka z młodych ziemniaków z rzodkiewką i koperkiem

    Tak przygotowane młode ziemniaki mogą stanowić osobny posiłek lub dodatek do dań mięsnych. My zjedliśmy ją z kurczakiem w panierce parmezanowej.  Sałatkę przygotowujemy poprzez wymieszanie warzyw z sosem jogurtowym (bądź jogurtowo-majonezowym). Nie pomijajmy koperku – pasuje...

    Czytaj więcej
  • Młoda kapusta po węgiersku

    To pyszne danie obfituje w moc warzyw. Oprócz młodej kapusty mamy tutaj pomidory, paprykę i cukinię. Danie jest bardzo proste do przygotowania – wszystko robimy w jednym garnku. Zaczynamy od poszatkowania młodej kapusty i pokrojenia warzyw....

    Czytaj więcej
  • Przepisy na placki z truskawkami

    Jeśli lubicie placuszki na słodko, jeśli lubicie truskawki – to dzisiejszy wpis na pewno Was zadowoli Zobaczcie moje przepisy na pyszne placki z dodatkiem truskawek: CYTRYNOWE PANCAKES Z MAKIEM I SOSEM TRUSKAWKOWYM Przygotowuję się je błyskawicznie....

    Czytaj więcej
  • Polędwiczka pieczona z serem pleśniowym i orzechami

    Tylko 3 składniki: mięso, ser i orzechy, a otrzymujemy wyśmienity obiad – niczym z restauracji. Polędwiczka wychodzi soczysta, całkowicie dopieczona. Po pieczeniu otrzymujemy pyszny sos z oliwy i sera, którym polewamy mięso przed podaniem. Świetnym dodatkiem...

    Czytaj więcej
  • Zapiekana kasza jaglana z kurczakiem, suszonymi pomidorami i cukinią

    Ta zapiekanka staje się jeszcze lepsza, gdy postoi. Bardzo dobrze się odgrzewa. Jest to bardzo szybkie do przygotowania danie jednogarnkowe. Najlepiej przygotować je w naczyniu, które nadaje się zarówno do gotowania jak i zapiekania w piekarniku....

    Czytaj więcej
  • Mini serniczki z kremem rabarbarowym i bezikami

    W cotygodniowym cyklu “Weekendowej Cukierenki” proponuję Wam kolejne słodkości z rabarbarem – mini serniczki. Uwielbiam mini serniczki, bo są bardziej podzielne niż sernik, krócej się je piecze i tak ślicznie prezentują się na paterze Słodka masa...

    Czytaj więcej
  • Placuszki z cukinii

    Placuszki robimy bardzo często, gdy tylko cukinia obrodzi nam w ogródku. Są pyszne, najbardziej lubi je moja mama. Ich przygotowanie to kilka minut. Smakują wyśmienicie podane z sosem tzatziki lub czosnkowym. SKŁADNIKI (10-15 sztuk) : 1...

    Czytaj więcej
  • Szaszłyki barbecue (bbq)

    To już kolejny przepis na szaszłyki na blogu. Tym razem są to typowe mięsne szaszłyki – przygotowane z piersi kurczaka i boczku. Najpierw mięso z kurczaka marynujemy w przyprawach. Później nadziewamy je na patyczki do szaszłyków...

    Czytaj więcej
  • Bigosik z młodej kapusty z boczkiem

    Bigos z młodej kapusty, jak to bigos, najlepszy jest, gdy się przegryzie. Bardzo go lubię, bo jest słodszy w smaku niż bigos przygotowywany zimą. Jest szybki do przygotowania. Najlepiej smakuje podany z pieczywem. SKŁADNIKI : 1...

    Czytaj więcej
  • Torcik z kremem serowym z truskawkami

    Na straganach pojawiły się już pierwsze polskie truskawki! To znak, że czas upiec ciasto z truskawkami. I takim ciastem dzisiaj częstuję Was w “Weekendowej Cukierence” Jest to ciasto – kostka. Najpierw pieczemy biszkopt, który kroimy na...

    Czytaj więcej
  • Fit muffinki marchewkowo-kokosowe

    Marchewka, dynia, cukinia – co łączy te warzywa? Otóż są pyszne- to przede wszystkim, ale poza tym  to warzywa uniwersalne, które w kuchni możemy wykorzystać na milion sposobów. Kto zgadnie zatem jaki składnik będzie bohaterem dzisiejszego...

    Czytaj więcej
  • Młoda kapusta zasmażana

    Zasmażana kapusta to klasyka kuchni polskiej. W sezonie na młodą kapustę bardzo często ją przygotowuję. Czasem dodaje do niej także podsmażony boczek. Dodatek śmietany sprawia, że jest delikatna i kremowa. Dzięki koperkowi smakuje świeżo, a sok...

    Czytaj więcej
  • Kremowa zupa z tortellini i szpinakiem

    Szybka, prosta i przepyszna zupa z dużą ilością serowego tortellini i świeżym szpinakiem. Przygotowałam zupę tak, aby była wegetariańska. Możecie użyć tortellini o dowolnym smaku. Ta zupa to świetny sposób, aby przemycić dzieciom szpinak. SKŁADNIKI (6...

    Czytaj więcej
  • Ciasto kaszkowe z morelami

    Witam słonecznie w “Weekendowej Cukierence” Zapraszam na ciasto w słonecznym kolorze, którego głównym składnikiem jest kasza manna. Ciasto smakuje jak znana z dzieciństwa kasza manna gotowana na mleku podana z sokiem owocowym. Jest łatwe i szybkie...

    Czytaj więcej
  • Kompot z rabarbaru

    Uwielbiamy owocowe kompoty. Co prawda rabarbar to warzywo, ale kompot z niego wychodzi pyszny, orzeźwiający, słodko-kwaśny. Jego przygotowanie to dosłownie chwilka. Smakuje wybornie na ciepło i na zimno. Polecam na upały! SKŁADNIKI: 400g obranego rabarbaru (około...

    Czytaj więcej
  • Polędwiczki w sosie z suszonymi pomidorami

    Bardzo lubimy mięsa i sosy z dodatkiem suszonych pomidorów. Są takie aromatyczne. Przygotowałam m.in.: Szybki gulasz z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Polędwiczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami w sosie mascarpone Sznycle schabowe gotowane w...

    Czytaj więcej
[hdid]