Kompot z rabarbaru

Uwielbiamy owocowe kompoty. Co prawda rabarbar to warzywo, ale kompot z niego wychodzi pyszny, orzeźwiający, słodko-kwaśny. Jego przygotowanie to dosłownie chwilka. Smakuje wybornie na ciepło i na zimno. Polecam na upały! :D

Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru

SKŁADNIKI:

  • 400g obranego rabarbaru (około 6 łodyg),
  • 1/3 – 1/2 szklanki cukru,
  • 7-8 szklanek wody,
  • 3 goździki,
  • ½ laski cynamonu,
  • Ewentualnie 1-2 łyżki soku z limonki/cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Umyty rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. W garnku zagotowujemy wodę z cynamonem i goździkami. Dodajemy cukier i chwilkę gotujemy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy rabarbar. Kompot zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Kompot wyłączamy i zostawiamy do przestygnięcia. Przecedzamy go przez sitko. Sprawdzamy słodkość i dodajemy ewentualnie odrobinę cukru lub soku z limonki/cytryny.

Życzę smacznego :)

Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź