Ostatnio dodane przepisy

Ostatnie przepisy

  • Szarlotka z budyniową pianką

    Pogoda od wczoraj zmieniła się diametralnie. Wczoraj za oknem było około 27 stopni, a dziś 15. Przyszła do nas jesień, a jak jesień to szarlotka. Dzisiejsza szarlotka to kolejna przepyszna szarlotka w “Weekendowej Cukierence”. Co ją...

    Czytaj więcej
  • Puszyste dyniowe drożdżówki z serem i aromatem pomarańczy

    Drożdżówki z serem zna każdy. Ale co powiecie na dyniowe drożdżówki z nadzieniem serowym, posmarowane dżemem pomarańczowym? Są przepyszne, puszyste, mięciutkie, wprost idealne. Pewnie się zastanawiacie czy ser i dynia to dobre połączenie. Łączyłam już te...

    Czytaj więcej
  • Smalec domowy

    To prosty przepis na domowy smalec. Przygotowany jest wyłącznie z samej słoniny i cebuli. Przygotowuję się go bardzo prosto. Ważne jest, aby bardzo drobno pokroić słoninę wówczas skwarki pozostaną pysznie chrupiące Obowiązkowym dodatkiem do takiego smalcu...

    Czytaj więcej
  • Bigos z cukinii z pieczarkami

    Bigos z cukinii to nieprzerwanie nasz hit lata. Kiedyś siostra dodała do niego pieczarki i od tej pory robimy już tylko taką wersję. Jest bardzo sycący. Oczywiście jak to bigos najlepiej smakuje po 1-2 dniach, gdy...

    Czytaj więcej
  • Babeczki z orzechami i chałwą

    Witajcie w “Weekendowej Cukierence” Za oknem dziś deszczowo więc przyda Wam się coś pysznego do kawy lub herbaty. Dzisiaj chce Wam zaproponować pyszne ucierane babeczki z dodatkiem chałwy i orzechów włoskich. Te babeczki są fenomenalne! Bardzo...

    Czytaj więcej
  • Placki maślankowe z żurawiną i jabłkiem

    Placki są puszyste i mięciutkie, a w smaku są moim zdaniem kruchutkie. A to dzięki dodatkowi sporej ilości masła do ciasta. Smakowały nam bardzo. Jabłko jest tutaj mało wyczuwalne. Jabłko odpowiada raczej za fajną konsystencję placków....

    Czytaj więcej
  • Sałatka gyros

    Jeśli jesteście fanami zapiekanki gyros to koniecznie musicie wypróbować sałatki gyros. Tę sałatkę przygotowujemy na każdą imprezę rodzinną oraz na święta. Każdy z nas ją uwielbia. Jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Układamy ją warstwowo...

    Czytaj więcej
  • Fileciki z indyka w kremowym sosie z dynią i marchewką

    Rok temu przygotowałam kurczaka w sosie cukiniowym. Podmieniłam kurczaka na indyka, cukinię na dynię i tak powstało dzisiejsze danie. Powiem krótko, wyszło równie pysznie Cały obiad przygotowuję się bardzo szybko. Zaczynamy od starcia lub pokrojenia warzyw...

    Czytaj więcej
  • Szarlotka z bezową pianką

    Pogoda za oknem dzisiaj iście jesienna więc i w “Weekendowej Cukierence” ciasto najbardziej kojarzące się z jesienią czyli szarlotka. Szarlotka, ale jaka wyjątkowa, bo z warstwą chrupiącej bezy. Tej pysznej szarlotki wbrew pozorom nie przygotowuję się...

    Czytaj więcej
  • Pieczony łosoś z sosem kurkowym z koperkiem

    Zazwyczaj kurki łączyłam z mięsem m.in: z indykiem, kurczakiem, schabem, polędwiczką czy mięsem mielonym. A tym razem postawiłam na łososia. To był strzał w dziesiątkę. Wyszedł pyszny i aromatyczny obiad. Łososia krótko marynujemy, a następnie krótko...

    Czytaj więcej
  • Łazanki z pieczarkami i cukinią

    Łazanki kojarzą się głównie z potrawą wigilijną. Przyrządzane są wówczas z dodatkiem kiszonej kapusty i grzybów. Okazuje się, że łazanki możemy jeść cały rok zmieniając tylko dodatki. Wiosną możecie je przygotować z młodą kapustą i kiełbasą....

    Czytaj więcej
  • Sernik mango z pianką i marakują

    Pyszny sernik o egzotycznym smaku. Orzeźwiający dzięki marakui. Delikatny i kremowy. SKŁADNIKI: SPÓD: 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive, 80g masła, MASA SEROWA: 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego, ¾ szklanki cukru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 3 duże...

    Czytaj więcej
  • Migdałowe ciasto z malinami

    Witajcie w “Weekendowej Cukierence” Rozsmakowałam się ostatnio w ciastach z dodatkiem migdałów. Wiosną pokazywałam Wam m.in. przepis na ciasto migdałowe z rabarbarem. Dzisiejsze ciasto to propozycja dla fanów migdałowych smaków. Jest mięciutkie, wilgotne, delikatne. Słodycz ciasta...

    Czytaj więcej
  • Ciasto Wenus

    Gdy za oknem jest tak gorąco jak dziś to chętniej sięgamy po lżejsze ciasta. Na naszych stołach królują teraz przede wszystkim serniki na zimno. Dzisiejsza słodka propozycja w ramach “Weekendowej Cukierenki” również sprawdzi się w cieplejsze...

    Czytaj więcej
  • Kotleciki z cukinii z quinoa i parmezanem

    Jeśli jesteś seromaniakiem to ten przepis jest dla Ciebie Smak parmezanu w tych kotlecikach jest na pierwszym miejscu. Tak przygotowane kotleciki podajemy z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki. Quinoę możemy ugotować kilka dni wcześniej wówczas kotleciki...

    Czytaj więcej
  • Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

    Ciasteczka z masłem orzechowym to moje ulubione. Mój maż uwielbia najbardziej ciasteczka owsiane. Połączyłam te dwa przepisy i tak powstały nasze „wspólne” ciasteczka. SKŁADNIKI (25 ciasteczek): ½ szklanki miękkiego masła (115g), ½ szklanki masła orzechowego (125g),...

    Czytaj więcej
  • Tarta z kremem z białej czekolady i malinami

    Witajcie w “Weekendowej Cukierence”. Kwaśne maliny, bardzo słodki krem czekoladowy i kruche maślane ciasto – zapraszam dzisiaj na pyszną letnią tartę. Tarta jest w miarę szybka do zrobienia, ale jej przygotowanie trzeba rozłożyć  w czasie. Krem...

    Czytaj więcej
  • Gofry serowe z bitą śmietaną i jagodami

    To tradycyjne gofry wzbogacone o dodatek serka. Wychodzą chrupiące. Są mało słodkie. O ich słodyczy decydują dodatki w postaci bitej śmietany, jagód i cukru pudru. SKŁADNIKI: GOFRY: 2 duże jajka, 1 i ½ szklanki mleka, 125...

    Czytaj więcej
  • Kotleciki kalafiorowo-ryżowe

    Kotleciki podałam na obiad z dodatkiem sosu tzatziki. Możemy podać je także jako dodatek do dań mięsnych. SKŁADNIKI (15 sztuk): 1 średni kalafior, 100g ryżu, 1 jajko, 1,5 łyżki posiekanego koperku, 1-2 łyżki bułki tartej, ½...

    Czytaj więcej
  • Ciasteczka drożdżowe z wiśnią

    Jeśli już próbowaliście TYCH ciasteczek to koniecznie musicie zrobić ich wersję z wiśniami. Zapraszam po nowy przepis do “Weekendowej Cukierenki“. Dzisiejsze ciastka to ciastka drożdżowe, które wyrastają w lodówce. Czas wyrastania jest bardzo krótki, bo tylko...

    Czytaj więcej
  • Sernik z jagodową pianką

    Piekłam już sernik z jagodami w kruchym cieście. Piekłam sernik jagodowy. A dzisiaj proponuję przygotowanie sernika z jagodową pianką. Smakuje tak jak wygląda czyli przepysznie! SKŁADNIKI: SPÓD: 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive, 80g masła, MASA SEROWA:...

    Czytaj więcej
  • Placuszki migdałowe z jagodami

    To już kolejny przepis na placki z jagodami. Na blogu możecie znaleźć m.in.: Jogurtowe placki z jagodami, Pulchne racuszki z jagodami, Placuszki z jagodowe kropeczki, Placki z jagodami. Dzisiejsze placki są puszyste, a dodatkowo pachną wanilią...

    Czytaj więcej
  • Nocna owsianka migdałowa z chia i jagodami

    Owsianka to moje ulubione śniadanie – zaraz obok placuszków na słodko Lato obfituje w mnóstwo świeżych owoców więc możemy je dodawać do naszych posiłków. Owsianka z jagodami to pyszny i zdrowy pomysł na letnie śniadanie. Lubię...

    Czytaj więcej
  • Schab zapiekany z boczkiem i kurkami pod śmietanową kołderką

    Tak przygotowany schab świetnie smakuje podany z ziemniakami. Możemy wszystkie składniki przygotować dużo wcześniej, a zapiec razem tuż przed podaniem. SKŁADNIKI (8 porcji): 1 kg schabu, 500g kurek, 250g wędzonego boczku, 2 duże cebule, 500g śmietany...

    Czytaj więcej
  • Koktajl jagodowo-bananowy

    Pyszny i zdrowy koktajl idealny na drugie śniadanie. Aby urozmaicić jego smak dodałam mleko migdałowe, ale można też zwykłe. SKŁADNIKI (2 porcje): 1 banan, 2/3 szklanki jagód (około 110g), 150g jogurtu naturalnego, 100ml mleka migdałowego (lub...

    Czytaj więcej
  • Jagody zapiekane pod kruszonką

    Pyszny deser wywodzący się z kuchni angielskiej czyli blueberry crumble. Smakuje przepysznie. Podajemy go z bitą śmietaną i lodami. SKŁADNIKI: JAGODY: 450g jagód, 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobii kukurydzianej, 2 łyżki cukru, Skórka starta z...

    Czytaj więcej
  • Ciasto z jagodami i kremem cytrynowym pod kokosową kołderką

    Dzisiaj w “Weekendowej Cukierence” pyszne ciasto z jagodami, kokosem i kremem cytrynowym. Robi się je etapami. Najpierw podpieka się ciasto, później polewa się je kremem cytrynowym, posypuje jagodami i na wierzch wykłada kokosową kruszonkę. Ciasto wbrew...

    Czytaj więcej
  • Naleśniki ze szparagami i sosem pieczarkowym

    Dzisiaj na blogu pożegnanie sezonu szparagowego. Kolejne szparagi zjemy dopiero za rok. Na zakończenie częstuję Was rewelacyjnymi naleśnikami. Są tak dobre, że nie mogłyby czekać do przyszłej wiosny Naleśniki są bardzo sycące. Bardzo nam smakowały. Zrobiłam...

    Czytaj więcej
  • Pomidorowy gulasz wieprzowy z bobem

    Zapraszam dzisiaj na pyszne letnie danie jednogarnkowe, które podajemy z pieczywem. Mowa o pomidorowym gulaszu, do którego dodajemy ugotowany bób. Bób łączyłam już z kurczakiem i tuńczykiem. Przyszła więc pora na wieprzowinę. Gulasz z bobem wyszedł...

    Czytaj więcej
  • Pierogi z jagodami

    Nie wiem sama, które pierogi wolę bardziej: z truskawkami czy z jagodami. Jedno jest pewne – uwielbiamy obiady na słodko i często je przygotowuję. Ponieważ w tym roku nazbieraliśmy dużo jagód więc nie mogło zabraknąć pysznych...

    Czytaj więcej

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij