Naleśnikowe oczka

Uwielbiam naleśniki, ale ile można jeść je ciągle z dżemem i bitą śmietaną lub z serem? Nie, naleśniki przecież nie mogą być nudne. Można przecież dodać do nich trochę kakao i staną się czekoladowe. Można też je zapiec pod fajną serową pierzynką, o tak, ten sposób bardzo przypadł mi do gustu. Tak przygotowane naleśniki wprost rozpływają się w ustach. Spróbujcie, na pewno nie pożałujecie.
Taka zapiekanka smakuje rewelacyjnie na ciepło, a na zimno oczywiście lepiej się kroi. Na pewno warto ją przygotować jeśli chcemy zaskoczyć rodzinę, znajomych lub po prostu pozbyć się naleśnikowej nudy :P
Składniki:
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka wody
  • 1 i 1/4 szklanki mleka,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 300 twarogu półtłustego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • 120g śmietany 18%,
  • 100g serka homo,
  • 2 jajka,
  • 85 g cukru,
  • skórka starta z 1/2 cytryny lub kilka kropel aromatu cytrynowego,

 

Przygotowanie:
 
Do miski wbijamy 2 jajka, roztrzepujemy je. Dodajemy mąkę, wodę, mleko i szczyptę soli, miksujemy całość na gładkie ciasto. Na patelni smażymy cienkie naleśniki. Po wysmażeniu połowy ciasta dodajemy kakao, mieszamy i smażymy ciemnie naleśniki. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy cukier i jajko, dokładnie mieszamy aż do połączenia składników. Przygotowaną masa serową smarujemy naleśniki. Okrągłą formę żaroodporną smarujemy masłem. Układamy w niej naleśniki na przemian jasne i ciemne. Do miski wbijamy 2 jajka, dodajemy serek homo, śmietanę, cukier i skórkę z cytryny, mieszamy do połączenia składników.




Tak przygotowaną masą zalewamy naleśniki. Zapiekamy 35-40 minut w 180 stopniach. Gdyby masa zaczęła się za bardzo przypiekać do przykrywamy całość folią. Podajemy ją z owocami. Życzę smacznego :)

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij