Ostatnio dodane przepisy

Ostatnie przepisy

  • Placki maślankowe z jabłkiem

    Placki na maślance to najczęściej przygotowywane przeze mnie placki na śniadanie. Moje dzieci je kochają. Placki są wspaniałe, puszyste i pyszne. Czasem urozmaicam je przez dodanie owoców np. borówek, jagód czy jabłek. Można zajadać się nimi…

    Czytaj więcej
  • Naleśniki zapiekane z kurczakiem gyros i warzywami

    Bardzo lubię przygotowywać naleśniki na obiad. Same naleśniki można usmażyć wcześniej. Podobnie sprawa wygląda z nadzieniem. Także samo złożenie naleśników nie zajmuje dużo czasu. Co więcej, takie naleśniki świetnie się odgrzewają. Dziś polecam nadziać naleśniki mięsem…

    Czytaj więcej
  • Pychotka kokosowa z ananasem

    Ciasto Pychotka lub Pani Walewska to pyszne i bardzo znane ciasto z kuchni polskiej. Jedząc je naszła mnie myśl, że takie ciasto super smakowałoby w wersji kokosowej z kremem ananasowym. Jak pomyślałam tak zrobiłam. Zamieniłam dżem…

    Czytaj więcej
  • Sałatka z pieczonym kalafiorem i sosem Cezar

    Zawsze gotowałam kalafior w wodzie. A tym razem postanowiłam go upiec. Wyszedł przepyszny i nie trzeba było brudzić garnka. Kalafiora podałam w pysznej sałatce. W sałatce znajdziemy dużo dobrych rzeczy: chrupiące rzodkiewki i boczek, sycące jajka…

    Czytaj więcej
  • Ciasto Cytrynowiec

    Ciasto Cytrynowiec to pyszne ciasto przekładane na biszkopcie. W środku znajdziecie dużo dobrych smaków. Jest mięciutki biszkopt nasączony cytrynowym ponczem. Następnie jest cytrynowy krem budyniowy. Kolejna warstwa to cytrynowa pianka przygotowana ze śmietany kremówki i galaretki.…

    Czytaj więcej
  • Maślane ciastka wielkanocne

    Pyszne i urocze ciasteczka idealne na Wielkanoc. Zapraszam na kolejne wielkanocne smakołyki. Te ciasteczka szczególnie kochają dzieci. Są bardzo proste do przygotowania. Ciasto składa się zaledwie z kilku podstawowych składników. Z tego przepisu możecie przygotować także…

    Czytaj więcej
  • Biszkopcik z kremem serowym i wiśniami

    Krem serowy i wiśnie to pyszny duet. Nie raz już łączyłam te dwa składniki. Tym razem dodałam biszkopty i tak powstało pyszne ciasto bez pieczenia, na które przepis prezentuje dziś w "Weekendowej Cukierence". Ciast bez pieczenia…

    Czytaj więcej
  • Placuszki bananowe z serkiem wiejskim

    Zawsze mam w lodówce opakowanie serka wiejskiego. Ratuje mnie, gdy nie mam czasu przygotować wartościowego posiłku. Wystarczy wówczas kromka pieczywa, garść pomidorków i serek wiejski. A gdy mam więcej czasu to uwielbiam przygotowywać z niego różne…

    Czytaj więcej
  • Miękkie i puszyste japońskie bułeczki mleczne

    Te bułeczki są puszyste i lekkie jak chmurka! A wiecie, że w cieście nie ma masła? Tą lekkość i puszystość uzyskujemy dzięki dobrze dobranym proporcjom i użyciu kremowego serka Philadelphia. Serka kremowego po upieczeniu nie czuć…

    Czytaj więcej
  • Ciasteczka z malinami i bezą orzechową

    Zapraszam Cię do mojego słodkiego świata na cotygodniową porcję słodkości. "Weekendowa Cukierenka" już otwarta. Dziś serwuje przepyszne ciasteczka, które składają się z: kruchego, maślanego ciasteczka, konfitury malinowej, bezy orzechowej. Ciasteczka są dość proste w przygotowaniu, ale…

    Czytaj więcej
  • Bułeczki preclowe

    Precle to przysmak wywodzący się z kuchni niemieckiej. Charakterystyczny kształt, rumiany kolor, nacięcie, gruboziarnista sól, miękki środek i chrupiący wierzch - tak właśnie smakują. Ten sam smak możecie uzyskać również w małej bułeczce. Przygotowanie malutkich bułeczek…

    Czytaj więcej
  • Ciasto z jabłkami i cynamonem

    Dziś w "Weekendowej Cukierence" częstuje Was prostym ciastem z jabłkami i cynamonem. To takie pyszne, pulchniutkie ciasto z zatopionymi dużymi kawałkami jabłek. Jest idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Robi się je szybko i piecze się…

    Czytaj więcej
  • Ciasteczka owsiane z pistacjami, żurawiną i białą czekoladą

    Cała moja rodzinka kocha domowe ciasteczka. Mamy taki zwyczaj, że co najmniej raz w tygodniu piekę ciastka i chowam je do bomboniery. Bomboniera wypełniona ciasteczkami dumnie stoi na szafeczce w salonie i kusi pysznymi, domowymi słodkościami.…

    Czytaj więcej
  • Donaty na maślance

    Przepis na te donaty mam w swoim zeszyciku już dokładnie od 11 lat 🙂 Nie wiem czemu nie dodałam go jeszcze na bloga. Nadrabiam więc zaległości i w ostatki 2024 roku częstuje Was szybkimi donatami przygotowanymi…

    Czytaj więcej
  • Tort bezowy z jagodami

    Co zrobić z białkami, które zostały nam po Tłustym Czwartku? Według mnie najlepszy sposób to przygotowanie bezy. Zapraszam na powiew lata w "Weekendowej Cukierence" czyli tort bezowy z kremem śmietankowym i jagodami w żelu. TUTAJ znajdziesz…

    Czytaj więcej
  • Pączki z creme patissiere i malinami

    Te pączki to prawdziwe niebo w gębie! A przy tym cieszą oko, bo krem wykładamy szprycą. Są przepyszne i przepiękne! Wszystko tutaj do siebie pasuje. Miękkie i puszyste ciasto, słodziutki i aksamitny krem oraz kwaśna konfitura…

    Czytaj więcej
  • Pączki z creme patissiere (z kremem budyniowym)

    Zapraszam Was dzisiaj na pączki luksusowe, bo do ich przygotowania wykorzystałam 12 żółtek. 6 żółtek użyłam do ciasta pączkowego, a 6 do kremu budyniowego. Pączki z budyniem to jedne z moich ulubionych. Można je oprószyć cukrem…

    Czytaj więcej
  • Creme patissiere czyli francuski krem budyniowy

    Creme patissiere to jeden z klasycznych smaków kuchni francuskiej. To aksamitny budyń przygotowany z dużej ilości żóltek, z dodatkiem wanilii, zagęszczony mąką pszenną i ziemniaczaną. Jest kremowy, delikatny, aksamitny, po prostu pyszny. Można zjadać go łyżeczką…

    Czytaj więcej
  • Pączki Cukiereczka

    Ostatnio zostałam zapytana w komentarzu: "Kasiu, który przepis polecasz na pączki, żeby było i dobre z marmoladą i dobre do nadziewania? Weszłam na bloga, jest tyle przepisów i nie wiem, który wybrać?". Pomyślałam chwilkę i faktycznie...co…

    Czytaj więcej
  • Pączki z kremem Lotus Biscoff

    Tłusty Czwartek już za 3 dni. Zapraszam Cię z tej okazji na najmodniejsze pączki w tym sezonie - z nadzieniem Lotus Biscoff. Pokochałam te korzenne, karmelowe ciasteczka i krem od pierwszego kęsa. Przygotowałam z nimi m.in.…

    Czytaj więcej
  • Ciastka z białą czekoladą i orzechami makadamia

    To był mój pierwszy raz z orzechami makadamia. Orzechy makadamia smakują fajnie, delikatnie, są maślane, delikatnie orzechowe. Super wpasowały się jako składnik ciasteczek z białą czekoladą. Nie zdominowały czekolady, ale fajnie z nią współgrały. Ciasteczka robi…

    Czytaj więcej
  • Torcik Puszek z mandarynkami

    Krem śmietankowy z serkiem homogenizowanym to jeden z moich ulubionych kremów do przekładania biszkoptu. Pasuje do niego większość owoców. Łączyłam go już z jagodami, malinami, truskawkami, brzoskwiniami, a dziś chcę Wam zaproponować szybkie ciasto z mandarynkami.…

    Czytaj więcej
  • Muffiny z porzeczką i marcepanem

    Smak lata w środku zimy? Czemu nie! Wykorzystaj zapasy czerwonej porzeczki i przygotuj ze mną pyszne muffinki. Zamroziłam w tym roku mnóstwo świeżych owoców. Jagody wykorzystałam ostatnio we frużelinie w torcie bezowym. Czarne porzeczki wykorzystałam jako…

    Czytaj więcej
  • Ciasto czekoladowe z kremem Lotus (Kopiec Lotus Biscoff)

    Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na pyszne i proste do przygotowania ciasto czekoladowe z kremem ciasteczkowym. Krem i ciasteczka Lotus Biscoff to jedne z najbardziej popularnych smaków ostatnich miesięcy. Desery z ich udziałem cieszą się wielkim powodzeniem.…

    Czytaj więcej
  • Tort bezowy z wiśniami

    Kochamy bezy miłością wielką! Czy to torty Pavlova czy mini Pavlove czy bezowe ciasteczka. A nasze ulubione połączenie to: beza, śmietanka, wiśnia. Nie ma lepszego połączenia niż słodka i chrupiąca baza, kwaśne wiśnie i delikatny kremik…

    Czytaj więcej
  • Sałatka z makaronem ryżowym orzo i tuńczykiem

    Zawsze mam puszkę tuńczyka w spiżarni. W piątki lubię zjeść na śniadanie pastę tuńczykową z serkiem, a na weekendy często robimy sałatkę z tuńczykiem i jajkiem. A ostatnio rozsmakowałam się w sałatce przygotowanej z drobnego makaronu…

    Czytaj więcej
  • Ciasto Pani Walewska (Pychotka)

    Tego ciasta nie trzeba nikomu przedstawiać. Dwa kruche blaty posmarowane dżemem porzeczkowym i zapieczone z bezą... przełożone aksamitnym kremem budyniowym. Brzmi pysznie? I jest pysznie. Jest słodko-jest kwaśno, jest maślano i chrupiąco, jest pysznie. Zapraszam do…

    Czytaj więcej
  • Drożdżówki z czerwoną porzeczką i marcepanem

    Środek zimy, a ja piekę drożdżówki z owocami lata. Taki orzeźwiający, letni smaczek jest super, gdy za oknem -10 stopni 🙂 Nasza zamrażarka skrywa jeszcze spore zapasy porzeczek, malin i wiśni. Smakujemy lato cały rok. Ale…

    Czytaj więcej
  • Ciasto z białą czekoladą, kokosem i mango

    Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na prosty torcik z mango. Dzisiejsza propozycja to ciasto składające się z puszystego biszkoptu, delikatnego musu z białej czekolady z dodatkiem wiórek kokosowych i galaretki mango. Ciasto nie należy do najprostszych z…

    Czytaj więcej
  • Miodownik czyli rosyjski tort miodowy (Medovik)

    Dziś w "Weekendowej Cukierence" wypiek, na który wszyscy czekacie. Odkąd pokazałam to ciasta w swoich relacjach na Instagramie to nie ma dnia bym nie dostała wiadomości: "kiedy będzie przepis?". I nareszcie jest! Absolutnie przepyszny, rozpływający się…

    Czytaj więcej