Ostatnio dodane przepisy

Ostatnie przepisy

  • Koktajl z melonem, mango i awokado

    To nie jest mój pierwszy koktajl z dodatkiem awokado. Awokado połączyłam już z bananem i malinami. Koktajl smakował wówczas wyśmienicie. Awokado fajnie zagęszcza koktajle i nadaje im aksamitności. Ma przy tym neutralny smak. Możemy używać je...

    Czytaj więcej
  • Ciasto truskawkowe trifle

    To ciasto inspirowane pysznym angielskim deserem TRIFLE – na który składają się: budyń, galaretka i bita śmietana. Ciasto można podać jako tort. Jest pracochłonne, ale smakuje fenomenalnie. Można użyć poza sezonem na truskawki np. malin. SKŁADNIKI...

    Czytaj więcej
  • Rabarbar z mandarynkami zapiekany pod owsianą kruszonką

    Witajcie w “Weekendowej Cukierence” Dzisiaj zapraszam na rabarbar zapieczony pod kruszonką, ale takiego rabarbaru z pewnością jeszcze nie jedliście. Możemy podawać go na ciepło lub na zimno. Świetnie smakuje z dodatkiem lodów i/lub bitej śmietany. Zwróćcie uwagę...

    Czytaj więcej
  • Risotto ze szparagami i kurczakiem

    To pomysł na wiosenny obiad w stylu włoskim. Obok szparagów mamy tutaj kurczaka. Danie jest bardzo sycące i przygotowane w jednym garnku. SKŁADNIKI (4 porcje): 1 pęczek szparagów (500g), 500g piersi z kurczaka, 200g ryżu arborio,...

    Czytaj więcej
  • Potrawka mięsno-ogórkowa

    Jeśli nigdy nie jedliście świeżych ogórków na ciepło to koniecznie musicie to nadrobić! Powiem Wam, że smakują pysznie, zwłaszcza w połączeniu z musztardą i śmietaną. Do przygotowania tej mięsnej potrawki potrzebujemy tylko tej twardej części ogórka,...

    Czytaj więcej
  • Placki ze szparagami i kukurydzą

    Jeśli wykorzystaliście już szparagi w zupie, w sosie, w pierogach, z kaszą, z jajkiem, z makaronem, z ryżem, jako dodatek do ziemniaków itp. to mam dla Was dzisiaj pomysł na całkiem inne ich podanie. Proponuję szybkie...

    Czytaj więcej
  • Strucla z nadzieniem serowo-budyniowym

    Puszyste ciasto drożdżowe wypełnione przepysznym nadzieniem serowo-budyniowym, a całość zwieńczona lukrem. Takim ciastem częstuje dzisiaj “Weekendowa Cukierenka”! Gwarantuję Wam, że zakochacie się w tym cieście od pierwszego gryza! Jego wykonanie jest bardzo łatwe, ale zajmie trochę...

    Czytaj więcej
  • Migdałowe ciasto z rabarbarem i pomarańczą

    To kolejne już ciasto z rabarbarem w “Weekendowej Cukierence”. Prezebtowałam Wam już kokosowe, budyniowe oraz bezowe. A dzisiaj przed Wami ciasto migdałowe z aromatem pomarańczy. Poprzez dodanie migdałów wypiek ma inną strukturę niż tradycyjne ciasto ucierane....

    Czytaj więcej
  • Placki budyniowe z borówkami

    Budyniowe dlatego, że ugotowany budyń dodajemy do ciasta. Placuszki wyszły pyszne, słodkie i puszyste. Podałam je z resztą ugotowanego budyniu, owocami i syropem klonowym. Świetnie sprawdzą się na weekendowe śniadanie. Ugotowany budyń nadaje ciastu fajnej konsystencji....

    Czytaj więcej
  • Sałatka ze szpinakiem i pomarańczą

    Zapraszam dzisiaj na pyszną i lekką sałatkę. Taki przepis przyda się szczególnie osobom dbającym o linię. Sałatka składa się w sumie tylko z dwóch głównych składników: szpinaku i pomarańczy. Dodałam do niej odrobinę cebuli i lekki...

    Czytaj więcej
  • Koktajl truskawkowy z płatkami owsianymi

    Koktajl i owsianka w jednym tym razem w wersji truskawkowej Koktajl jest sycący, pożywny, o delikatnie słodkim smaku. Dzięki obecności płatków owsianych jest cennym źródłem błonnika. A truskawki dostarczają nam mnóstwa witamin np. A, B1, B2,...

    Czytaj więcej
  • Babeczki cynamonowe (Snickerdoodle cupcakes)

    To babeczki inspirowane słynnymi ciasteczkami snickerdoodle. Charakterystyczne dla tych ciasteczek jest obtoczenie w cynamonowym cukrze. Dzięki temu po upieczeniu mają fajną skorupkę. Babeczki wprost rozpływają się w ustach. Cynamon znajdziemy w cieście, kremie, a także w...

    Czytaj więcej
  • Ciasto z budyniem i rabarbarem

    Witajcie w “Weekendowej Cukierence” Prezentuję Wam dzisiaj puszyste i słodziutkie ciasto z rabarbarem. Ciasto przygotowuję się tak jak zwykłe ciasto ucierane, ale dodajemy do niego ugotowanego budyniu. Ten dodatek do ciasta już nie powinien Was dziwić,...

    Czytaj więcej
  • Pulpeciki w sosie szparagowym

    Szparagi to jeden z pierwszych zwiastunów wiosny. Właśnie trwa na nie sezon. Te warzywa mają naprawdę wszechstronne zastosowanie. Możecie podać je gotowane, pieczone czy grillowane. A możecie je wykorzystać jako główny składnik sosu tak jak ja...

    Czytaj więcej
  • Muffinki z rabarbarem i budyniem

    Po bardzo udanych muffinkach z jabłkami i budyniem postanowiłam przygotować podobne, ale z rabarbarem. Muffinki wyszły naprawdę przepyszne. Karmelizowany rabarbar i budyń świetnie do siebie pasują. Przekonałam się już o tym przy okazji drożdżówek. Karmelizowany rabarbar...

    Czytaj więcej
  • Chow mein z kurczakiem, szparagami i pieczarkami

    Polecam pyszne danie kuchni chińskiej. Jego przygotowanie to zaledwie kilka minut. Najpierw wszystkie składniki drobno kroimy, później krótko smażymy, mieszamy z makaronem, następnie z sosem i gotowe Kawałki szparagów pozostają chrupiące, a kurczak wychodzi soczysty. SKŁADNIKI...

    Czytaj więcej
  • Lamingtony (kokosanki)

    Kokosanki to pyszne ciastka biszkoptowe oblane polewą czekoladową i obsypane wiórkami kokosowymi. Bardzo lubi je mój mąż. SKŁADNIKI: BISZKOPT: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju, POLEWA:...

    Czytaj więcej
  • Kokosowe ciasto z rabarbarem

    Witajcie w “Weekendowej Cukierence” Ponieważ trwa sezon na rabarbar to częstuję Was kolejnym ciastem z tym warzywem. Niecodzienne połączenie rabarbaru, kokosu i limonki zaowocowało przepysznym ciastem. Ciasto przygotowuję się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika z...

    Czytaj więcej
  • Zupa krem z białych szparagów

    Zupa jest bardzo smaczna. Mogłabym ją jeść przez cały rok. Szkoda, że sezon szparagowy jest taki krótki. W wersji wegetariańskiej zupę można podać z groszkiem ptysiowym czy grzankami. SKŁADNIKI (2-4 porcje): 2 pęczki białych szparagów, 2...

    Czytaj więcej
  • Kurczak w sosie z brokułem i marchewką

    Delikatny i kremowy sos, soczysty kurczak i mięciutkie brokuły – to pomysł na niebanalny obiad dla całej rodziny. Najczęściej brokuła jemy w sałatce lub jako dodatek do mięsa czy ryby. W tym daniu gra on główną...

