Ostatnio dodane przepisy

Ostatnie przepisy



  • Kremowa zupa z tortellini i szpinakiem

    Szybka, prosta i przepyszna zupa z dużą ilością serowego tortellini i świeżym szpinakiem. Przygotowałam zupę tak, aby była wegetariańska. Możecie użyć tortellini o dowolnym smaku. Ta zupa to świetny sposób, aby przemycić dzieciom szpinak. SKŁADNIKI (6...

    Czytaj więcej
  • Ciasto kaszkowe z morelami

    Witam słonecznie w “Weekendowej Cukierence” Zapraszam na ciasto w słonecznym kolorze, którego głównym składnikiem jest kasza manna. Ciasto smakuje jak znana z dzieciństwa kasza manna gotowana na mleku podana z sokiem owocowym. Jest łatwe i szybkie...

    Czytaj więcej
  • Kompot z rabarbaru

    Uwielbiamy owocowe kompoty. Co prawda rabarbar to warzywo, ale kompot z niego wychodzi pyszny, orzeźwiający, słodko-kwaśny. Jego przygotowanie to dosłownie chwilka. Smakuje wybornie na ciepło i na zimno. Polecam na upały! SKŁADNIKI: 400g obranego rabarbaru (około...

    Czytaj więcej
  • Polędwiczki w sosie z suszonymi pomidorami

    Bardzo lubimy mięsa i sosy z dodatkiem suszonych pomidorów. Są takie aromatyczne. Przygotowałam m.in.: Szybki gulasz z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Polędwiczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami w sosie mascarpone Sznycle schabowe gotowane w...

    Czytaj więcej
  • Omlet ze szparagami i fetą

    Omlety to pomysł na szybkie i pełnowartościowe śniadanie. Praktycznie możemy je przygotować z dowolnymi dodatkami. Tym razem postawiłam na sezonowe warzywo czyli zielone szparagi. Jajka świetnie komponują się ze szparagami. Przekonałam się już o tym przygotowując...

    Czytaj więcej
  • Biszkopt z galaretką rabarbarową i śmietankową pianką

    Sezon na rabarbar w “Weekendowej Cukierence” trwa Tydzień temu prezentowałam Wam przepis na puszyste ciasto ucierane z dodatkiem rabarbaru. Tym razem proponuję lekki torcik rabarbarowy czyli blaty biszkoptowe przełożone kremem. Takiego ciasta z pewnością jeszcze nie...

    Czytaj więcej
  • Kanapka z jajecznicą, szparagami i chrupiącym boczkiem

    Proste składniki, które stworzyły wytworne śniadanie. Jajecznica jest delikatna a to dzięki dodatkowi mleka i sera. Proste pieczone szparagi, oprószone tylko solą i pieprzem i skropione oliwą. Nie potrzebują większej ilości przypraw. Kropkę nad i stanowi...

    Czytaj więcej
  • Ciasto z batatów Anny Lewandowskiej

    Wiosna trwa w najlepsze, a wraz z nią rozpoczyna się sezon na świeże i pyszne warzywa i owoce. Ale dzisiaj przepis na ciasto na bazie warzywa, które nie jest typowo wiosenne. Zapewniam Was jednak, że po...

    Czytaj więcej
  • Ciasta z rabarbarem

    Rabarbar to jedno z pierwszych pojawiających się wiosennych warzyw. Tak, dobrze czytacie – rabarbar to warzywo. Rabarbar wywodzi się z Azji Środkowej. W Polsce znany jest od XVIII wieku. Ma kwaskowy, cierpki smak. Możemy spotkać rabarbar...

    Czytaj więcej
  • Kaszotto primavera

    Sezon na młode warzywa w pełni. Jako pierwsze pojawiły się szparagi. Ale mamy także obecne brokuły czy kalarepkę. Czy takie delikatne i kremowe danie z kaszy nie wydaje się odpowiednie na tę porę roku? Jest to...

    Czytaj więcej
  • Krem rabarbarowy

    Witajcie w “Weekendowej Cukierence” Tydzień temu otworzyliśmy sezon rabarbarowy na blogu. Prezentowałam Wam wówczas puszyste ciasto z rabarbarem. Z rabarbaru możemy wyczarować nie tylko pyszne ciasta. Wystarczą tylko 4 składniki, aby stworzyć pyszny, ładnie prezentujący się...

    Czytaj więcej
  • Keks ze szparagami

    Szparagi to jedne z pierwszych wiosennych warzyw. Sezon na nie trwa dość krótko więc spieszcie się z ich jedzeniem Dziś proponuję Wam przygotowanie wytrawnego chlebka ze szparagami w roli głównej. Jest smaczny zarówno na ciepło jak...

    Czytaj więcej
  • Kurczak w parmezanowej panierce zapiekany z sosem pomidorowym i mozzarellą

    Dodatek parmezanu do panierki sprawia, że zwykłe kotlety nabierają pysznego smaku. Gdy tylko pierwszy raz wypróbowałam tę panierkę to robię takie kotlety co niedziela na obiad. Ponieważ parmezan to twardy ser nie rozpuszcza się podczas smażenia...

    Czytaj więcej
  • Puszyste ciasto z rabarbarem

    Wreszcie mamy za oknem piękne słońce. Pogoda nie rozpieszcza nas tej wiosny. Nic tak nie osłodzi Wam kapryśnej pogody jak pyszne wiosenne ciasto. Na sklepowych półkach pojawiły się już pierwsze łodygi rabarbaru. Dziś w “Weekendowej Cukierence”...

    Czytaj więcej
  • Cytrynowe pancakes z makiem i sosem truskawkowym

    Placki są puszyste i chrupiące, a dodatkowo pachną wanilią i cytryną. Smakują świetnie same, a jeszcze lepiej podane z sosem ze świeżych truskawek. Takie placki to idealna propozycja na letnie śniadanie. SKŁADNIKI(2 porcje): PANCAKES: ¾ szklanki...

    Czytaj więcej
  • Fit Bounty

    Pogoda przez ostatnie kilka dni nieustannie płata nam figle. W związku z tym Strefa Sweet Fit postanowiła przemycić Wam coś słodkiego na poprawę humoru. Wyobraźcie sobie błękitne, bezchmurne niebo, idealnie niebieska wodę i palmy kokosowe dookoła...

    Czytaj więcej
  • Bigos z cukinii z karkówką

    Już jakiś czas temu przygotowałam bigos z cukinii, ale z dodatkiem wyłącznie kiełbasy. Dziś proponuję Wam wersję z samą karkówką. Dzięki długiemu duszenia mięso wychodzi miękkie i soczyste. Cukinia dostępna jest przez cały rok więc taki...

    Czytaj więcej
  • Sernik z białą czekoladą, kremem żurawinowym i pistacjami

    “Weekeendowa Cukierenka” zaprasza na wyjątkowy sernik… Sernik jest delikatny i bardzo kremowy. Kwaskowaty krem żurawinowy podkreśla jego słodycz. Całość przyozdabiamy pistacjami. SKŁADNIKI: SPÓD: 250g ciasteczek pełnoziarnistych (np. Digestive), 80g masła, Masło do wysmarowania formy, SERNIK: 700g...

    Czytaj więcej
  • Mini muffinki awokado z jagodami

    Dzisiejszy post zadowoli z pewnością łasuchów-leniuchów. Muffinki, które będziemy piekli są bowiem niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Oczywiście ich zaletą jest dodatkowo wyjątkowo zdrowa lista składników. Ciekawą odmianą w stosunku do przepisów na muffiny, których...

    Czytaj więcej
  • Kruche maślane ciasteczka (Melting Moments)

    W “Weekendowej Cukierence” prezentuję Wam dziś pyszne ciasteczka. Jeśli choć raz ich spróbujecie to na pewno się w nich zakochacie Melting Moments w wolnym tłumaczeniu oznacza „rozpływające się chwile”. I takie są właśnie te ciasteczka, dosłownie rozpływają...

    Czytaj więcej
  • Delicje z galaretką wiśniową

    Czwartek, czwarteczek, czwartunio Pora zatem na kolejny przepis z serii Strefa Sweet Fit. Dzisiaj będzie to zdrowa wersja ciastek, które chyba każdy z nas przynajmniej raz w życiu próbował, a na które połowa z nas ma...

    Czytaj więcej
  • Musaka cukiniowa

    Musaka (moussaka) to tradycyjne greckie danie przygotowane z bakłażanów, mięsnego sosu pomidorowego i sosu beszamelowego. Tradycyjnie w musace znajduje się mięso z jagnięciny, ale świetnie sprawdza się również mięso mielone wieprzowo-wołowe. Bakłażany układamy na przemian z...

    Czytaj więcej
  • Mazurek na jaglanym spodzie z budyniem kokosowym i granatem

    Dziś w “Weekendowej Cukierence” kolejny przepis świąteczny. Mazurki, obok serników i babek, to obowiązkowe pozycje na wielkanocnym stole. Przyznam szczerze, że mazurki nie są znane w moich rodzinnych stronach. Dlatego nie ma ich zbyt wielu na...

    Czytaj więcej
  • Fit zebra z karobem i kurkumą

    Dziś czwartek, co oznacza, że nadeszła pora na kolejny przepis z cyklu Strefa Sweet Fit. Postanowiłam, iż podzielę się z Wami recepturą (to tak po aptecznemu ) na ciasto, którego wykonanie zajmuje dosłownie kilka minut. Jest...

    Czytaj więcej
  • Wytrawne ciastka jaglane z papryką i cukinią

    Naprawdę można się oszukać! Czyż te pieczone placuszki z kaszy jaglanej z warzywami nie wyglądają jak słodkie ciasteczka? Często w prywatnych wiadomościach prosicie mnie o pomysły na obiady bez mięsa. Dziś prezentuję Wam jeden ze smacznych...

    Czytaj więcej
  • Sernik biały puch (na samych białkach)

    W “Weekendowej Cukierence” prezentuję Wam dziś prawdziwy sernikowy hit. Jest to sernik, który przygotowuję się na samych białkach – w masie serowej nie ma ani jednego żółtka. Dzięki użyciu wyłącznie białek masa serowa ma nieskazitelnie biały...

    Czytaj więcej
  • Wegańskie ciasto neapolitańskie

    Pierwszy wpis – to powinno być coś, co zapiera dech w piersiach i smakuje jak kawałeczek nieba, prawda? I dokładnie z czymś takim do Was przychodzę. Mowa o cieście, które zna wielu smakoszy, ale wersja, jaką...

    Czytaj więcej
  • Pizza z kurczakiem, papryką, pieczarkami i kukurydzą

    Nie znam osoby, która nie lubiłaby pizzy Moi bliscy ją uwielbiają, tak jak ja. Bardzo ważne w pizzy jest dobre ciasto. Mój przepis na ciasto pochodzi ze zbiorów kulinarnych mojego narzeczonego. Robimy taką już od kilka...

    Czytaj więcej
  • Babeczki z nutellą (nutella cupcakes)

    Pora na drugi przepis w ramach “Weekendowej Cukierenki”. Są to babeczki idealne dla wielbicieli nutelli, bowiem nutella jest zarówno w cieście, jak i w kremie. Dodatkowo babeczki możemy także ozdobić nutellowym lukrem. Przeczytacie jak to zrobić...

    Czytaj więcej
  • Wielkanocne babeczki z niespodzianką

    Kochani, witam Was w “Weekendowej Cukierence” Ponieważ zbliża się Wielkanoc to przygotowałam babeczki ze świąteczną dekoracją. Babeczki te będą pięknie prezentowały się na świątecznym stole. Są lekkie i puszyste, udekorowane klasycznym kremem maślanym. Aby jeszcze bardziej...

    Czytaj więcej