Ostatnio dodane przepisy

Ostatnie przepisy



  • Sernik z białą czekoladą, kremem żurawinowym i pistacjami

    “Weekeendowa Cukierenka” zaprasza na wyjątkowy sernik… Sernik jest delikatny i bardzo kremowy. Kwaskowaty krem żurawinowy podkreśla jego słodycz. Całość przyozdabiamy pistacjami. SKŁADNIKI: SPÓD: 250g ciasteczek pełnoziarnistych (np. Digestive), 80g masła, Masło do wysmarowania formy, SERNIK: 700g...

    Czytaj więcej
  • Mini muffinki awokado z jagodami

    Dzisiejszy post zadowoli z pewnością łasuchów-leniuchów. Muffinki, które będziemy piekli są bowiem niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Oczywiście ich zaletą jest dodatkowo wyjątkowo zdrowa lista składników. Ciekawą odmianą w stosunku do przepisów na muffiny, których...

    Czytaj więcej
  • Kruche maślane ciasteczka (Melting Moments)

    W “Weekendowej Cukierence” prezentuję Wam dziś pyszne ciasteczka. Jeśli choć raz ich spróbujecie to na pewno się w nich zakochacie Melting Moments w wolnym tłumaczeniu oznacza „rozpływające się chwile”. I takie są właśnie te ciasteczka, dosłownie rozpływają...

    Czytaj więcej
  • Delicje z galaretką wiśniową

    Czwartek, czwarteczek, czwartunio Pora zatem na kolejny przepis z serii Strefa Sweet Fit. Dzisiaj będzie to zdrowa wersja ciastek, które chyba każdy z nas przynajmniej raz w życiu próbował, a na które połowa z nas ma...

    Czytaj więcej
  • Musaka cukiniowa

    Musaka (moussaka) to tradycyjne greckie danie przygotowane z bakłażanów, mięsnego sosu pomidorowego i sosu beszamelowego. Tradycyjnie w musace znajduje się mięso z jagnięciny, ale świetnie sprawdza się również mięso mielone wieprzowo-wołowe. Bakłażany układamy na przemian z...

    Czytaj więcej
  • Mazurek na jaglanym spodzie z budyniem kokosowym i granatem

    Dziś w “Weekendowej Cukierence” kolejny przepis świąteczny. Mazurki, obok serników i babek, to obowiązkowe pozycje na wielkanocnym stole. Przyznam szczerze, że mazurki nie są znane w moich rodzinnych stronach. Dlatego nie ma ich zbyt wielu na...

    Czytaj więcej
  • Fit zebra z karobem i kurkumą

    Dziś czwartek, co oznacza, że nadeszła pora na kolejny przepis z cyklu Strefa Sweet Fit. Postanowiłam, iż podzielę się z Wami recepturą (to tak po aptecznemu ) na ciasto, którego wykonanie zajmuje dosłownie kilka minut. Jest...

    Czytaj więcej
  • Wytrawne ciastka jaglane z papryką i cukinią

    Naprawdę można się oszukać! Czyż te pieczone placuszki z kaszy jaglanej z warzywami nie wyglądają jak słodkie ciasteczka? Często w prywatnych wiadomościach prosicie mnie o pomysły na obiady bez mięsa. Dziś prezentuję Wam jeden ze smacznych...

    Czytaj więcej
  • Sernik biały puch (na samych białkach)

    W “Weekendowej Cukierence” prezentuję Wam dziś prawdziwy sernikowy hit. Jest to sernik, który przygotowuję się na samych białkach – w masie serowej nie ma ani jednego żółtka. Dzięki użyciu wyłącznie białek masa serowa ma nieskazitelnie biały...

    Czytaj więcej
  • Wegańskie ciasto neapolitańskie

    Pierwszy wpis – to powinno być coś, co zapiera dech w piersiach i smakuje jak kawałeczek nieba, prawda? I dokładnie z czymś takim do Was przychodzę. Mowa o cieście, które zna wielu smakoszy, ale wersja, jaką...

    Czytaj więcej
  • Pizza z kurczakiem, papryką, pieczarkami i kukurydzą

    Nie znam osoby, która nie lubiłaby pizzy Moi bliscy ją uwielbiają, tak jak ja. Bardzo ważne w pizzy jest dobre ciasto. Mój przepis na ciasto pochodzi ze zbiorów kulinarnych mojego narzeczonego. Robimy taką już od kilka...

    Czytaj więcej
  • Babeczki z nutellą (nutella cupcakes)

    Pora na drugi przepis w ramach “Weekendowej Cukierenki”. Są to babeczki idealne dla wielbicieli nutelli, bowiem nutella jest zarówno w cieście, jak i w kremie. Dodatkowo babeczki możemy także ozdobić nutellowym lukrem. Przeczytacie jak to zrobić...

    Czytaj więcej
  • Wielkanocne babeczki z niespodzianką

    Kochani, witam Was w “Weekendowej Cukierence” Ponieważ zbliża się Wielkanoc to przygotowałam babeczki ze świąteczną dekoracją. Babeczki te będą pięknie prezentowały się na świątecznym stole. Są lekkie i puszyste, udekorowane klasycznym kremem maślanym. Aby jeszcze bardziej...

    Czytaj więcej
  • Słodko-ostre szaszłyki z indykiem i batatem

    Polubiłam się bardzo z batatami. Te słodkie ziemniaki mają wiele zastosowań. Możemy je jeść zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Dziś polecam bardzo oryginalne szaszłyki, które możemy przygotować na tradycyjnym grillu, patelni grillowej czy w...

    Czytaj więcej
  • Pulpeciki po bakońsku

    Danie to ma korzenie węgierskie. Sos powstaje z duszenia w jednym garnku papryki, pomidora, boczku, pieczarek i cebuli. Sos pod koniec duszenia zaklepujemy mąką i śmietaną. Dzięki temu ma delikatniejszy smak i jest gęstszy. To świetna...

    Czytaj więcej
  • Ciasto Łabędzi Puch

    Witajcie w “Weekendowej Cukierence”. Przedstawiam Wam przepyszne ciasto, które stanie się hitem na Waszych rodzinnych imprezach. Nie uwierzycie, co jest głównym składnikiem kremu Krem powstaje z kajzerek czyli małych pszennych bułek. Zalewamy je mlekiem, rozdrabniamy i...

    Czytaj więcej
  • Puszyste placki na maślance

    Placki na śniadanie przygotowuję co najmniej raz w tygodniu. Bardzo lubimy różnego rodzaju placuchy. Placki na maślance są szybkie do przygotowania, puszyste i bardzo smaczne. Podałam je z frużeliną wiśniową, którą przygotowałam latem. Taką frużelinę możecie...

    Czytaj więcej
  • Sycylijskie ciasto pomarańczowe

    Witajcie w “Weekendowej Cukierence” Zapraszam dzisiaj na ciasto puszyste i pachnące pomarańczami. Jest proste i szybkie do przygotowania. Kropkę nad i stanowi pomarańczowy lukier przygotowany na bazie soku z pomarańczy. SKŁADNIKI: CIASTO: 250g masła, 250g mąki...

    Czytaj więcej
  • Frytki z batatów

    Słodkie ziemniaki są coraz łatwiej dostępne na polskim rynku.Warto włączyć je do naszej diety. Zawierają w sobie dużo witamin, mają niski indeks glikemiczny. Więcej o batach napisałam TUTAJ. Frytki z batata to prościzna Ziemniaka wystarczy obrać,...

    Czytaj więcej
  • Szybka fasolka po bretońsku

    Na pewno znacie i lubicie fasolkę po bretońsku. Nie wiem skąd pochodzi nazwa, ale z pewnością jest to potrawa, która na stałe wpisała się w kuchnię polską. Dziś przedstawiam Wam moja propozycję na szybką fasolkę po...

    Czytaj więcej
  • Oponki serowe

    Mam ogromny sentyment do oponek serowych. Bardzo często przygotowywało się je w moim domu rodzinnym. Razem z siostrą zjadałyśmy jeszcze ciepłe. Nie mogło ich więc zabraknąć w “Weekendowej Cukierence” Są ekspresowe w przygotowaniu. Nawet osoba nie...

    Czytaj więcej
  • Ptysie craqueline (Ptysie z chrupką)

    Witam w “Weekendowej Cukierence” i zapraszam na pyszne ciastka. Ptysie craqueline to ptysie, które robią furorę we francuskich cukierniach. Różnią się od dobrze znanych nam ptysiów chrupiącą skorupką. Na czym polega sekret chrupiącej skorupki? Tego dowiecie...

    Czytaj więcej
  • Sałatka z kaszą jaglaną, bobem, fetą i suszonymi pomidorami

    Dzisiaj na blogu prezentuję przepis na pyszną sałatkę z kaszy jaglanej. Sałatkę możemy podawać na ciepło jak i na zimno. To bardzo zdrowa propozycja i w miarę szybka do przygotowania. Będzie idealna na lunch do pracy....

    Czytaj więcej
  • Koktajl jogurtowy z mango (mango lassi)

    Mango jest już dostępne w stałej sprzedaży w większości sklepów. Ten egzotyczny owoc pochodzi z Indii. Uprawiany jest obecnie w części Afryki, Ameryki i Australii. Owoc ten jest bardzo ceniony za swoje właściwości. Na podstawie przeprowadzonych...

    Czytaj więcej
  • Mini serniczki cynamonowe (a’la cinnamon roll)

    Witajcie w “Weekendowej Cukierence”! Zapraszam na cotygodniową porcję słodkości Tydzień temu pokazywałam Wam przepis na trufle walentynkowe. A dziś zapraszam na małe serniczki, pieczone w formie muffinkowej. To serniczki idealne dla wielbicieli cynamonu. Przy ich przygotowaniu...

    Czytaj więcej
  • Pancakes z batatów

    Bataty są już ogólnie dostępne w większości sklepów. Pewnie po ich zakupie zastanawiacie się co z nich przygotować. Te słodkie ziemniaki mają wiele zastosowań. Możemy przygotować z nich m.in. zupę, frytki, placki na słodko i wytrawnie,...

    Czytaj więcej
  • Leczo z mięsem mielonym

    Przedstawiam Wam pomysł na bardzo smaczne danie jednogarnkowe. Mianowicie mowa o leczo z dodatkiem mięsa mielonego. Takie leczo przygotowuję jeszcze częściej niż to tradycyjne z kiełbasą. Czasem do potrawy dodaję również boczek. Taką paprykową potrawkę podaję...

    Czytaj więcej
  • Trufle red velvet

    Zapraszam dziś do “Weekendowej Cukierenki” na słodkości idealne na walentynki. Są to pyszne trufle inspirowane słynnym amerykańskim ciastem RED VELVET CAKE. Najpierw pieczemy ciasto. Do przygotowania ciasta nie potrzebujemy miksera. Wszystkie składniki mieszamy widelcem. Gdy ciasto...

    Czytaj więcej
  • Krokiety z malinami i mascarpone

    Czy próbowaliście kiedyś robić krokiety na słodko? Jeśli nie to koniecznie spróbujcie. Naleśnikowe ciasto połączyłam z kremowym serkiem mascarpone i świeżymi malinami. Takie połączenie to prawdziwe niebo w gębie. Krokiety smakują świetnie na ciepło i na...

    Czytaj więcej
  • Pierogi z gruszkami

    Bardzo lubię pierogi z owocami. To jeden z moich ulubionych sposobów na obiad na słodko. Pierogi z gruszką robiłam jesienią. U babci Stasi w ogródku rosło ich wtedy sporo. Wykorzystałam je więc jako nadzienie moich pierogów....

    Czytaj więcej