    Czytaj więcej
  • Sałatka z kaszą jaglaną, szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

    Połączenie kaszy jaglanej, suszonych pomidorów i sera feta jest pyszne. Wykorzystałam je już kilka razy, m.in. w tych przepisach: wytrawne ciastka jaglane z dynią, sałatka z kaszą jaglaną i bobem, makaron kukurydziany ze szpinakiem. Sałatka jest...

    Czytaj więcej
  • Babeczki z mascarpone i białą czekoladą

    W tych babeczkach nie znajdziemy ani masła, ani oleju. Głównym tłuszczem jest tutaj delikatny serek mascarpone. Tym cudownym przepisem dzielę się dzisiaj z Wami w “Weekendowej Cukierence” Babeczki przygotowuję się bardzo prosto. Zaczynamy od ubicia jajek...

    Czytaj więcej
  • Torcik rabarbarowy bezowo-śmietankowy

    Witajcie wiosennie w “Weekendowej Cukierence” Wczoraj rozpoczęliśmy na blogu sezon rabarbarowy pysznymi drożdżówkami z rabarbarem i marcepanem. A dziś mam dla Was ciasto z rabarbarem. To ciasto zachwyciło gości podczas przyjęcia imieninowego mojego teścia. Jest jednocześnie...

    Czytaj więcej
  • Drożdżówki z marcepanem i rabarbarem

    Po raz kolejny wykorzystałam połączenie rabarbaru i marcepanu. Robiłam kiedyś ciasto kruche z marcepanem i rabarbarem. Bardzo mi wtedy smakowało. Skusiłam się zatem na drożdżówki z tymi składnikami. Na blogu znajdziecie już drożdżówki z rabarbarem oraz...

    Czytaj więcej
  • Bułeczki meksykańskie

    Te bułeczki przygotowuję z różnymi nadzieniami. Robiłam już o smaku pizzy i leczo. Tym razem wybór padł na farsz meksykański. Wyszły przepyszne, a podałam je z sosem ranczerskim. Uwielbiam pracować z tym ciastem drożdżowym. Jest mięciutkie...

    Czytaj więcej
  • Żeberka w sosie bbq z żurawiną i sosem mango

    Dawno nie było na blogu przepisu na żeberka. Ten rodzaj mięsa pojawia się rzadziej w mojej kuchni, Króluje kurczak, mięso mielone, szynka wieprzowa i schab. Od czasu do czasu sięgam właśnie po żeberka, karkówkę czy indyka....

    Czytaj więcej
  • Kruche maślane ciasto z masłem orzechowym

    Witajcie w “Weekendowej Cukierence” W oczekiwaniu na świeże sezonowe owoce przygotowałam ciasto z masłem orzechowym. Kruchy maślany spód, delikatny i słodko-słony krem z masła orzechowego, chrupiące orzeszki i czekolada – to ciasto jest pyszne! Jestem zakochana...

    Czytaj więcej
  • Makaroniki mango

    Makaroniki to małe francuskie ciasteczka bezowe  – markizy. Są przygotowane z białek i mielonych migdałów. Kolor makaroników uzyskujemy przez dodanie barwnika spożywczego. Poprawnie upieczone makaroniki mają charakterystyczną falbankę. Aby je przygotować trzeba mieć troszkę sprzętu: wagę...

    Czytaj więcej
  • Naleśniki ze szpinakiem i fetą

    Na blogu znajdziecie już przepis na naleśniki ze szpinakiem i fetą. Wówczas nadzienia nie mieszałam ze sobą, ale ułożyłam je w postaci paseczków. Nie ma co ukrywać, że szpinak i feta bardzo do siebie pasują. Takie...

    Czytaj więcej
  • Koktajl ze szpinakiem i ananasem

    Na blogu znajdziecie już przepis na koktajl ze szpinaku z dodatkiem gruszki i winogron. Tym razem szpinak połączyłam ze świeżym ananasem. Szpinak to bomba witaminowa. Jest bogaty w witamy, szczególnie K i C. Trwa właśnie szpinakowy...

    Czytaj więcej