Puszyste i delikatne babeczki na kremówce

Wielkanoc już coraz bliżej więc dzisiaj w “Weekendowej Cukierence” prezentuję Wam małe babeczki, które możecie włożyć do wielkanocnego koszyczka. Babeczki wychodzą puszyste i delikatne w smaku, wręcz aksamitne. Nie ma w nich oleju ani masła, ale robimy je wyłącznie na śmietanie kremówce. Są bardzo proste do przygotowania. Wystarczy ubić kremówkę na sztywno, dodać pozostałe składniki i do piekarnika. Po kilkunastu minutach możecie cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Poniżej prezentuję Wam inne pomysły na wielkanocne babeczki:

Puszyste i delikatne babeczki na kremówce

Puszyste i delikatne babeczki na kremówce

SKŁADNIKI (12-16 sztuk):

  • 1 i ½ szklanki śmietany kremówki,
  • 3 duże jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki soli,
  • Aromat migdałowy,
  • Cukier puder do oprószenia,

PRZYGOTOWANIE:

Foremki na babeczki smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą.

Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Do miski wkładamy schłodzoną śmietanę kremówkę. Ubijamy ją na największych obrotach miksera na sztywną masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy aromat, jajka i cukier w trzech turach za każdym razem chwilkę miksując. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy delikatnie na wolnych obrotach miksera lub szpatułką. Masę rozkładamy pomiędzy foremki na babeczki. Nakładamy do ¾ wysokości.

Babeczki pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości foremek. Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy są już upieczone. Babeczki po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w foremkach do całkowitego wystudzenia.

Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem.

Życzę smacznego ;)

Puszyste i delikatne babeczki na kremówce

Puszyste i delikatne babeczki na kremówce

Puszyste i delikatne babeczki na kremówce

Puszyste i delikatne babeczki na kremówce

4 komentarzy

  1. Pięknie sie upiekly i są pyszne. Idealne do wielkanocnego koszyczka :)

    IMG_20180325_180752_165

    • cukiereczek cukiereczek

      Aniu, wyglądają pysznie :)

  2. Świąteczne babeczki, idealne do koszyka Wielkanocnego a także do kawy.
    Są przepyszne, miękkie i puszyste, szybko znikają. POLECAM na pewno
    jeszcze je upiekę.

    IMG_20180401_164707-01

    • cukiereczek cukiereczek

      Irenaduma jakie piękne :) Cieszę się, że smakowały :)

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij