Pigwówka

Bardzo lubię przyjmować gości w mieszkaniu częstując ich swoimi specjałami.
Oczywiście jedzenie to podstawa i dobry obiad warto uczcić czymś równie dobrym. Tak zrodził się pomysł na własną nalewkę.
Nigdy nie robiłam sama domowego alkoholu - jest to moja pierwsza w życiu nalewka, ale myślę, że nie ostatnia 🙂
Pigwówka jest bardzo smaczna, ma jednocześnie słodki i kwaśny smak, będzie smakowała Paniom i Panom 😉
Składniki:
  • pigwa 400g,
  • cukier 400g,
  • wódka 500ml,
  • 1 laska cynamonu
Przygotowanie:
 
Owoce pigwy myjemy, usuwamy pestki, nie obieramy i odważamy 400 g. Wkładamy je do dużego słoika. Do słoika dodajemy cukier i laskę cynamonu. Całość zalewamy wódkę. Słoik zakręcamy i wstrząsamy kilkakrotnie tak, żeby cukier się rozpuścił. Całość odstawiamy na 2 tygodnie w ciepłe i ciemne miejsce. Co jakiś czas zaglądamy i mieszamy zawartość słoika wstrząsając nim. Po dwóch tygodniach nalewkę zlewamy np. przez sitko o bardzo drobnych oczkach lub filtr do kawy. Pigwówka powinna postać około dwóch tygodni w butelce - dopiero po tym czasie powinno się ją podawać. Życzę smacznego 😉




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź