Puszyste i delikatne babeczki na kremówce

Wielkanoc już coraz bliżej więc dzisiaj w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam małe babeczki, które możecie włożyć do wielkanocnego koszyczka. Babeczki wychodzą puszyste i delikatne w smaku, wręcz aksamitne. Nie ma w nich oleju ani masła, ale robimy je wyłącznie na śmietanie kremówce. Są bardzo proste do przygotowania. Wystarczy ubić kremówkę na sztywno, dodać pozostałe składniki i do piekarnika. Po kilkunastu minutach możecie cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Poniżej prezentuję Wam inne pomysły na wielkanocne babeczki:

Puszyste i delikatne babeczki na kremówce

Puszyste i delikatne babeczki na kremówce

SKŁADNIKI (12-16 sztuk):

  • 1 i ½ szklanki śmietany kremówki,
  • 3 duże jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki soli,
  • Aromat migdałowy,
  • Cukier puder do oprószenia,

PRZYGOTOWANIE:

Foremki na babeczki smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą.

Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Do miski wkładamy schłodzoną śmietanę kremówkę. Ubijamy ją na największych obrotach miksera na sztywną masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy aromat, jajka i cukier w trzech turach za każdym razem chwilkę miksując. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy delikatnie na wolnych obrotach miksera lub szpatułką. Masę rozkładamy pomiędzy foremki na babeczki. Nakładamy do ¾ wysokości.

Babeczki pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości foremek. Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy są już upieczone. Babeczki po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w foremkach do całkowitego wystudzenia.

Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem.

Życzę smacznego 😉

Puszyste i delikatne babeczki na kremówce

Puszyste i delikatne babeczki na kremówce

Puszyste i delikatne babeczki na kremówce

Puszyste i delikatne babeczki na kremówce





13 komentarzy

  1. Pięknie sie upiekly i są pyszne. Idealne do wielkanocnego koszyczka 🙂

    IMG_20180325_180752_165

    • cukiereczek

      Aniu, wyglądają pysznie 🙂

  2. Świąteczne babeczki, idealne do koszyka Wielkanocnego a także do kawy.
    Są przepyszne, miękkie i puszyste, szybko znikają. POLECAM na pewno
    jeszcze je upiekę.

    IMG_20180401_164707-01

    • cukiereczek

      Irenaduma jakie piękne 🙂 Cieszę się, że smakowały 🙂

  3. Kasiu czy można upiec w jednej większej formie?

    • cukiereczek

      Monika myślę, że tak ? Tylko czas pieczenia będzie inny. Pieczemy do suchego patyczka

      • Dziękuję , zaraz biorę się za babkę 🙂

  4. Uwielbiam takie przepisy?Proste, szybkie i pyszne-:))) oczywiście pięknie wyglądają i napewno ozdobią koszyczek wielkanocny ?mian polecam wszystkim?

    • cukiereczek

      Kudetka dzięki za miłe słowa 🙂 Pięknie wyglądają!

  5. Wyszły Przepyszne;)

    • cukiereczek

      Monika bardzo mi miło 🙂

  6. Można dodać do ciasta owoce albo cos innego, żeby nie były takie “puste”?

    • cukiereczek

      Aniu owoce myślę, że nie, bo ciasto jest bardzo delikatne. Ale możesz spróbować dodać odrobinę czekolady.

Pozostaw odpowiedź ann.rosse85