Ostatnio dodane przepisy

Ostatnie przepisy




  • Śledzie w śmietanie

    Na blogu znajdziecie kilkanaście pomysłów na przygotowanie ŚLEDZI. Dzisiaj dorzucam jeszcze jeden. Śledzie w śmietanie to połączenie śledzi, cebuli, słodkich jabłek i kwaśnej śmietany. A więc tylko 4 składniki. Śledzie najpierw moczymy, aby nie były takie...

    Czytaj więcej
  • Pulpeciki w sosie dyniowym z koperkiem

    Sos ma bardzo delikatny, kremowy smak. Pulpeciki podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Pasuje do nich sałata w sosie. SKŁADNIKI : PULPECIKI: 500g mięsa mielonego wieprzowego, 1 mała cebula, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 1...

    Czytaj więcej
  • Rogaliki z żurawiną z nutą pomarańczy

    Zakochałam się w połączeniu żurawiny i pomarańczy Kilka tygodni temu przygotowałam szybkie ciasto pomarańczowe z żurawiną. Zachwycona jego smakiem poszłam o krok dalej. Ponieważ uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe to wymyśliłam sobie rogaliki nadziane kwaśną żurawiną i...

    Czytaj więcej
  • Ciasteczka z masłem orzechowym

    Zapraszam na kolejne słodkości w ramach “Weekendowej Cukierenki” Któż z nas nie lubi masła orzechowego? Ja je uwielbiam. Wielkim wielbicielem tych ciasteczek jest mój mąż. To według nas najlepsze ciasteczka na świecie. Nie można się od...

    Czytaj więcej
  • Pierniczki lukrowane

    Witajcie w “Weekendowej Cukierence”. Częstuje Was dzisiaj pierniczkami świątecznymi. Pierniczki z tego przepisu wychodzą kruche w smaku. Są proste i szybkie do przygotowania. Pierniczki nadają się do dekorowania, bo rosną równomiernie w górę. Możecie je upiec...

    Czytaj więcej
  • Zupa jarzynowa z kawałkami panierowanego łososia

    Zupa jest bardzo prosta do zrobienia. Jest sycąca. Można zjeść ją samą lub podać z kawałkiem pieczywa. SKŁADNIKI (4-6 porcji): 1 marchewka, 1 pietruszka, ¼ selera, 1 por, 1 cebula, ¼ papryki, 1 pomidor, 2-3 ziemniaki,...

    Czytaj więcej
  • Schab zapiekany z suszonymi pomidorami i pieczarkami pod śmietaną

    Suszone pomidory i pieczarki to bardzo udane połączenie. Jeśli dodamy do nich schab i śmietanę otrzymamy niebanalny obiad, który zachwyca smakiem. SKŁADNIKI (4 porcje): 500 g schabu, 250g pieczarek, 100g suszonych pomidorów, 1 cebula, 250g śmietany...

    Czytaj więcej
  • Naleśniki bananowe

    Do ciasta naleśnikowego wystarczy dodać banana i otrzymamy bardzo smaczne naleśniki. Najlepiej smakują z nutellą. Ale można je też podać z ulubionym dżemem. Naleśniki bardzo dobrze się smażą. Ciasto się nie rozpada, ani nie przywiera do...

    Czytaj więcej
  • Ciasto pomarańczowe z żurawiną

    To ciasto kojarzy mi się ze świętami. Jest ekstra szybkie do przygotowania. Przygotowujemy je bez użycia miksera. Po prostu suche składniki łączymy z mokrymi. Ciasto pieczemy do suchego patyczka, a po przygotowaniu polewamy lukrem. Kwaśna żurawina...

    Czytaj więcej
  • Makowiec w cieście cytrynowym

    Witajcie w “Weekendowej Cukierence”. Dziś 2 grudnia, a więc do świąt już tylko 22 dni. Czy Wy też już czujecie ten świąteczny klimat? Prezentuję Wam dzisiaj kolejną świąteczną propozycję czyli makowiec dla zabieganych. Przygotowuję się go...

    Czytaj więcej
  • Kotleciki z kaszy jaglanej i twarogu z surówką z selera

    Dzięki panierce z płatków owsianych kotlety są bardziej dietetyczne. W połączeniu z surówką z selera tworzą sycący, zdrowy obiad. SKŁADNIKI (4 porcje): KOTLETY: 104g kaszy jaglanej (8 łyżek), 200g twarogu półtłustego, 2 jajka, 2 pory (200g),...

    Czytaj więcej
  • Paszteciki z pieczarkami

    Paszteciki przygotowujemy bardzo często. Ich wielbicielką jest moja mama. Najczęściej są to paszteciki z mięsem. Drugim farszem, który bardzo lubimy są suszone grzyby i kiszona kapusta. Paszteciki, które dziś Wam prezentuję mogą przygotować osoby, którym nie...

    Czytaj więcej
  • Schab zapiekany z boczkiem i pieczarkami pod śmietaną

    Tak przygotowany schab świetnie smakuje podany z ziemniakami. Możemy wszystkie składniki przygotować dużo wcześniej, a zapiec razem tuż przed podaniem. SKŁADNIKI (8 porcji): 1 kg schabu, 500g pieczarek, 250g wędzonego boczku, 2 duże cebule, 500g śmietany...

    Czytaj więcej
  • Kruche ciasto z makiem i budyniową pianką

    Witajcie w “Weekendowej Cukierence” Święta dokładnie za miesiąc więc prezentuję Wam przepis na pyszne ciasto z makiem. To najlepszy makowiec jaki jadłam. Mama zazwyczaj pieczenie tradycyjny zwijany makowiec, a ja w zeszłym roku zrobiłam jej konkurencję...

    Czytaj więcej
  • Kotlety ziemniaczane

    Co zrobić z ziemniakami, które zostały nam z obiadu? Odpowiedź jest prosta – kotlety ziemniaczane. ich przygotowanie to dosłownie chwilka. Mogą stanowić samodzielny posiłek lub możemy podać je z dodatkami np. z sosem pieczarkowym. Sprawdzą się...

    Czytaj więcej
  • Puszyste bułeczki na jogurcie owocowym

    Nie zgadniecie co jest głównym składnikiem tych bułeczek Jest nim ulubiony jogurt owocowy np. brzoskwiniowy czy truskawkowy. Dzięki dodatkowi jogurtu bułeczki są niezwykle delikatne w smaku, puszyste i mięciutkie. Bułeczki możemy upiec same lub nadziać je...

    Czytaj więcej
  • Dynia z soczewicą, papryką i pomidorami

    Dzisiaj na blogu pojawia się kolejna propozycja dla osób dbających o linię. Jest to bardzo szybkie i zdrowe danie z jednego garnka, którego głównymi składnikami są: soczewica, dynia, papryka i pomidory. Potrawę przygotowuję się bardzo szybko....

    Czytaj więcej
  • Włoska szarlotka (Torta di mele)

    Witajcie w “Weekendowej Cukierence” Ponieważ mamy jeszcze jesień, a jesień to czas szarlotek i ciast z jabłkami więc częstuję Was dzisiaj szarlotką. Nie jest to szarlotka jaką znamy w Polsce. To coś pomiędzy biszkoptem, a ciastem...

    Czytaj więcej
  • Kaszotto a’la ratatuj

    Ratatuj to pyszne danie warzywne, którego głównymi składnikami są cukinia, bakłażan, papryka i pomidor. W klasycznym ratatuj warzywa najpierw obsmażamy, następnie dusimy je, a na końcu zapiekamy w piekarniku. Danie ratatuj zyskało popularność dzięki bajce o...

    Czytaj więcej
  • Zupa brokułowa z serkiem topionym

    Delikata, kremowa i sycąca – tak w trzech słowach można opisać tę zupę. Zupę przygotujemy w góra pół godziny. Najpierw obieramy i ścieramy warzywa korzeniowe, kroimy ziemniaki w kostkę, a brokuła dzielimy na małe różyczki. Następnie...

    Czytaj więcej
  • Surówka z pekinki

    Zimą często sięgam po kapustę pekińską. Najczęściej przygotowuję z niej tę surówkę. Robi się ją bardzo szybko. Jest lekka, ma delikatny smak. To pyszny dodatek do drugiego dania, do domowych burgerów czy kanapek. Surówkę warto przygotować...

    Czytaj więcej
  • Koktajl z winogronem, gruszką i szpinakiem

    Pyszny, słodki, zdrowy i niskokaloryczny. Wybierzmy dojrzałe winogrono i gruszkę to koktajl będzie bardzo słodki SKŁADNIKI (1 porcja): 100g szpinaku, ½ gruszki (80g), 70g winogron, Sok z cytryny, 150g jogurtu naturalnego PRZYGOTOWANIE: Szpinak płuczemy. Gruszkę obieramy...

    Czytaj więcej
  • Marlenka

    Dzisiaj w “Weekendowej Cukierence” prezentuję bardzo wykwintne ciasto, które szczególnie polecam na świąteczny stół. Co roku na święta Bożego Narodzenia przygotowuję inne ciasto miodowe. Moja rodzina je uwielbia. Wielkim plusem ciast miodowych jest fakt, że można...

    Czytaj więcej
  • Śledzie salsa

    To jedna z bardziej lubianych przeze mnie wersji śledzi. Poznałam je mieszkając w akademiku. Sprawdzą się podczas wigilijnej kolacji czy świąt, a także domowych imprez. SKŁADNIKI: 500g śledzi matiasów, 2 cebule, 1 duża papryka, 1 duża...

    Czytaj więcej
  • Gulasz wołowy z papryką na kaszy jaglanej

    Najczęściej na obiad przygotowuję mięso wieprzowe: schab lub łopatkę czy szynkę. Wołowina gości u nas rzadziej, ale dzięki temu doceniamy jej smak. Mięso duszę zazwyczaj długo, na wolnym ogniu. Wówczas mięso wychodzi idealnie miękkie i soczyste....

    Czytaj więcej
  • Maślankowe bułeczki z miodem

    Bardzo lubię przygotowywać domowe pieczywo. Zazwyczaj w weekend goszczą u mnie domowe bułeczki drożdżowe na słodko albo domowy chlebek czy bułki. W weekend mam zazwyczaj więcej czasu więc zamykam się w kuchni i piekę. Jak wiadomo...

    Czytaj więcej
  • Cytrynowe muffinki cukiniowe

    “Weekendowa Cukierenka” zaprasza na kolejną porcję małych słodkości. W tym tygodniu królują muffinki Jakiś czas temu odkryłam jak pyszne jest cytrynowe ciasto cukiniowe. Zamiast piec jedno duże ciasto upiekłam muffinki. Plus jest taki, że szybciej się...

    Czytaj więcej
  • Muffinki z jabłkami i budyniem

    Witajcie w “Weekendowej Cukierence”. Zapraszam dzisiaj na szybką słodycz czyli muffinki. Muffinki są bardzo lubiane w Polsce, a zwłaszcza przez dzieci. Ich przygotowanie jest tak proste, że poradzą sobie z nimi nawet najmłodsi. Wystarczy osobno zmieszać...

    Czytaj więcej
  • Wytrawne ciastka jaglane z dynią, fetą i suszonymi pomidorami

    Pokochałam pieczone wytrawne ciastka jaglane. Przygotowuję je w różnych wariacjach. Tym razem przygotowałam ich jesienną wersję – z dynią. Dynia świetnie komponuję się z przyprawą curry. A smaczku dodają tutaj suszone pomidory i feta. To przepis...

    Czytaj więcej
  • Schab w sosie z dynią i gąskami

    Schab to najczęściej przygotowywane przeze mnie mięso. Kotlety schabowe robię dość rzadko. Częściej jest to schab w sosie: z suszonymi pomidorami, z kurkami, bakońskim, chrzanowym, cytrynowym. A dziś zapraszam Was na schab w jesiennej odsłonie –...

    Czytaj więcej